Satoshi Radio #119

MicroStrategy gaat all-in, bergen bitcoin vast in DeFi en de ban op privacy coins

Ga er even voor zitten, want aflevering 119 van Satoshi Radio zit stampvol interessante onderwerpen. We hebben het over Bitcoin, DeFi, MicroStrategy, Kraken, de ban op privacy coins, hot en cold wallets en... oude Zweedse mannetjes!?

PodcastBitcoin

MicroStrategy gaat all-in, bergen bitcoin vast in DeFi en de ban op privacy coins
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

First things first. Aflevering 119 van Satoshi Radio is te zien of te beluisteren op YouTube, Spotify en iTunes. De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • 00:00:00 - Opening van de show
 • 00:01:20 - Podcasttip: Peter McCormack met Vitalik met Paddy als moderator
 • 00:12:00 - Donaties
 • 00:18:40 - Start ‘In het kort’
 • 00:18:40 - Jack, Twitter & Square (+ netwerk effecten)
 • 00:35:20 - Je bent verdacht als je een privacymunt gebruikt
 • 00:46:00 - Chef Nomi heeft spijt
 • 00:57:15 - Bankless 1M views
 • 01:00:00 - Meer dan 100.000 btc locked in DeFi
 • 01:10:00 - De invloed van Johan Vilhelm Nyström op Bitcoin
 • 01:29:10 - Microstrategy koopt nog eens 16.796 BTC
 • 01:38:20 - Kraken wordt bank
 • 01:46:40 - Blockchain-analyse vs bron- en contactonderzoek
 • 01:56:00 - Marktupdate

Internetgeld

Jack Dorsey, de CEO van Twitter en betaalbedrijf Square, draagt Bitcoin al jaren een warm hart toe. “Er ligt nú een kans om tot één wereldmunt te komen voor het internet,” vertelt hij met enige regelmaat in interviews. Je raadt al welk geld hij daar voor in gedachte heeft. In gesprek met Reuters herhaalde Dorsey dit verhaal nog eens: “Ik denk dat Bitcoin de beste manifestatie van (internet)geld is en ik zie dat niet snel veranderen, omdat zoveel mensen hetzelfde willen en daar aan bouwen.”

Een mooie gelegenheid voor ons om dieper in te gaan op het verhaal van Dorsey en het fenomeen dat hij er in het Reuters-interview bij betrekt: het netwerkeffect. Verder luisteren kan hier.

Privacy maakt verdacht

Op maandag 14 september heeft de Financial Action Task Force (FATF) weer eens wat geroepen over ‘virtual assets’. De FATF is een intergouvermentele organisatie belast met het bestrijden van terrorismefinanciering en witwassen. Dat doen ze door adviezen uit te schrijven en hun leden min of meer te verplichten die adviezen te vertalen naar lokale wetten. Via die weg heeft de FATF, via de EU, ook invloed op de vorming van financiële wet- en regelgeving in Nederland.

Dit keer heeft de FATF een rapport gewijd aan red flag indicators: signalen die kunnen wijzen op crimineel gedrag met virtuele assets en valuta. Benieuwd welke worden genoemd? Luister verder!

Bergen bitcoin vast in DeFi

Er staat bitcoin met een waarde van meer dan 1 miljard dollar vast in het DeFi-ecosysteem. Heel wat mensen kiezen ervoor om een deel van hun bitcoins te tokenizen in de vorm van wrapped bitcoins – een representatie van hun harde geld in de vorm van een Ethereum-token. Maar waarom doen ze dat? Wat heb je eraan? En wat betekent dit concreet? Hier hoor je de antwoorden.

MicroStrategy gaat all-in

In aflevering 114 hoorde je er voor het eerst over: het NASDAQ-genoteerde techbedrijf MicroStrategy bezit liever bitcoins dan dollars. Toentertijd maakte het bedrijf bekend dat het maar liefst 21.454 bitcoins gekocht heeft voor een totale prijs van 250 miljoen dollar. “Deze investering weerspiegelt onze overtuiging dat Bitcoin, als ’s werelds meest gebruikte cryptocurrency, een betrouwbaar oppotmiddel is en minder gevoelig voor waardevermindering op de lange termijn dan het aanhouden van contanten,” verklaarde de CEO.

Blijkbaar was het nog niet genoeg, want in september doet MicroStrategy er nog een flinke schep bovenop: het bedrijf voegt nog eens 16.796 BTC aan de schatkist toe. Goed nieuws? Wij denken van wel.

Satoshi Radio

De hosts van deze aflevering zijn Bart Mol, Bert Slagter en Peter Slagter. Satoshi Radio is te vinden op Twitter. De show nabespreken met medeluisteraars kan op Telegram.

Zonder de ondersteuning van deze bedrijven, zouden we de podcast niet kunnen produceren:

Volgende week zijn we terug met aflevering 120!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.