De grote vraag achter Elon Musk

Elon Musk stapt groots in op de Bitcoin-markt en de commentaren buitelen over elkaar heen. Deskundigen proberen deze actie en haar effect op de koers te duiden, maar helaas proberen ondeskundigen dat ook. Het gevolg: media staan vol met tendentieuze interpretaties en pertinente onwaarheden. Tijd om het kaf van het koren te scheiden.

ColumnBitcoin

De grote vraag achter Elon Musk
0%
Lucas Wensing
Door Lucas Wensing

Smeltend ijsklontje

Het NOS-journaal week gisteren meteen uit naar de plaatselijke Tesla-dealer voor een interviewtje. Alsof Elon Musk louter en alleen instapt, omdat hij wil dat klanten zijn auto’s met bitcoin kunnen betalen. Deze transactie doet Tesla echter niet als autoverkoper, maar als financiële instelling. De onderneming heeft maar liefst 22 miljard dollar in kas – onnodig voor haar bedrijfsvoering – en Musk ziet de waarde van dat geld alleen maar slinken. Als een smeltend ijsklontje. Om dit koopkrachtverlies tegen te gaan, zet hij de reserves van Tesla om in een beter alternatief: bitcoin.

Zakelijk vertrouwen

Daarin is hij niet de enige. Tesla is niet de eerste grote onderneming buiten de financiële sector die vertrouwen toont in de cryptomarkt, zoals de Volkskrant vandaag beweert. IT-bedrijf MicroStrategy ging hem voor met een aankoop van 450 miljoen dollar en topman Michael Saylor deelde openlijk zijn argumenten voor deze zakelijke strategie. In het kielzog van deze roergangers maken steeds meer ondernemers de overstap.

Waarschuwing

Wat mij verbaast, is dat de waarom-vraag achter deze tendens zo weinig wordt gesteld. Vaak wordt het afgedaan als een speculatieve gok van geldbeluste dwazen, maar daarmee gaan journalisten voorbij aan de grote waarschuwing die Musk, Saylor en al die andere cryptobeleggers hiermee afgeven: dat er fundamenteel iets mis is met het huidige financiële stelsel en dat zij daarom bewust en weloverwogen uitwijken naar alternatieven.

Dat signaal zou de journalistiek mijns inziens serieus moeten oppakken en duiden, juist omdat een wankel financieel stelsel Jan en alleman raakt. Door de cryptomarkt af te schilderen als een schimmige wereld voor excentrieke speculanten, wordt het volk dom gehouden en in slaap gesust. Dat moet straks gewoon blijven zitten terwijl het geknipt en geschoren wordt, als hun spaargeld en hun pensioenen verdampen.

Misplaatst

En trouwens, dat Elon Musk als een soort wappie wordt neergezet, geeft ook blijk van misplaatste arrogantie. Je kunt zijn stijl bewonderen of verfoeien, maar ik zou niet durven twijfelen aan de intelligentie van een man die een revolutie op de automotive markt heeft veroorzaakt en voor wie zelfs de ruimtevaart niet snel genoeg gaat. Voor hem, en voor velen met hem, is beleggen in cryptovaluta geen impulsieve actie. Het is een doordachte keuze voor de langere termijn, en voor wie verder durft te kijken dan de medianeus lang is, zijn in Nederland voldoende serieuze sparringpartners te vinden.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Lucas Wensing

Lucas Wensing

Lucas Wensing is directeur en CFRO van AMDAX, het cryptobedrijf dat als eerste gecertificeerd werd door DNB voor het bewaren, handelen en beleggen in cryptovaluta. In zijn vorige leven heeft Lucas een IT-bedrijf opgericht, geleid en met succes verkocht aan KPN. Vervolgens raakte hij bevangen door het bitcoinvirus en verdiepte hij zich in de vernieuwing van het financiële domein. Lucas schuift regelmatig aan bij diverse media om zijn visie op cryptovaluta te delen, waarbij hij zich vaak uitspreekt tegen de vele misverstanden en vooroordelen die het cryptodomein omgeven. Thuis worden zijn vrouw en kinderen daar wel eens hoorndol van, maar dan geven zij hem een Schotse Single Malt Whisky om te kalmeren. Have a dram, Lucas!