Satoshi Radio #145

De markt test het woord van centrale banken: rente op staatsobligaties stijgt

In aflevering 145 van Satoshi Radio staan we uitgebreid stil bij de oplopende rente op Amerikaanse staatsobligaties en wat dit op de lange termijn betekent. Ook komen bitcoinplannen van Morgan Stanley, VISA, Square en Meitu langs. Luisteren dus!

PodcastBitcoin

De markt test het woord van centrale banken: rente op staatsobligaties stijgt
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

First things first. Aflevering 145 van Satoshi Radio is te zien of te beluisteren op YouTubeSpotify en iTunes. De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • 00:00:00 - Opening van de show
 • 00:07:29 - Donaties
 • 00:20:20 - Nurdin Nazar over time preference
 • 00:42:38 - Morgan Stanley opent de bitcoindeur voor rijke klanten
 • 00:50:38 - VISA wil zich in bitcoinwallets vestigen
 • 00:54:09 - Square’s CashApp laat gebruikers sats naar elkaar versturen
 • 00:59:50 - Raad het geluid
 • 01:04:00 - Het gaat niet zo lekker in Libanon
 • 01:15:10 - Volgende week dinsdag in de rechtbank: Bitonic versus DNB
 • 01:16:35 - Meitu steekt nog eens 50 miljoen dollar in BTC
 • 01:22:00 - Het verband tussen Tesla’s en bitcoin
 • 01:31:12 - De Wet van Wright
 • 01:34:10 - Powell pumpt financiële markten
 • 01:38:20 - Aan de touwtjes trekken van de financiële markten
 • 02:28:45 - Afsluiting

Hyperbitcoinization

Wellicht heb je er weleens over gehoord, hyperbitcoinization. Het is een term uit de bitcoinwereld waarmee verwezen wordt naar een toekomst waarin bitcoin de functie van andere valuta heeft overgenomen. De hele wereld denkt, rekent, spaart en betaalt dan met bitcoin. Eén geldsysteem voor alle transacties.

Hoe zou zo’n wereld eruit zien, vraagt luisteraar Nurdin Nazar zich af. “Wat zijn jullie gedachten over de potentie van een hard geldsysteem als Bitcoin om de wereld weer over de lange termijn te laten nadenken?”

Hier hoor je ons filosoferen over dit thema.

Omschakelen

Heb je het gemerkt? Afgelopen week schakelde het sentiment in de bitcoinwereld van de ene op de andere dag om van bedwelmd en twijfelachtig naar zelfverzekerd en optimistisch. Bijvoorbeeld omdat vermogensreus Morgan Stanley naar buiten bracht de deur naar bitcoin te openen voor rijke klanten. Of omdat VISA te kennen gaf zich als dienstverlener te vestigen in bitcoinwallets. En wat te denken van Square’s aankondiging dat gebruikers van Cash App bitcoin naar elkaar kunnen sturen?

Problemen in Libanon

In Libanon komt de samenleving bijna tot stilstand. Een financiële crisis ontvouwt zich nu bovenop de politieke crisis die er volgens kenners aan ten grondslag ligt. Een voor Libanezen pijnlijke situatie, die ons een inkijk geeft in wat er gebeurt als mensen hun geloof verliezen in de waarde van het geld waar ze jarenlang op vertrouwt hebben.

Doen centrale banken wat ze zeggen?

Woensdag kwam de Amerikaanse centrale bank met een update over het beleid dat ze de komende jaren gaan voeren. Kort gezegd: ten opzichte van het huidige beleid verandert er weinig. De Fed blijft schuldpapieren opkopen en zegt de markt toe de rente laag te houden.

Toch blijft de rente op Amerikaanse schuldpapieren stijgen, met name van de obligaties met een langere looptijd. Hoe zit dat eigenlijk met die staatsleningen? Is de rente daarop belangrijk? Wat gebeurt er als een centrale bank op deze manier aan de touwtjes trekt van financiële markten? Hoe kan het dat de rentes stijgen, terwijl de Fed zegt ze laag te houden? Gaat de Fed nu doen wat ze de markt toegezegd heeft?

Loop met ons mee, diep deze rabbit hole in.

Satoshi Radio

De hosts van deze aflevering zijn Bart MolPeter Slagter en Bert Slagter. Satoshi Radio is te vinden op Twitter. De show nabespreken met medeluisteraars kan op Telegram.

Zonder de ondersteuning van deze bedrijven, zouden we de podcast niet kunnen produceren:

Volgende week zijn we terug met aflevering 146, tot dan!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.