Satoshi Radio #134

Satoshi Radio blikt terug op 2020, van Nakamoto tot institutionele belegger

Op 30 december was het zover: de terugblik van Satoshi Radio op 2020. Het werd een fantastische liveshow. Alle belangrijke onderwerpen kwamen langs, kado’s werden uitgepakt en luisteraars praatten live mee. Drieënhalf uur kijk- en luisterplezier!

PodcastBitcoin

Satoshi Radio blikt terug op 2020, van Nakamoto tot institutionele belegger
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Enfin, first things first. Aflevering 134 van Satoshi Radio is te zien of te beluisteren op YouTube, Spotify en iTunes. De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • 00:00:00 - Opening van de show
 • 00:07:11 - Januari (wat is geld, inflatie en de mensen op straat)
 • 00:19:30 - Sjors Provoost in de chat
 • 00:20:19 - Februari (eigen node, Justin Sun en helikoptergeld)
 • 00:30:10 - De vraag van Constant
 • 00:39:20 - Maart (lockdown en liquiditeit crisis)
 • 00:42:50 - April (Bittr stopt en S2FX-model)
 • 00:50:18 - De donaties
 • 00:55:45 - Wijnand gooit een bom op de audiochat
 • 00:58:00 - Marc van der Chijs live en de vraag van Rens
 • 01:05:50 - Mei (aflevering 100 en Grayscale)
 • 01:14:00 - Makker van de show Tom
 • 01:18:20 - Een veer voor AnonYmous
 • 01:19:10 - Juni (economisch herstel)
 • 01:24:05 - Juli (DeFi)
 • 01:33:40 - Augustus (supply gate ETH en MicroStrategy)
 • 01:42:30 - September (Chef Nomi en zijn rauwe sushi)
 • 01:45:30 - Oktober (de superdonatie van Wouter en de Echo des Doods)
 • 01:47:44 - November (institutional investors)
 • 01:55:50 - De Lightning King live in de show (met champagne)
 • 02:04:30 - December (All Time High)
 • 02:12:10 - The Seven
 • 02:17:00 - De comeback van de oude sok
 • 02:23:10 - Podcast-statistieken
 • 02:23:40 - De prijsvoorspelling van vorig jaar
 • 02:29:00 - Marktupdate van Bertje Geo
 • 02:39:00 - De voorspellingen voor 2021
 • 03:08:00 - 1000 subscribers!
 • 03:15:00 - Speech van Bart
 • 03:17:40 - Einde podcast / begin borrel

De maanden vlogen voorbij

Het is lastig, zo niet onmogelijk, om deze aflevering van Satoshi Radio goed samen te vatten. Niet alleen omdat we meer dan 200 minuten live zijn geweest. Er waren ook tal van spontane momenten, onder andere veroorzaakt door de bijdrage van onze geweldige luisteraars, die op gezette momenten live met ons konden meepraten. Het was zogezegd écht een show waar je live bij moest zijn.

Maar, geen nood als het je niet is gelukt. Ook deze aflevering is netjes opgenomen en terug te kijken. We hebben de maanden van het jaar genomen als rode draad door de uitzending:

 1. Januari was niet alleen de maand waarin Kobe Bryant overleed en Australië in brand stond, het was ook de periode waarin steeds meer signalen zichtbaar werden van een tumultueus wereldeconomie en de Telegram-groep ‘Nakamoto’ werd geopend.

 2. Februari was de maand waarin Satoshi Radio haar eigen bitcoin en lightning node aan de buitenwereld presenteerde. Achteraf markeert dat moment de geboorte van een heuse beweging: in 2020 hebben meer dan 40 SR-luisteraars hetzelfde gedaan.

 3. Maart stond in het licht van de ‘intelligente’ lockdown en de liquiditeitscrisis die nog bij veel mensen op het netvlies staat.

 4. April is de maand waarin PlanB met een nieuwe versie van zijn S2F-model naar buiten kwam en het minister Hoekstra lukte om zijn dubieuze cryptowet door de Eerste Kamer te loodsen.

 5. Mei stond natuurlijk in het teken van de halving die zich destijds voltrok. In die maand komt ook naar buiten dat Grayscale tienduizenden bitcoins heeft aangekocht voor haar klanten, een teken dat de interesse onder institutionele beleggers aan het toenemen was.

 6. Juni gaat de boeken in als een maand van economisch herstel. Kunstmatig, dat wel. Hoe dan ook, de beurzen reageerden positief op de financiële bazooka’s die door de Amerikaanse centrale bank werden afgeschoten. 

 7. Juli werd de maand waarin decentralized finance (DeFi) de meeste aandacht trok. De Twitter-hack en het Europese herstelpakket waren echter goede concurrenten.

 8. Augustus is de maand waarin een nieuw fenomeen tevoorschijn kwam: Michael Saylor. Hij maakt bekend dat zijn beursgenoteerde bedrijf MicroStrategy een flinke tas met bitcoin heeft aangeschaft en op de balans heeft gezet. Het era van bitcoin als digitaal goud werd hoogst persoonlijk door Saylor in steen gebeiteld.

 9. September liet zich niet graag definiëren. Het werd een gevecht om de aandacht, met onder meer de FinCen Files, banklicenties voor cryptobedrijven, Chef Nomi, een debat over de woorden block- en blacklist en natuurlijk nieuwe bitcoinaankopen van Michael Saylor.

 10. Oktober is de maand geworden waarin de uitwerking van de Nederlandse cryptowet een discutabel hoogtepunt bereikte: De Nederlandsche Bank kwam op de valreep met nog wat aanvullende eisen.

 11. November zal iedereen zich herinneren als de maand waarin, in navolging van MicroStrategy, PayPal en Square, tientallen vermogensbeheerders en bedrijven de sprong waagden: ze zetten bitcoin op de balans.

 12. December. Tja, december behoeft eigenlijk geen verdere uitleg. Het werd de maand waarin het glazen plafond van 20.000 dollar doorbroken werd. En hoe!

Zo vlogen de maanden van 2020 voorbij tijdens deze aflevering. Maar dat was nog niet alles. Zo spraken we met Marc van der Chijs over de mining-industrie, kwam de Lightning King live in de show en hebben we meer dan vijftien voorspellingen gedaan voor 2021.

Bedankt!

Na drie uur en vijftien minuten werd het tijd om de liveshow af te sluiten. Dit keer deden we dat anders normaal. Met een speech, een uitgebreid dankwoord gericht aan onze sponsors en de luisteraar: zonder jullie was 2020 als podcastjaar veel minder interessant geweest.

We kijken uit naar 2021!

Satoshi Radio

De hosts van deze aflevering zijn Bart Mol, Peter Slagter en Bert Slagter. Satoshi Radio is te vinden op Twitter. De show nabespreken met medeluisteraars kan op Telegram.

Zonder de ondersteuning van deze bedrijven, zouden we de podcast niet kunnen produceren:

Volgende week zijn we terug met aflevering 135!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.