Satoshi Radio #123

Gratis geld van Klaver, de Bull Run en een speurtocht naar verdwenen Bitcoin

In aflevering 123 van Satoshi Radio hebben we het over Grayscale’s beste kwartaal ooit, Twitter-censuur en de investering van Stone Ridge. We vertellen waar de verdwenen Bitcoin zijn gebleven en ontleden het gratis geld van Klaver. Luisteren dus!

PodcastBitcoin

Gratis geld van Klaver, de Bull Run en een speurtocht naar verdwenen Bitcoin
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

First things first. Aflevering 123 van Satoshi Radio is te zien of te beluisteren op YouTube, Spotify en iTunes. De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • 00:00:00 - Opening van de show
  • 00:23:30 - Stone Ridge heeft 10k bitcoin op de balans
  • 00:37:35 - Grayscale heeft beste kwartaal ooit
  • 00:00:00 - Serie over Cypherpunks
  • 00:00:00 - Twitter censureert link naar New York Post-artikel
  • 01:02:05 - Bitcoin doet ATH in hashrate
  • 01:03:40 - Waar zijn de munten?
  • 01:21:50 - De 10k van Klaver

Bedrijven met Bitcoin op de balans

Na MicroStrategy (38.250 BTC) en Square (4.709 BTC) volgde Stone Ridge Holdings Group met een forse aankoop van bitcoins (10.889 BTC). Het lijkt een niet te stoppen trend: grote bedrijven die een deel van hun cashreserve vervangen met bitcoin, teneinde het te beschermen tegen waardedaling door inflatie en blootgesteld te zijn aan de mogelijkheid dat de waarde van Bitcoin nog flink gaat toenemen.

Om welke bedrijven gaat het eigenlijk? Zijn er meer dan deze drie? En horen die allemaal thuis in hetzelfde rijtje? In iets minder dan een kwartiertje ben je weer helemaal bij.

Cypherpunks

Magazine en website Reason staat bekend om de libertarische grondslag in de berichtgeving. Deze maand hebben ze daar de pijlen gericht op de cypherpunk-beweging. In een vierdelige documentaire vertellen ze het verhaal van de cypherpunks, onder andere door de ogen van de mensen die aan de basis staan ervan.

Het verhaal start in de jaren 80. Een los collectief van voorvechters van privacy ontstond rondom de komst van het internet. Ze deelden het geloof dat het internet ofwel bestaande muren in de samenleving zou platwalsen ofwel het fundament zou zijn voor een Orwelliaanse wereld.

Geen verrassing: ze waren voorstander van het eerste scenario en dachten dat cryptografie daarin een spilfunctie zou vervullen. Zo zijn de cypherpunks ook betrokken bij de creatie van Bitcoin, hoewel het onduidelijk is of Satoshi zelf écht een cypherpunk was. Van Hal Finney en early adopters is dat wel bekend.

Enfin, interesse in cypherpunks? Er staan nu twee episodes online en er volgen er nog twee.

Op zoek naar verdwenen bitcoins

Hoeveel bitcoin is er nú in omloop? Die vraag is eenvoudig te beantwoorden, denk je wellicht. Het vergt simpelweg het uitvoeren van een commando en je krijgt het antwoord erop. Dat klopt, maar toch ligt het genuanceerder. Het antwoord dat je terugkrijgt komt niet overeen met het uitgifteschema dat vastligt in het protocol: er mist om en nabij 182 BTC.

Waar die zijn gebleven? Luister mee!

De 10k van Klaver

GroenLinks-leider Jesse Klaver kwam onlangs met een opvallende verkiezingsbelofte. Hij wil iedere jongere op zijn 18de verjaardag zonder voorwaarden 10.000 euro geven. Het geld kan volgens Klaver worden gebruikt voor onderwijs, maar bijvoorbeeld ook voor het oprichten van een eigen bedrijf.

Is dit een goed idee? Welke problemen worden hiermee opgelost? Bart gooit de knuppel in het hoenderhok. Wat volgt? Dat hoor je hier.

Satoshi Radio

De hosts van deze aflevering zijn Bart Mol, Bert Slagter en Peter Slagter. Satoshi Radio is te vinden op Twitter. De show nabespreken met medeluisteraars kan op Telegram.

Zonder de ondersteuning van deze bedrijven, zouden we de podcast niet kunnen produceren:

Volgende week zijn we terug met aflevering 124!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.