Bitcoin is een speculatiespeeltje voor verstandige investeerders

“Bitcoin is een speculatiespeeltje”, schrijven journalisten, columnisten en zogenaamde bitcoindeskundigen weleens. “Niemand zou er geld in durven lenen of uitlenen”, luidt dan de conclusie. Is dat zo? Of spreekt hier vooral een op sensatie beluste onderbuik?

ColumnBitcoin

Bitcoin is een speculatiespeeltje voor verstandige investeerders
0%
Marcel Burger
Door Marcel Burger

Zodra de bitcoinkoers stijgt – zeker wanneer dat zo explosief gebeurt als in de afgelopen weken – neemt de berichtgeving hierover navenant toe. Sensatiezucht wordt daarbij niet geschuwd, getuige de vele ongenuanceerde beweringen. Bovenstaande quote valt in de laatstgenoemde categorie. Het lenen en uitlenen van bitcoin gebeurt namelijk al, en deze ‘bitcoin lending market’ is reeds enige tijd succesvol.

De bitcoin is een speculatiespeeltje, maar ongeschikt als betaalmiddel. Niemand zou er geld in durven lenen of uitlenen, omdat de waarde in de kortst mogelijke tijd 90 procent kan stijgen ­– wie in bitcoins heeft geleend kan zijn schuld nooit meer terugbetalen. Of 90 procent kan dalen ­– wie heeft uitgeleend, is zijn geld nagenoeg kwijt. – Volkskrant, 11 februari 2021

Als zelfbenoemd bitcoinometrist – een samentrekking van mijn achtergrond als econometrist en mijn passie voor bitcoin – verdiep ik mij in de waarderingsmodellen en handelsstrategieën die op de cryptomarkt van toepassing zijn. Het (uit)lenen van bitcoin kan dan bijvoorbeeld onderdeel zijn van een cash & carry-strategie. In deze constructie maak je slim gebruik van een prijsverschil in de bitcoinmarkt, en paradoxaal genoeg hoef je daarvoor niet eens zozeer te geloven in de kracht van bitcoin zelf. Sterker, voor adepten is dit spel veel minder interessant, omdat het hun bitcoinpositie kan ondergraven.

Dat vraagt om een voorbeeld. In de huidige opwaartse markt zijn de verwachtingen ten aanzien van bitcoin hoog. Dit drijft de prijs van de bitcoin future op. Een future is een afgeleid product, waarmee iemand zich verbindt om in de nabije toekomst een bitcoin te kopen of verkopen tegen een vooraf bepaalde prijs.

Stel, de juni-future staat op 50.000 dollar, terwijl de huidige bitcoinkoers 45.000 dollar bedraagt. Door nu een future te verkopen en een bitcoin te kopen, realiseer je een winst van 5.000 dollar op het moment dat de future afloopt. Wat er tussentijds met de koers van bitcoin gebeurt, kan deze investeerder volstrekt onverschillig laten. Hij heeft immers op een minder risicovolle manier een mooi rendement gemaakt. Voor de mensen die in bitcoin geloven ligt dat anders, aangezien zij waarschijnlijk verwachten meer te verdienen door bitcoin gewoon vast te houden.

Terug naar bovenstaande Volkskrant-quote. Inderdaad, er wordt actief gespeculeerd met bitcoin, en er worden juist veelvuldig bitcoins geleend en uitgeleend om daarop mee te liften. Dat zijn dus niet alleen durfallen, maar ook verstandige investeerders die hun ongebruikte spaargeld zonder al teveel risico goed laten renderen.

Een waarschuwing is echter op zijn plaats. Zoals altijd zijn er mitsen en maren aan deze cash & carry-strategie verbonden, waardoor het niet voor iedereen geschikt is. Benieuwd geworden en wil je meer weten? Lees dan verder in mijn volledige artikel over dit onderwerp.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Marcel Burger

Marcel Burger

Marcel Burger is Chief Investment Officer bij AMDAX. Hij heeft meer dan 10 jaar ervaring in financiële markten en werkte voordat hij bij AMDAX aan de slag ging bij Optiver, VanderMoolen, EY en Achmea Investment Management. Bij AMDAX geeft Marcel leiding aan alle vermogensbeheeractiviteiten en helpt hij financiële instellingen en vermogende beleggers met een breed scala aan diensten rond het beheer van cryptovaluta. Marcel behaalde zijn bachelorgraad in de technische bedrijfskunde en begon zijn loopbaan na een master in Quantitative Finance and Actuarial Science.