Satoshi Radio #126

Ethereum 2.0, Bitcoin mining difficulty gekelderd en de hoge hoed van DNB

Het kan geen toeval zijn dat Bitcoin de grens van $15.000 brak tijdens de opname van Satoshi Radio #126: dat moet de Lightning King zijn geweest. De wat? Precies. Verder spraken we over Ethereum 2.0, Bitcoin’s difficulty drop en DNB’s hoge hoed.

PodcastBitcoin

Ethereum 2.0, Bitcoin mining difficulty gekelderd en de hoge hoed van DNB
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

First things first. Aflevering 126 van Satoshi Radio is te zien of te beluisteren op YouTube, Spotify en iTunes. De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • 00:00:00 - Opening van de show
  • 00:30:20 - Ethereum 2.0 komt er nu toch echt aan (deposit contract release)
  • 00:36:20 - Ethereum fees dalen met 65% in oktober
  • 00:43:30 - Bitcoin mining difficulty drop, grootste in 9 jaar
  • 01:07:00 - CashApp was buying 20% of all newly-issued BTC
  • 01:08:00 - Bitcoinbedrijven in het nauw
  • 01:22:00 - Marktupdate van Bert

Ethereum 2.0

Deze week kwam Vitalik Buterin vanuit het niets met het nieuws dat het zogeheten deposit contract van Ethereum 2.0 is vrijgegeven. Dat is een belangrijke stap in aanloop naar de lancering van het nieuwe netwerk. De functie van dit contract is het verzamelen van zogeheten validators, deelnemers die betrokken zijn bij de uitvoering van het nieuwe consensusprotocol. Als er 16.384 validators meedoen, die samen 524.288 ETH inleggen, wordt het netwerk opgestart.

Geïnteresseerd geraakt? Hier hoor je er meer over.

Difficulty drop

De moeilijkheidsgraad waar het werk van Bitcoin-miners aan moet voldoen, is deze week met maar liefst 16 procent gedaald. Dat is de grootste daling in de afgelopen negen jaar. Waarom is dat gebeurd? En wat betekent dit voor Bitcoin? Hier hoor je de antwoorden.

Bitcoinbedrijven in het nauw

Tijdens deze aflevering stonden we ook stil bij de hoge hoed van De Nederlandsche Bank waar steeds nieuwe regels uit lijken te komen. Regels waar bitcoinbedrijven aan moeten voldoen om bij deze toezichthouder in het register te komen, wel te verstaan. Zij vinden deze toetsing te streng, was deze week te lezen in het NRC.

Wat er precies is gebeurd? We leggen het je graag uit.

Bitcoinkoers stijgt flink

Ten opzichte van begin oktober is de prijs van 1 bitcoin alweer met zo’n 30 procent gestegen. Tijdens de opname van de show brak de waarde door de grens van 15.000 dollar, zonder veel aan snelheid te verliezen. Waar komt die prijsstijging vandaan? En... waar stopt het?

Je leest meer over de omstandigheden die hieraan bijdragen in dit artikel. Ook in de podcast besteden we er aandacht aan, bijvoorbeeld in de marktupdate van Bert. En natuurlijk vertellen we je ook wat de Lightning King ermee te maken heeft.

Satoshi Radio

De hosts van deze aflevering zijn Bart Mol, Peter Slagter en Bert Slagter. Satoshi Radio is te vinden op Twitter. De show nabespreken met medeluisteraars kan op Telegram.

Zonder de ondersteuning van deze bedrijven, zouden we de podcast niet kunnen produceren:

Volgende week zijn we terug met aflevering 127!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.