De mythe van het Geheime Achterdeurtje van bitcoin

De aantrekkingskracht van bitcoin wordt voor een groot deel bepaald door zijn schaarste. Bij tijd en wijlen beweren boze tongen dat die hardheid niet zo zeker is. Tijd om definitief af te rekenen met de mythe van Het Geheime Achterdeurtje.

ColumnBitcoin

De mythe van het Geheime Achterdeurtje van bitcoin
0%
Lucas Wensing
Door Lucas Wensing

Complottheorieën

Al bij de ontwikkeling van de cryptomunt is bepaald dat er nooit meer dan 21 miljoen bitcoins in omloop zullen komen. In tegenstelling tot de traditionele valuta, die door de centrale banken schier onbeperkt kunnen worden bijgedrukt, is aan het bitcoin-volume een harde limiet gesteld.

Wie de verslaggeving over bitcoin volgt, wordt regelmatig geconfronteerd met duistere complottheorieën. Smeuïge verhalen worden opgedist over ‘de anonieme bedenker’ van bitcoin, alsof het verdacht is dat we de munt niet ondubbelzinnig kunnen linken aan een naam. In mijn ogen is dat juist zijn grote kracht. Bitcoin is van niemand en dus van iedereen. Dat maakt het systeem uiterst transparant. De broncode is openbaar, wat betekent dat duizenden developers over de hele wereld hun licht hierover hebben laten schijnen.

Appels en peren

Die wetenschap maakt meteen ook korte metten met de mythe van Het Geheime Achterdeurtje. Dit zou door De Anonieme Bedenker stiekem zijn ingebouwd, zodat hij altijd nog een extra blok bitcoins zou kunnen introduceren. Een gemene streek à la Voldemort, wég schaarste! Alleen, al die slimme koppen die de code hebben beoordeeld en dat voortdurend blijven doen, hebben geconcludeerd dat er geen deurtje is. Sterker nog, wie zijn huiswerk goed doet, kan dat met eigen ogen zien. Het is alsof een beproefd recept voor appeltaart door miljoenen mensen is uitgeprobeerd, met alle smakelijke gevolgen van dien, en dat iemand dan maar blijft roepen dat er peren in de appeltaart zitten. Peren? Dan kán niet in deze appeltaart.

Volledig transparant

Het vreemde is, dat in het huidige financiële stelsel die appels en peren wél naar hartenlust gemengd worden. Daar draaien de centrale banken kwistig aan de volumeknop, zonder dat voor iedereen inzichtelijk is hoe, wanneer en waarom dit gebeurt. Transparant? Verre van. Geef mij dan de bitcoin-community maar, waar de spelregels niet kunnen worden aangepast, omdat alle miljoenen deelnemers het daarmee eens moeten zijn. Die gemeenschap, met elkaar verbonden via het netwerk van bitcoin-nodes, voert voortdurend controles uit op de uitgevoerde transacties en de uitgiften van munten.

Sleutel tot succes

Het toevoegen van bitcoins bovenop de ingestelde limiet is dus simpelweg niet mogelijk. Maar er verdwijnen wel munten. Omdat miners hun beloning voor het geleverde werk niet volledig opeisen. Of omdat deelnemers de toegang tot hun portemonnee verliezen. In een jong systeem is dat niet zo erg, maar nu de waarde van bitcoin toeneemt, wordt sleutelbeheer met rasse schreden serieus genomen en verbeterd.

Heb jij dat al goed geregeld?

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Lucas Wensing

Lucas Wensing

Lucas Wensing is directeur en CFRO van AMDAX, het cryptobedrijf dat als eerste gecertificeerd werd door DNB voor het bewaren, handelen en beleggen in cryptovaluta. In zijn vorige leven heeft Lucas een IT-bedrijf opgericht, geleid en met succes verkocht aan KPN. Vervolgens raakte hij bevangen door het bitcoinvirus en verdiepte hij zich in de vernieuwing van het financiële domein. Lucas schuift regelmatig aan bij diverse media om zijn visie op cryptovaluta te delen, waarbij hij zich vaak uitspreekt tegen de vele misverstanden en vooroordelen die het cryptodomein omgeven. Thuis worden zijn vrouw en kinderen daar wel eens hoorndol van, maar dan geven zij hem een Schotse Single Malt Whisky om te kalmeren. Have a dram, Lucas!