Balaji Srinivasan: 2020 was het jaar dat internet doorbrak

Als historici over honderd jaar terugkijken naar deze tijd dan zullen ze 2020 aanwijzen als het jaar dat het internet-tijdperk écht begon. Tech-ondernemer Balaji Srinivasan laat zien hoe 'eerst fysiek' vorig jaar plaatsmaakte voor 'eerst digitaal'.

Podcast

Balaji Srinivasan: 2020 was het jaar dat internet doorbrak
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Ik luisterde een podcast met tech-ondernemer en investeerder Balaji Srinivasan, waarin hij zei (ik parafraseer): '2020 is het jaar dat het internet-tijdperk écht begon, zo zullen historici over lange tijd terugkijken'.

Ik vond het een opvallende uitspraak. In Nederland hebben we al bijna 30 jaar internet, in 1993 begonnen de eerste commerciële internetproviders zoals XS4ALL en Knoware hun diensten. Internet is al jaren niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Werken, leren, shoppen, daten, reizen - there's an app for that. Hoezo, nu begint het internet-tijdperk?

Zijn punt is dat internet tot nu toe niet veel meer bood dan een (soms vage) reflectie van de tastbare 'echte' wereld. Eerst fysiek, en daarnaast online: 'the primary and the mirror'.

Als voorbeeld noemt hij de krant. Toen in 1996 de New York Times z'n eerste website lanceerde, was de krant 'the primary' en stond online 'the mirror'. Intussen maakt nytimes.com artikelen die in de papieren krant nauwelijks na te maken zijn, zoals deze over hoe je in een berg anonieme telefoongegevens toch personen kunt vinden.

Vroeger was er eerst een krant, en daarna als afgeleide een artikel online. Er was eerst een conferentie, en als afgeleide een videoregistratie of een livestream. Vergaderen gebeurde in een vergaderzaal, waar je fysiek aanwezig was. Als iemand echt niet kon, dan belde die in. Als tweederangs burger.

Digital first

In de toekomst is digitaal 'the primary' en fysiek 'the mirror'. Kranten schrijven en ontwerpen eerst voor online, en de fysieke versie is een afgeleide. Meetings zijn in principe digitaal, bijzondere ontmoetingen gebeuren eventueel fysiek.

De overgang gaat heel langzaam, zoals je je gewicht verplaatst van je ene naar je andere been. Er waren al winkels die eerst op internet bestonden, en daarna ook fysiek. Er waren al media die eerst op internet publiceerden, en daarna ook fysiek. Dat was de uitzondering, dat wordt de regel. En 2020 was het kantelpunt.

Corona heeft dit in een stroomversnelling gebracht. Kijk bijvoorbeeld naar de digitale ruimte die Rutger van Zuidam bouwde voor Odyssee Momentum, waar 1600 mensen, bedrijven, overheidsinstellingen en universiteiten tegelijkertijd samenwerkten, als vervanging van de fysieke conferentie.

Andere voorbeelden zijn:

  • digitaal ondertekenen (ipv bij de notaris langsgaan)
  • digitaal consult van de dokter (ipv in de wachtkamer zitten)
  • contactloos betalen (ipv contant geld)
  • online kerstborrel, bruiloft, evenement, concert

Voor jongeren is dat helemaal niet zo idioot als het voor sommige ouderen klinkt. In video games is alles digitaal. Geld, reputatie, contacten. Eind juni gingen miljoenen mensen naar de bioscoop in Fortnite en keken daar een echte film.

Dit markeert ook een omkering in de klank van het woord. Vroeger was digitaal synoniem voor luxe. Een dure smartphone, snelle internetverbinding of nieuwe flatscreen. Digitaal was de bonus.

Straks is het andersom. Een digitaal concert is de standaard, wil je fysiek aanwezig zijn op een festival? Dan moet je diep in de buidel tasten. Een bruiloftsfeest is primair een digitale ontmoeting. Een fysiek bruiloftsfeest is premium, en niet voor iedereen weggelegd.

Klinkt absurd en ver van je bed? Beeld je dan in hoe technologische ontwikkeling gaat: niet lineair maar exponentieel. Eerst heel langzaam en dan ineens heel snel. Natuurlijk is een bijeenkomst via Zoom of Teams nog behelpen. Maar hoe is dat als we allemaal gewend zijn aan virtual reality?

Overgangsfase

In dit draadje noemt Balaji drie fasen waarin die transformatie plaatsvindt:

  1. Natively physical
  2. Overgangsfase
  3. Natively digital

Een 'digitale handtekening' is vaak nog een afbeelding van een fysieke handtekening. Dus overgangsfase. Een echte digitale handtekening is cryptografie.

En 'digitaal geld' op je bankrekening is een afgeleide van fysiek geld. Je saldo is een getal in een database, en verwijst naar fysiek geld dat je (in theorie) zou kunnen komen ophalen bij de balie. Echt digitaal geld is bitcoin. En wellicht digitaal centralebankgeld.

We hadden het net over de verschuiving van het consult van een arts van fysiek naar online. Dat is eigenlijk pas de overgangsfase. De 'natively digital' versie is dat de dokter een "phys admin" is en jouw enorme stroom aan digitale medische data uit je smartwatch of andere wearable proactief analyseert, en je belt als er iets loos is.

De uitspraak van Balaji betekent niet dat volgend jaar ineens alles anders zal zijn. Maar 2020 zal voor sommige gebieden wel het moment zijn geweest dat 'eerst fysiek dan digitaal' overging in 'eerst digitaal dan fysiek'.

De geschiedenis van bitcoin past daar mooi in. Voor 2020 was bitcoin dat gekke internetmuntje. In 2021 zegt het Financieele Dagblad er dit over: 'Bitcoin is niet meer iets voor nerds en criminele netwerken. De munt wordt steeds meer algemeen geaccepteerd.'

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.