Satoshi Radio #137

Week van de FUD, Bitcoin als reddingsboei voor banken en Bijbelse inzichten

Afgelopen week konden we er niet omheen: Fear, Uncertainty & Doubt. Waar komt al die FUD vandaan? Waar gaat het eigenlijk over? We bespreken dit, en meer, uitgebreid in aflevering 137 van Satoshi Radio. Tweeënhalf uur luisterplezier!

PodcastBitcoin

Week van de FUD, Bitcoin als reddingsboei voor banken en Bijbelse inzichten
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

First things first. Aflevering 137 van Satoshi Radio is te zien of te beluisteren op YouTube, Spotify en iTunes.

In deze tweeënhalf uur (!) durende aflevering praten we uitgebreid over het marktsentiment waarin twijfel en onzekerheid een boventoon voerde. Dat is vervelend, maar voornamelijk ruis: bitcoin draaide ook deze week gewoon door, en er waren weer diverse bullish gebeurtenissen aan te wijzen. Enfin, luister of kijk zelf:

Waarom 21 miljoen?

“De techniek van bitcoin is fascinerend”, schrijft luisteraar KvO. “Verschillende onderdelen werken goed samen en alles lijkt heel doordacht. In dat licht bezien kan de limiet van 21 miljoen bitcoin haast geen toeval zijn. Toch?”

Goede vraag. Waar komt dat getal eigenlijk vandaan? Waarom is Satoshi Nakamoto op 21 miljoen uitgekomen? Er zijn een aantal theorieën over, en die hoor je ons hier bespreken.

Kan er maar 1 bitcoin zijn?

Nog een goede vraag van een luisteraar. “Vorige week heb ik naar PlanB bij Madelon geluisterd”, schrijft Jan. “Hij als Bitcoinmaximalist – zo noemt hij zichzelf – vindt dat altcoins geen store of value kunnen zijn. Je kan volgens PlanB maar één keer ‘digitale schaarste’ hebben. Maar hij vond wel dat altcoins waarde konden hebben zoals olie dat heeft. Hoe denken jullie hierover?”

Benieuwd naar het antwoord? Je hoort het hier.

Signaal in de ruis

Het marktsentiment werd deze week sterk gekleurd door FUD. Al die ruis maakt het lastig(er) om nog naar het signaal te kijken, de gebeurtenissen waaruit duidelijk wordt dat het bitcoin-ecosysteem verder uitgebouwd wordt.

Zo stelt Glassnode vast dat het aanbod bitcoins op exchanges sterk geslonken is. Ziet Preston Pysh dat de stoel van de SEC-voorzitter ingenomen wordt door iemand die bitcoin goed begrijpt. Blijkt dat er steeds minder transacties aan criminaliteit te verbinden zijn. En blijkt Michael Saylor een nieuwe roeping gevonden te hebben.

Een wat? Juist ja, dat hoor je hier.

Bitcoin als reddingsboei voor banken

Een paar weken geleden kwam de OCC naar buiten met het bericht dat banken mogen deelnemen aan financiële netwerken waarvan de infrastructuur gebaseerd is op een – al dan niet publieke – blockchain. Stablecoins bijvoorbeeld, of bitcoin. De invloedrijke bankenwaakhond stelt dit type infrastructuur gelijk aan netwerken als SWIFT en FedWire.

Hoe moeten we dit plaatsen? Is het positief of niet zo betekenisvol? Luister naar een gesprek over de relatie tussen bitcoin en banken, die uitmondt in een hypothese: bitcoin kan weleens de reddingsboei zijn die ze nodig hebben.

De week van de FUD

Leuk, zo’n periode waarin de prijs van bitcoin stijgt, maar het heeft een keerzijde. De prijsstijging roept vragen op en trekt aandacht, niet alleen van mensen die bitcoin als asset en ecosysteem begrijpen. Het gevolg is dat perioden van euforie zich afwisselen met twijfel, gevoed door ongenuanceerde stellingen.

In één week zagen we zes verschillende vormen van FUD de kop opsteken. De legitimiteit van Tether werd breed ter discussie gesteld. Bitcoin werd als zinloze energieverslinder neergezet, die bovendien geen enkele intrinsieke waarde heeft. De witwas- en terrorisme-kaarten werden weer getrokken en zelfs Craig Wright – een fraudeur die zich voordoet als Satoshi Nakamoto – wist weer de aandacht te grijpen.

Meer weten? Hier gaan we de diepte in.

Satoshi Radio

De hosts van deze aflevering zijn Bart Mol, Peter Slagter en Bert Slagter. Satoshi Radio is te vinden op Twitter. De show nabespreken met medeluisteraars kan op Telegram.

Zonder de ondersteuning van deze bedrijven, zouden we de podcast niet kunnen produceren:

Volgende week zijn we terug met aflevering 138. Dat is een liveshow, dus zet je wekker: op donderdag 28 januari om 20:00u start de stream!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.