Bert bij Follow Your Wind

Follow Your Wind over geld, inflatie, MMT, bitcoin en digitaal centralebankgeld

Op vrijdag 29 januari sprak ik met Stijn in de liveshow van Follow Your Wind over 'de toekomt van geld'. Het werd een monstershow waarin we alles aan elkaar verbinden: geld, inflatie, MMT, bitcoin, lightning, digitaal centralebankgeld en decentralized finance.

VideoBitcoin

Follow Your Wind over geld, inflatie, MMT, bitcoin en digitaal centralebankgeld
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Follow Your Wind is een community van mensen die de 9-tot-5-wereld achter zich laten en zelf kiezen hoe ze hun leven inrichten. Een flinke component is ondernemerschap, investeren en financiële verantwoordelijkheid nemen.

En daar raakt het de bitcoin-ethos van be your own bank. FYW-oprichter Stijn Zeeman nodigde me uit om daarover te komen praten in hun liveshow. Het werd een gesprek van twee uur waarin we zo'n beetje alle hoeken van het speelveld wel even zien langskomen. Hieronder een korte bloemlezing uit de onderwerpen die langskomen, met wat verdiepingsstof voor de liefhebber!

Geschiedenis van geld. We spraken over wat iets bruikbaar maakt als geld. Van schelpen en kralen tot goud, fiat en bitcoin. Lees hierover 'The Bullish Case for Bitcoin' en 'The Bitcoin Standard'.

Modern monetary theory. Als we dan toch fiatgeld hebben, dan kun je het best maar zo veel mogelijk gebruik maken van dat wat fiatgeld uniek maakt: de mogelijkheid om er onbeperkt van te maken. Een alternatieve economische stroming die steeds minder controversieel wordt, en haaks staat op de ethos van bitcoin, en daarom juist interessant is om te bestuderen. Zie ook aflevering #111 en #112 van Satoshi Radio.

Inflatie. Van je euro kun je elk jaar een klein beetje kopen. De CPI was de afgelopen jaren een kleine 2% per jaar. Maar dat geldt voor potten pindakaas, maar niet voor de zaken waar ik voor spaar. Lees meer over de verschillende soorten inflatie.

Bitcoin. We bespreken allerlei kanten van bitcoin. Wat is het? En waarom stijgt de koers de laatste tijd zo hard? Onder andere deze onderwerpen komen langs:

Betalen met bitcoin. We hebben het over het lightning-netwerk en andere manieren om bitcoin te laten schalen. Zie ook aflevering #135 van Satoshi Radio.

Rol van technologie. Bij technologie zie je vaak dat er jarenlang onzichtbaar voor het grote publiek aan gewerkt wordt door een groep vastberaden techneuten. En dan ineens is het er, overal, altijd. Dat gold voor electriciteit, auto's, internet, social media, mobiele telefoons. En misschien ook wel voor bitcoin. Zie dit artikel over de doorbraak van digital first.

Decentralized Finance. Lenen, uitlenen, handelen en verzekeren zonder centrale partij? Dat is wat DeFi wil gaan bouwen. Wat bitcoin doet voor geld doet DeFi voor financiële dienstverlening. Meer weten? Lees dit artikel of luister deze BNR Cryptocast.

Digitaal centralebankgeld. Het geld op je bankrekening is een vordering op een commerciële bank. Een schuld van de bank aan jou. Het is fundamenteel anders dan contant geld. Centrale banken zijn bezig met een digitale variant van contant geld: digitaal centralebankgeld. Meer over weten? Kijk deze Madelon Navigeert of deze Twitter-draad hierover.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.