Kan digitaal centralebankgeld het huidige financiële systeem redden?
First things first. Aflevering 141 van Satoshi Radio is te zien of te beluisteren op YouTube, Spotify en iTunes. De volgende onderwerpen komen aan bod:
- 00:00:00 - Opening van de show
- 00:02:30 - Bitcoin gaat richting de ton en... de grens van 1 biljoen dollar
- 00:07:15 - Sponsoren en vul je seed nergens in!
- 00:10:15 - Mededelingen en donaties
- 00:27:00 - Wat gebeurt er als het huidige financiële systeem in elkaar klapt?
- 00:41:20 - Monero, wat vinden we daar nou van?
- 00:51:06 - NRC gaat Wordproof gebruiken om hun nieuwsberichten te timestampen
- 00:54:16 - John’s juweeltje: de bitcoin boogie met een beat
- 00:58:00 - Sentikilometer
- 01:27:30 - Umbrel-update
- 01:32:40 - De meltdown van Taleb
- 01:40:00 - Hoe is het met BLOX?
CBDC als reddingsboei?
“Het is natuurlijk fantastisch dat het met bitcoin zo voorspoedig gaat, maar ik kan me wel zorgen maken over wat dat impliciet zegt over de ontwikkelingen van het systeem dat gebaseerd is op centralebankgeld”, schrijft luisteraar Ridho. “Nu er door regeringsleiders meer gesproken wordt over CBDC’s, vind ik het steeds aannemelijker worden dat we op termijn gaan afstappen van het huidige financiële systeem. Als dit gebeurt, hoe denken jullie dat die transitie dan zal verlopen?”
Daar vraagt Ridho nogal wat.
De eerste premisse in de vraagstelling is een belangrijke, dat digitaal centralebankgeld hoort bij een ander of nieuw financieel systeem. Dat is niet zo. CBDC’s kunnen onderdeel zijn van zowel het huidige als van een eventueel toekomstig systeem, onafhankelijk van hoe de transitie tussen die twee zou verlopen. Duidelijk is wel dat centrale banken met CBDC’s meer tools in handen krijgen om de werking van de economie mee te beïnvloeden. Met andere woorden, in potentie draagt digitaal centralebankgeld bij aan de verlenging van de levensduur van het huidige financiële systeem.
Blijft de stelling over dat de mensheid op termijn gaat afstappen van het huidige systeem waarin centrale banken met de scepter zwaaien. Daar wordt natuurlijk veel over geschreven en gesproken. Hoe zou dat eruit zien? Zou zo’n ineenstorting langzaam of snel verlopen? Krijgen we dan te maken met hyperinflatie? Welke scenario’s zijn er grofweg?
Bitcoin versus monero
We krijgen regelmatig de vraag wat we van een bepaald asset vinden. Normaliter laten we die vragen links liggen, maar voor monero maken we een uitzondering. Waarom? Het is een mooie aanleiding om eens dieper in te gaan op een vermeende tradeoff die eigenschappen van zowel bitcoin als monero kleuren: unconditional soundness versus unconditional privacy.
Klinkt lastig? Dan is deze uitleg voor jou!
Bitcoin boogie met een beat
De bitcoin boogie van journalist en BNR-presentator Herbert Blankesteijn is sinds zijn lancering een hit binnen de Satoshi Radio-community. Luisteraar John van Beek besloot er een remix van te maken en presenteerde afgelopen week het resultaat, de bitcoin boogie met een beat:
BlackRock op zoek naar rendement
Iedere week maken we een rondje op sociale media om een indruk te krijgen van het sentiment. De afgelopen weken is de stemming zeer positief geweest en deze week was dat niet anders. Wat dacht je van Michael Saylor die nog eens voor een miljard dollar aan bitcoin koopt? Of Tesla die nu al een hoger rendement heeft op zijn bitcoinpositie dan de gehele winst van 2020? Voor professionele partijen is rendement het toverwoord. Als het nergens meer te halen is, gaat men er buiten de gebaande paden naar op zoek. Dat geldt zelfs voor traditionele partijen als BlackRock.
Meer over BlackRock, en vijftien andere nieuwtjes, hoor je hier.
De meltdown van Taleb
De naam Nassim Taleb hoor je in de bitcoinwereld regelmatig langskomen. Als systeemdenker heeft hij diverse termen op zijn naam staan die onderdeel zijn geworden tot het jargon, van zwarte zwaan tot aan optionaliteit. Je begrijpt: het was daarom even schrikken dat uitgerekend Taleb op bitcoin begon te schelden.
Bitcoin misfits share the monocellular brain & logical wiring defects: "BTC is a good idea therefore IT WILL BE *THE* reserve currency" (i.e. no other ideas & no other reserve).
— Nassim Nicholas Taleb (@nntaleb) February 14, 2021
Reserve ≄Volatile
+ It is not supposed to be volatile AT HIGHER PRICES.
+ Never found uses. https://t.co/BoGLk9a4dq
Waarom eigenlijk? Tja, wie het weet, mag het zeggen.
Satoshi Radio
De hosts van deze aflevering zijn Bart Mol, Peter Slagter en Bert Slagter. Satoshi Radio is te vinden op Twitter. De show nabespreken met medeluisteraars kan op Telegram.
Zonder de ondersteuning van deze bedrijven, zouden we de podcast niet kunnen produceren:
Volgende week zijn we terug met aflevering 142, tot dan!
Iedereen heeft een mening
Onder de noemer Opinie
schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm.
We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om
te delen, duiden en ondertitelen.