Satoshi Radio #120

Witwassende banken, Lightning exploits, zwarte zwanen en Bitcoin creditcards

Op donderdag 24 september was het weer zover: Satoshi Radio Live. Was je erbij? Mooi! Niet? Luister dan snel terug. We spraken over de FinCEN Files, Lightning exploits, Bitcoins zwarte zwanen en creditcards voor cryptovaluta.

PodcastBitcoin

Witwassende banken, Lightning exploits, zwarte zwanen en Bitcoin creditcards
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

First things first. Aflevering 120 van Satoshi Radio is te zien of te beluisteren op YouTube, Spotify en iTunes. De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • 00:00:00 - Opening van de show
 • 00:07:20 - Donaties
 • 00:14:10 - FinCEN Files
 • 00:22:46 - Craig Wright krijgt tik van rechter
 • 00:28:49 - Belletje van Bert: geen cash op zak in Rotterdam
 • 00:31:06 - Crypto is een nieuwe kleur
 • 00:36:23 - Rekenkracht van Bitcoin uitgedrukt in tijd
 • 00:38:40 - Joost Jager en Lightning Exploits
 • 00:40:10 - Wat als Bitcoin overal tegelijk verboden wordt?
 • 00:58:15 - CBDC verhandelen voor BTC?
 • 01:10:40 - Wat heb je aan Crypto Credit Cards?
 • 01:23:30 - Wat is het doel van Bitcoin voor jou?
 • 01:35:30 - Marktupdate van Bert
 • 01:51:00 - Begin van de borrel!

FiNCEN Files

Onder de noemer FinCEN Files valt het uitlekken van ruim 2600 geheime documenten die verdachte banktransacties van over de hele wereld blootleggen. De naam verwijst naar de Amerikaanse autoriteit FinCEN (Financial Crimes Enforcement Network), de inlichtingendienst in de VS waar verdachte transacties worden gemeld.

De documenten tonen hoe banken wereldwijd op grote schaal geld witwassen voor hun klanten en ongestraft miljoenenbetalingen doen voor gesanctioneerde bedrijven, criminelen en oligarchen. Nieuwsgierig geworden? Hier praten we erover door.

Craig Wright krijgt tik van de rechter

Het is alweer even geleden dat we het over Craig – sommige mensen geloven dat hij Satoshi is – Wright hebben gehad. Er loopt al jaren een rechtszaak tegen hem in Florida en recent heeft de rechter gereageerd op een belangrijke motie. Spoiler: slecht nieuws voor Craig. Weten wat de rechter deze keer te melden had? Je hoort het hier.

Zwarte zwanen

Bitcoins veerkracht en vorming geeft steeds meer vertrouwen in een goede afloop. Een afloop waarin Bitcoins monetaire beleid voor fundamentele veranderingen zorgt. Maar die toekomst is verre van in steen gebeiteld. In feite is het een lopend experiment. ‘Wat nou als Bitcoin overal tegelijk verboden wordt?’, vraagt een luisteraar zich af. Het is een voorbeeld van een zwarte zwaan: een onvoorspelbare gebeurtenis die een enorme impact heeft en achteraf aannemelijk en voorspelbaar wordt gemaakt.

We gebruiken de vraag als aanleiding voor een tour langs 5 bestanddelen van een potentieel dodelijke cocktail voor Bitcoin... Eng? Welnee, luister maar!

Creditcards

“Kunnen jullie, met exchanges die banken aan het worden zijn in het achterhoofd, eens ingaan op crypto credit cards?”, luidde de vraag van een luisteraar. “Wat zijn de kosten en gevaren? Wat levert het je op? Waarom zou je zo’n kaart wel of niet kunnen gebruiken?” De antwoorden hoor je hier.

Satoshi Radio

De hosts van deze aflevering zijn Bart Mol, Bert Slagter en Peter Slagter. Satoshi Radio is te vinden op Twitter. De show nabespreken met medeluisteraars kan op Telegram.

Zonder de ondersteuning van deze bedrijven, zouden we de podcast niet kunnen produceren:

Volgende week zijn we terug met aflevering 121!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.