Satoshi Radio #121

Hacken, doxxen, spoofen en andere misselijke praktijken

Wat luchtige afleiding nodig in de coronalockdown? Zet dan aflevering 121 van Satoshi Radio aan. We praten over de hack op Kucoin, de Amerikaanse presidentsverkiezingen, de ‘dox’ van PlanB, Bitcoin-weetjes en... een alarmerende tweet van de Lelie.

PodcastBitcoin

Hacken, doxxen, spoofen en andere misselijke praktijken
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

First things first. Aflevering 121 van Satoshi Radio is te zien of te beluisteren op YouTube, Spotify en iTunes. De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • 00:00:00 - Opening van de show
 • 00:21:10 - KuCoin Exchange Hack: 150 miljoen dollar foetsie
 • 00:27:30 - Ocean Protocol is niet super decentraal
 • 00:31:00 - JPMorgan betaalt een boete van 920 Miljoen Dollar
 • 00:46:35 - Drie weetjes over Bitcoin
 • 00:48:50 - Bitcoin zet record boven de $10.000 dollar en is minder volatiel dan Tesla
 • 00:53:20 - Amerikaanse presidentsverkiezingen
 • 01:07:55 - PlanB boos over ‘coxx’
 • 01:12:10 - De eerste bitcoin-satelliet
 • 01:13:40 - Bericht van De Lelie: DNB komt met extra eis voor Crypto bedrijven
 • 01:27:00 - Marktupdate

De hack op KuCoin

In de nacht van 25 op 26 september was het alarmfase rood bij cryptocurrency exchange KuCoin. Middels een paar grote transacties verdwenen grote hoeveeheden cryptovaluta uit de zogeheten hot wallets van de beurs. Een hack, met op de teller meer dan 250 miljoen dollar schade. Wat er is gebeurd? En of de schade wordt vergoed? Je hoort het hier.

Miljoenenboete voor JPMorgan

De Amerikaanse bank JP Morgan heeft toegegeven onrechtmatig invloed te hebben gehad op de prijs van grondstoffenfutures. Dat komt de bank duur te staan: voor 920 miljoen dollar is een schikking getroffen met de SEC. Daarmee komt een einde aan een acht jaar lopend onderzoek naar zes medewerkers van de bank die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan ‘spoofing’.

Spoofing? Wat is dat? En is een boete van 920 miljoen dollar wel hoog genoeg? Wie wordt er eigenlijk verantwoordelijk gehouden? Hier praten we verder over dit thema.

Bitcoin-satelliet

In Venezuela is een Bitcoin-satelliet de ruimte is geschoten. Althans, dat vertelt Peter in geur en kleur in deze uitzending. “Mooi voor de Venozelanen, want dan is Bitcoin daar ook bruikbaar zónder internetverbinding,” is de redenering. Dat is zo, alleen dat met die satelliet blijkt anders te zitten, vertelt een oplettende luisteraar. “Dat kunnen ze helemaal niet en zou bovendien te duur zijn,” schrijft Henq. “Ze hebben een satelliet-ontvanger node, zoals Blockstream ze levert, live gezet.”

Waarvan akte. De rest van het verhaal is trouwens nog steeds het beluisteren waard.

Extra eis van De Nederlandsche Bank

Op Twitter kan je urenlang verblijven zonder dat je iets hebt geleerd. Maar er zijn mensen naar wie je moet luisteren als ze spreken. Simon Lelieveldt – nickname De Lelie – is zo iemand. Hij stuurde ons een alarmerende tweet door, waarin hij aangeeft dat DNB met een extra eis komt voor cryptobedrijven. Benieuwd? Bart legt hier uit wat er aan de hand is.

Satoshi Radio

De hosts van deze aflevering zijn Bart Mol, Bert Slagter en Peter Slagter. Satoshi Radio is te vinden op Twitter. De show nabespreken met medeluisteraars kan op Telegram.

Zonder de ondersteuning van deze bedrijven, zouden we de podcast niet kunnen produceren:

Volgende week zijn we terug met aflevering 122!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.