Madelon navigeert: digitaal centralebankgeld

Digitaal centralebankgeld (CBDC). Vrijwel alle centrale banken in de wereld zijn ermee bezig. Hoe verschilt het van een euro op je bankrekening? Wat kan de ECB met programmeerbaar geld? Welke rol speelt bitcoin? We spraken erover in Madelon Navigeert!

VideoBitcoin

Madelon navigeert: digitaal centralebankgeld
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

De centrale bank geeft contant geld uit: biljetten en munten. In Europa is dat de Europese Centrale Bank (de ECB) met Christine Lagarde als voorzitter. Op dit moment is er 30 miljard euro aan munten en 1400 miljard euro aan briefjes in omloop.

Bij commerciële banken (zoals Rabobank, ABN AMRO en ING) kun je een bankrekening openen. Het saldo daarop is een schuld van de bank aan jou en een vordering van jou op de bank. Gaat de bank failliet? Dan is je vordering weg. Daarom is er een depositogarantiestelsel, een verzekering voor de eerste 100.000 euro.

Digitaal centralebankgeld is ook digitaal, maar is geen 'schuld van een bank'. Het wordt net als contant geld uitgegeven door de centrale bank. In een toespraak over de toekomst van geld noemde ECB-baas Lagarde onlangs de 'digitale euro'.

Waarom digitaal centralebankgeld?

We schreven in 2018 al uitgebreid over het idee van centrale banken om zelf digitaal geld uit te gaan geven, naast het fysieke contante geld. Maar het afgelopen jaar raakte het in een stroomversnelling (bijv. hier en hier). En check ook deze vergelijking door DNB tussen CBDC's en bitcoin.

In een bulletin noemde De Nederlandse Bank (DNB) twee redenen voor CBDC's vanuit het perspectief van de centrale bank (of overheid):

  • Als vervanging van contant geld dat steeds minder goed aansluit bij wensen van burgers en bedrijven.
  • Als de centrale bank het niet doet, doen tech-bedrijven het, zoals bijvoorbeeld Facebook met Libra/Diem.

Andere minder expliciet genoemde redenen zijn:

  • Als de eigen centrale bank het niet doet, doet de centrale bank van China het. En dan kunnen we het beter zelf doen.
  • Met CBDC kun je makkelijker, ruimer en persoonlijker monetair beleid maken. Denk aan een rentetarief op maat.

Dat laatste is interessant. CBDC's lijken in veel dingen niet op bitcoin, maar in een paar wel. Zoals de mogelijkheid van 'programmeerbaar geld'. De wensen van centrale banken (meer inflatie) en overheden (ruime en gerichte crisissteun) komen zo mooi bij elkaar.

In dit gesprek met Madelon verkennen we veel verder hoe dit eruit zou kunnen gaan zien.

Wat, hoe en wanneer is nog onduidelijk. Maar in korte tijd zijn allerlei puzzelstukjes bespreekbaar geworden, zoals basisinkomen, MMT, monetaire hervormingen, kleinere rol voor de dollar. Check ook dit draadje van Peter over het Overton Window.

En bitcoin dan? Het lijkt erop dat die in elk geval op deze twee manieren bijdraagt. Ten eerste maakt bitcoin de geesten rijp voor CBDC's, en ten tweede levert bitcoin nuttige technologie, zoals cryptografie en smart contracts. Bitcoin mag voorlopig blijven en wordt (dus) steeds lastiger te verbieden.

Zie verder ook onderstaand Twitter-draadje voor nog iets meer gedachten hierover, en de mogelijkheid om 'm te retweeten en verder te verspreiden!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.