Satoshi Radio #117

Wat heb je als Bitcoiner aan een multisig wallet?

In aflevering 117 van Satoshi Radio was Elliot Hagemeijer van Litebit te gast. Met hem hebben we het gebruik van multisig wallets voor Bitcoin verkend. Verder spraken we over Bitcoins gedaalde dominantie, Ethereum-fees, hotdog, sushi en pizza?!

PodcastEthereum

Wat heb je als Bitcoiner aan een multisig wallet?
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

First things first. Aflevering 117 van Satoshi Radio is te zien of te beluisteren op YouTube, Spotify en iTunes. De volgende onderwerpen komen aan bod:

Veilig opgeslagen bitcoins

Veiligheid. Vaak neem je het voor lief, zeker in de context van geld dat je hebt opgeslagen bij de bank. Je neemt dan aan dat anderen er goed voor zorgen. En ach, mocht er wat misgaan, staat er nog een overheid garant voor de euro’s die je in bewaring hebt gegeven.

Maar als de waarde van je vermogen toeneemt, zal je toch beter moeten gaan nadenken over het thema veiligheid. Misschien dat je het dan over meerdere banken uitsplitst of het over verschillende assets gaat verdelen, zoals vastgoed, edelmetaal of schilderijen. Veel mensen hebben op dit punt al een vermogensbeheerder ingeschakeld, die met je meedenkt over de risico’s die je loopt en hoe je ze het beste kunt afdekken.

Voor veel Bitcoiners geldt dat ze al deze vragen zelf moeten beantwoorden. Sommigen kiezen ervoor om hun vermogen op een exchange of bij een broker te parkeren. Makkelijk, maar meestal niet zo’n goed idee. De volgende optie is om een eigen wallet te gebruiken. Je verstuurt je saldo naar een adres dat bij je wallet hoort en kunt de bitcoins weer besteden met de private key die bij dat adres hoort. Veiliger en nog steeds redelijk overzichtelijk.

Maar wat als je die sleutel kwijtraakt of hij in handen valt van anderen? Dat vermogen niet alleen van jou is, maar van een groep personen? Dan biedt een multisig wallet – in potentie – een oplossing. Hoe? Luister mee.

Bitcoin minder dominant

De afgelopen weken is de marktdominantie van Bitcoin flink gedaald. De term ‘dominantie’ staat voor het deel dat een asset heeft weten te vangen van de totale kapitalisatie van de markt waar het binnen valt. Op dit moment heeft de gehele cryptomarkt een waardering van rond de 320 miljard dollar. Bitcoin is goed voor een ruime 186 miljard dollar, of zo’n 57 procent van het totaal. In mei dit jaar lag dat nog op 67 procent.

Waarom verliest Bitcoin marktaandeel? En wat betekent dat eigenlijk? We praten erover door in de uitzending.

Wat doet Samson nou?

In de vorige uitzending hebben we uitgebreid stilgestaan bij Bitcoin-kopstukken die hard van hun voetstuk afvielen. Waarom? Mensen die zichzelf jarenlang hebben neergezet als harde kern van Bitcoin, als cypherpunks pur sang, als verdedigers van het gedachtegoed van Satoshi Nakamoto profileren zich als betaalde adviseur betrokken bij de ICO van een ERC-20-token.

Een week later is de storm rond deze rel wat gaan liggen en blikken drie van de Bitcoiners in kwestie terug op wat er gebeurd is, samen met podcast host Peter McCormack. Of gebruikt het drietal de publiciteit om goed te praten wat scheef is? We ventileren onze mening daarover in dit fragment.

Livestream: 24 september

De opname van aflevering 116 was live te volgen op Youtube. De sfeer zat er lekker in, zowel in de studio als ver daarbuiten. Hoewel het resultaat van zo’n livestream natuurlijk ook op Spotify en iTunes te vinden is, is het natuurlijk nog leuker om er live bij te zijn. De volgende keer dat we haast zonder vertraging te volgen zijn, is op donderdag 24 september, vanaf een uur of acht in de avond. Kan je alvast in je agenda blokkeren!

Satoshi Radio

De hosts van deze aflevering zijn Bart Mol, Bert Slagter en Peter Slagter. Satoshi Radio is te vinden op Twitter. De show nabespreken met medeluisteraars kan op Telegram.

Zonder de ondersteuning van deze bedrijven, zouden we de podcast niet kunnen produceren:

Volgende week zijn we terug met aflevering 118!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.