De markt test het woord van centrale banken: rente op staatsobligaties stijgt
First things first. Aflevering 145 van Satoshi Radio is te zien of te beluisteren op YouTube, Spotify en iTunes. De volgende onderwerpen komen aan bod:
- 00:00:00 - Opening van de show
- 00:07:29 - Donaties
- 00:20:20 - Nurdin Nazar over time preference
- 00:42:38 - Morgan Stanley opent de bitcoindeur voor rijke klanten
- 00:50:38 - VISA wil zich in bitcoinwallets vestigen
- 00:54:09 - Square’s CashApp laat gebruikers sats naar elkaar versturen
- 00:59:50 - Raad het geluid
- 01:04:00 - Het gaat niet zo lekker in Libanon
- 01:15:10 - Volgende week dinsdag in de rechtbank: Bitonic versus DNB
- 01:16:35 - Meitu steekt nog eens 50 miljoen dollar in BTC
- 01:22:00 - Het verband tussen Tesla’s en bitcoin
- 01:31:12 - De Wet van Wright
- 01:34:10 - Powell pumpt financiële markten
- 01:38:20 - Aan de touwtjes trekken van de financiële markten
- 02:28:45 - Afsluiting
Hyperbitcoinization
Wellicht heb je er weleens over gehoord, hyperbitcoinization. Het is een term uit de bitcoinwereld waarmee verwezen wordt naar een toekomst waarin bitcoin de functie van andere valuta heeft overgenomen. De hele wereld denkt, rekent, spaart en betaalt dan met bitcoin. Eén geldsysteem voor alle transacties.
Hoe zou zo’n wereld eruit zien, vraagt luisteraar Nurdin Nazar zich af. “Wat zijn jullie gedachten over de potentie van een hard geldsysteem als Bitcoin om de wereld weer over de lange termijn te laten nadenken?”
Hier hoor je ons filosoferen over dit thema.
Omschakelen
Heb je het gemerkt? Afgelopen week schakelde het sentiment in de bitcoinwereld van de ene op de andere dag om van bedwelmd en twijfelachtig naar zelfverzekerd en optimistisch. Bijvoorbeeld omdat vermogensreus Morgan Stanley naar buiten bracht de deur naar bitcoin te openen voor rijke klanten. Of omdat VISA te kennen gaf zich als dienstverlener te vestigen in bitcoinwallets. En wat te denken van Square’s aankondiging dat gebruikers van Cash App bitcoin naar elkaar kunnen sturen?
Bitcoin is destined to become the base layer of the global monetary system, as well as the foundation for every single FinTech app.
— Miles Suter (@milessuter) March 17, 2021
Now a first class citizen within @CashApp. https://t.co/MHhMRCXzbg
Problemen in Libanon
In Libanon komt de samenleving bijna tot stilstand. Een financiële crisis ontvouwt zich nu bovenop de politieke crisis die er volgens kenners aan ten grondslag ligt. Een voor Libanezen pijnlijke situatie, die ons een inkijk geeft in wat er gebeurt als mensen hun geloof verliezen in de waarde van het geld waar ze jarenlang op vertrouwt hebben.
The Lebanese pound is in free fall. Today, the pound hit a new all-time low of 10,800 LBP/USD, dangerously flirting with 11,000 LBP/USD. Without a currency board, the pound could soon go to 15,000 LBP/USD. pic.twitter.com/Eg9UBKJHrk
— Steve Hanke (@steve_hanke) March 13, 2021
Doen centrale banken wat ze zeggen?
Woensdag kwam de Amerikaanse centrale bank met een update over het beleid dat ze de komende jaren gaan voeren. Kort gezegd: ten opzichte van het huidige beleid verandert er weinig. De Fed blijft schuldpapieren opkopen en zegt de markt toe de rente laag te houden.
FED WILL CONTINUE TO INCREASE BOND PURCHASES BY AT LEAST $80 BLN/MONTH OF TREASURIES AND $40 BLN/MONTH OF MBS UNTIL 'SUBSTANTIAL FURTHER PROGRESS' MADE ON MAXIMUM EMPLOYMENT AND PRICE STABILITY GOALS
— First Squawk (@FirstSquawk) March 17, 2021
Toch blijft de rente op Amerikaanse schuldpapieren stijgen, met name van de obligaties met een langere looptijd. Hoe zit dat eigenlijk met die staatsleningen? Is de rente daarop belangrijk? Wat gebeurt er als een centrale bank op deze manier aan de touwtjes trekt van financiële markten? Hoe kan het dat de rentes stijgen, terwijl de Fed zegt ze laag te houden? Gaat de Fed nu doen wat ze de markt toegezegd heeft?
Loop met ons mee, diep deze rabbit hole in.
Satoshi Radio
De hosts van deze aflevering zijn Bart Mol, Peter Slagter en Bert Slagter. Satoshi Radio is te vinden op Twitter. De show nabespreken met medeluisteraars kan op Telegram.
Zonder de ondersteuning van deze bedrijven, zouden we de podcast niet kunnen produceren:
Volgende week zijn we terug met aflevering 146, tot dan!
Iedereen heeft een mening
Onder de noemer Opinie
schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm.
We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om
te delen, duiden en ondertitelen.