Satoshi Radio #144

Noorse nuchterheid brengt bitcoin-wereld in vervoering

In de 144ste aflevering van Satoshi Radio praten we over de zin en onzin van NFT’s, de oprichting van Seetee en bijkomende indrukwekkende aandeelhoudersbrief, de dominantie van bitcoin, en de kracht van het netwerkeffect. Luisteren dus!

PodcastBitcoin

Noorse nuchterheid brengt bitcoin-wereld in vervoering
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

First things first. Aflevering 144 van Satoshi Radio is te zien of te beluisteren op YouTubeSpotify en iTunes. De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • 00:00:00 - Opening van de show
 • 00:06:38 - Donaties
 • 00:25:25 - De perfecte website: SAT.trading
 • 00:30:00 - NFT van de week
 • 00:53:00 - Bitcoin Meester geeft 1 BTC weg
 • 00:56:10 - De dominantie van bitcoin, wat is dat?
 • 01:29:57 - Grote transacties kunnen wel op Lightning
 • 01:31:55 - BTC Miami
 • 01:36:00 - Toch wél een bullish kwartiertje
 • 01:45:05 - Niet alleen een Amerikaans feestje
 • 01:47:00 - Nieuw in de Aker-familie: Seetee
 • 02:03:00 - Bitcoin en politiek, deel 2
 • 02:05:00 - Marktupdate

NFT: wat moet je ermee?

Je kan er niet meer omheen, non-fungible tokens. Digitale hebbedingetjes en kunstwerken die voor vele miljoenen worden verhandeld. Een hype die – als we niet oppassen – de ICO-explosie van 2017 in de schaduw zet.

Wat is een NFT eigenlijk? Wat kan je ermee en wat heb je eraan? En belangrijker, met welke risico’s moet je rekening houden? Je hoort het hier.

Dominant netwerk

“Met enige regelmaat hoor of lees ik iets over de dominantie van bitcoin”, schrijft een luisteraar ons. “Maar wordt daar eigenlijk mee bedoeld? Waarom is dat een belangrijke metric?”

Deze vraag leidt tot een diepgaand gesprek over het marktaandeel van bitcoin, netwerkeffecten, voorbeelden daarvan in de echte wereld en de moeite die het concurrenten kost om een sterk netwerkeffect te doorbreken.

Noorse nuchterheid

Het beursgenoteerde Aker steekt 58 miljoen dollar in de oprichting van een nieuw bedrijf, Seetee. De missie: investeren in bitcoin en daaraan gerelateerde toepassingen.

Je begrijpt: dit is een lekkere binnenkomer in de bitcoinwereld. Maar dat is niet het meest opvallende hieraan. Kjell Inge Røkke, de baas van Aker, doet in een brief gericht aan aandeelhouders een boekje open over bitcoin waaruit blijkt dat hij zich er maandenlang in heeft verdiept.

Meer horen? Dat kan hier.

Satoshi Radio

De hosts van deze aflevering zijn Bart MolPeter Slagter en Bert Slagter. Satoshi Radio is te vinden op Twitter. De show nabespreken met medeluisteraars kan op Telegram.

Zonder de ondersteuning van deze bedrijven, zouden we de podcast niet kunnen produceren:

Volgende week zijn we terug met aflevering 145, tot dan!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.