Satoshi Radio #125

Hoe corona en Bitcoin elkaar beïnvloeden: een perfecte storm?

We hebben met Satoshi Radio weer een mooie livestream achter de rug. In aflevering 125 praten we uitgebreid over het ontstaan van een perfecte storm voor Bitcoin, Michael Saylor als rolmodel voor Bitcoiners, de bank Avanti, en meer. Luisteren dus!

PodcastBitcoin

Hoe corona en Bitcoin elkaar beïnvloeden: een perfecte storm?
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

First things first. Aflevering 125 van Satoshi Radio is te zien of te beluisteren op YouTube, Spotify en iTunes. De volgende onderwerpen komen aan bod:

Mijlpaal bereikt

Eerst een woordje vooraf.

Deze aflevering van Satoshi Radio was legendarisch. Niet alleen omdat het een livestream was. Of omdat er weer mooie onderwerpen op de agenda stonden, waaronder één van de langste marktupdates ooit. Maar vooral omdat we overweldigd zijn door de steun van kijkers en luisteraars, met donaties, vragen, verhalen en betrokkenheid in het algemeen.

Tijdens deze tweede liveshow lukte het om de grens van 100 kijkers te doorbreken. Op het hoogtepunt waren er 139 mensen bij elkaar gekomen, die tegelijkertijd naar onze verhalen aan het luisteren waren én daarop reageerden in de livechat. Voor ons een bereikte mijlpaal en, nog belangrijker, interactie waar we energie van kregen.

Thanks!

Perfecte storm

We praten al maanden over de Bitcoin-markt die bullish signalen vertoont. Dit jaar overleefde Bitcoin een halving en steeg daarna de hashrate gestaag door. Grote fondsen, zoals Grayscale, zagen daarna grote instroom van beleggers. Zelfs een conservatief bedrijf als PayPal is over de brug gekomen en faciliteert sindskort de aan- en verkoop van vier cryptovaluta. Als klap op de vuurpijl zijn er bedrijven gestart met de aankoop van bitcoins om cashreserves te vervangen.

Dit alles gebeurt temidden van de coronacrisis, waar mens en economie hard door getroffen worden. Er zijn grote steunpakketten – bazooka’s – nodig om de wereldeconomie draaiende te houden, met in het bijzonder de op de euro en dollar gebaseerde markten.

Zo lijkt zich voor Bitcoin een perfecte storm te vormen. Wat dat betekent? We praten erover in de marktupdate, aan de hand van een vraag van Marc van der Chijs, en middels reflectie op de impact van nieuwe lockdowns op de wereldeconomie.

De apotheose van Michael Saylor

Als je nog niet van deze naam gehoord hebt, is dit waarschijnlijk je eerste Satoshi Radio-aflevering. Het betreft de CEO van MicroStrategy, het bedrijf dat voor honderden miljoenen dollars aan bitcoin op de balans heeft staan. Sinds de eerste aankoop staat Saylor in de spotlights en tref je hem in menig artikel en podcast aan.

In de Bitcoin-community lijkt zo’n gebeurtenis al snel te leiden tot een apotheose. Wat vinden we daar eigenlijk van? Je hoort het hier.

Bitcoin-prioriteiten

Iedere dag zijn er tientallen mensen bezig met de doorontwikkeling van Bitcoin. Zo is recent met de introductie van Taproot een belangrijke verandering aan het protocol doorgevoerd (hier lees je meer over de impact daarvan). Er is niemand die beslist in welke volgorde veranderingen aan Bitcoin worden doorgevoerd. Anders dan bij de meeste IT-projecten is er geen centrale projectleiding. Maar dat maakt de vraag waar wij die prioriteit zouden neerleggen niet minder interessant.

Luisteraar Tom legde ons deze vraag voor. De antwoorden? Die hoor je hier.

Satoshi Radio

De hosts van deze aflevering zijn Bart Mol, Peter Slagter en Bert Slagter. Satoshi Radio is te vinden op Twitter. De show nabespreken met medeluisteraars kan op Telegram.

Zonder de ondersteuning van deze bedrijven, zouden we de podcast niet kunnen produceren:

Volgende week zijn we terug met aflevering 126!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.