Satoshi Radio #118

Rechtvaardigheidskrijger valt Bitcoin aan, Chef Nomi verlaat SushiSwap en onzichtbare gorilla’s?!

Er is commotie ontstaan onder Bitcoin-developers omdat iemand 2 letters code wilde wijzigen. In aflevering 118 van Satoshi Radio leggen we uit waarom, bespreken we de verdwijnact van Chef Nomi, het ontstaan van multisig en onzichtbare gorilla’s.

PodcastBitcoin

Rechtvaardigheidskrijger valt Bitcoin aan, Chef Nomi verlaat SushiSwap en onzichtbare gorilla’s?!
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

First things first. Aflevering 118 van Satoshi Radio is te zien of te beluisteren op YouTube, Spotify en iTunes. De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • 00:00:00 - Opening van de show
 • 00:03:00 - Donaties
 • 00:08:20 - Bert - De goede vraag van Peter Schiff
 • 00:19:00 - Peter - Is de euro houdbaar?
 • 00:29:40 - Livestream maandafsluiting!
 • 00:30:30 - Bert - How bitcoin met the real world in Africa
 • 00:34:15 - Bart - Chef Nomi laat de rauwe vis voor wat het is en verlaat SushiSwap
 • 00:41:05 - Peter - Swift zegt dat criminelen liever fiat gebruiken om mee wit te wassen
 • 00:43:05 - Bitcoindebat: van blacklist, via blocklist, naar disallowed
 • 01:14:58 - Bitcoingeschiedenis: de komst van multisig
 • 01:24:40 - De Invisible Gorilla van Bitcoin
 • 01:46:12 - Marktupdate

Is de euro houdbaar?

Nederland moet meer uitgeven. Schulden van Italië en Griekenland kwijtschelden. Meewerken aan een permanent herstelfonds. Meer macht aan Brussel geven. Waarom? Anders redt de euro het niet, waarschuwt DNB-president Klaas Knot. In deze aflevering nemen we een minuut of 10 om Knots HJ Schoo-lezing door te nemen. Benieuwd naar onze conclusie? Die hoor je hier.

Ruzie over een Blacklist

Op 9 juni wordt er in de code repository van Bitcoin – de plek waar de broncode opgeslagen staat – een zogeheten pull request geopend. Dat is een manier voor een ontwikkelaar om een wijziging aan zijn collega’s te presenteren met het verzoek de gewijzigde code door te voeren.

So far, so good. De wijzigingen worden doorgevoerd en alles lijkt klip en klaar. Tot begin september. Op sociale media komt men terug op de doorgevoerde wijziging. Eerst met een grap, later met serieus bedoelde verwijten. Het eindigt in een langdradige discussie waar Bitcoins lead maintainer Wladimir van der Laan hopeloos van werd.

Benieuwd geworden? Hier hoor je precies hoe de vork in de steel zit.

De komst van multisig

In aflevering 116 gingen we terug naar augustus 2010 om te kijken wat er toentertijd gebeurde rond Bitcoin. We hadden het toen over de zogeheten integer overflow bug. In deze aflevering wilde we nog eens 10 jaar terug gaan, maar omdat er in september 2010 weinig spraakmakends gebeurde, nemen we een jaar later een kijkje: we praten over de komst van multisig.

Spoiler: dat ging niet zonder slag of stoot!

Onzichtbare gorilla’s

De onzichtbare gorilla is de naam van een psychologisch experiment dat de Amerikaanse hoogleraren psychologie en cognitief psychologen Christopher Chabris en Daniel Simons in de jaren 90 van de twintigste eeuw uitvoerden aan de Harvard-universiteit. Het toonde aan dat mensen veel van wat er in hun nabijheid gebeurt niet registreren en er ook totaal geen idee van hebben dát ze die zaken missen.

InvisibleGorilla.gif

De ‘onzichtbare gorilla’-waarnemingsfout wordt veroorzaakt door een menselijk gebrek aan aandacht voor het onverwachte, leert de wetenschap ons. We gebruiken het als brug om onszelf eens de vraag te stellen: wat zijn Bitcoins onzichtbare gorilla’s? Het antwoord hoor je hier.

Livestream: 24 september

De opname van aflevering 116 was live te volgen op Youtube. De sfeer zat er lekker in, zowel in de studio als ver daarbuiten. Hoewel het resultaat van zo’n livestream natuurlijk ook op Spotify en iTunes te vinden is, is het natuurlijk nog leuker om er live bij te zijn. De volgende keer dat we haast zonder vertraging te volgen zijn, is op donderdag 24 september, vanaf een uur of acht in de avond. Kan je alvast in je agenda blokkeren!

Satoshi Radio

De hosts van deze aflevering zijn Bart Mol, Bert Slagter en Peter Slagter. Satoshi Radio is te vinden op Twitter. De show nabespreken met medeluisteraars kan op Telegram.

Zonder de ondersteuning van deze bedrijven, zouden we de podcast niet kunnen produceren:

Volgende week zijn we terug met aflevering 119!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.