Deze Bitcoin kopstukken zijn keihard van hun voetstuk gevallen
First things first. Aflevering 116 van Satoshi Radio is te zien of te beluisteren op YouTube, Spotify en iTunes. De volgende onderwerpen komen aan bod:
- 00:00:00 - Opening van de show
- 00:03:00 - Donaties
- 00:08:25 - In het kort
- 00:08:25 - Wie volgt er na MicroStrategy?
- 00:12:45 - Bedrijven maken de samenleving
- 00:18:25 - Bitcoingeschiedenis van Ome Peet
- 00:26:19 - Goed nieuws voor Bitcoin Holders (minder belasting)
- 00:33:35 - Nieuw Beleid van de Fed
- 00:40:30 - Not your keys, not your fork
- 00:49:30 - Chatmoment
- 00:52:10 - Bitcoin Maximalisten shillen shitcoin
- 01:02:25 - Waarom willen crypto fanaten zo graag bij de mainstream horen?
- 01:12:30 - Energieverbruik van Bitcoin in perspectief
- 01:31:50 - Marktupdate van Bert
- 01:47:00 - Afsluiting Podcast gedeelte
- 01:48:12 - Begin van Borrelpraat
Live te volgen
Aflevering 116 was voor ons speciaal. Waarom? We zaten voor het eerst in maanden weer bij elkaar in de studio. En hoe: de opname van deze aflevering, de maandafsluiting, was live te volgen. Wat ons betreft een geslaagde actie, de sfeer zat er in de studio lekker in en, voor zover wij dat konden zien, bij de kijkers ook.
Inmiddels is de studioopstelling zo professioneel dat je als vaste luisteraar ook nog aan je wekelijkse portie Satoshi Radio kan komen. De aflevering is zoals gebruikelijk ook op Spotify en iTunes te vinden, in de kwaliteit die je van ons gewend bent.
Lijkt het je leuk om er de volgende keer live bij te zijn? Blokkeer dan donderdag 24 september in je agenda vanaf een uur of acht in de avond.
Bitcoinmaximalisten te koop
Het is de laatste rel in Bitcoinland en ditmaal recht in het hart van de Bitcoinmaximalisten. Mensen als Jameson Lopp, Stefan Jespers (beter bekend als WhalePanda) en Samson Mow zijn als betaalde adviseur betrokken bij de ICO van een ERC-20-token.
Laat het even bezinken.
Mensen die zichzelf jarenlang hebben neergezet als harde kern van Bitcoin, als cypherpunks pur sang, als verdedigers van het gedachtegoed van Satoshi Nakamoto. Zich keer op keer fel uitspreken over Ethereum, tokens, shitcoins, ICO’s en scams. Die anderen waarschuwen voor Ponzi-schemes, voor rijke partijen die goedkoop (op)gekochte tokens op de gewone burger dumpen. Precies díe mensen hebben zich nu zélf op de positie gezet waar ze al die jaren tegen geageerd hebben.
Not an equity offering.
— Jameson Lopp (@lopp) August 25, 2020
Not yo' mama's ICO.
A guaranteed share of cash flow.https://t.co/dllKboGwT2
Benieuwd hoe dit afloopt? Het is een smeuïge discussie geworden. Luisteren dus!
184 miljard bitcoin
Zoveel, dat kan toch helemaal niet? Inderdaad, in het Bitcoinprotocol is vastgelegd dat er nooit meer dan 21 miljoen BTC in omloop kan worden gebracht. Heel ver zitten we niet meer af van dat aantal, aangezien er al zo’n 18,5 miljoen het leven hebben gezien. Toch duurt het nog vele tientallen jaren voordat we het gestelde maximum bereikt hebben.
Afijn, terug naar augustus 2010. Op 15 augustus lukte het iemand, nog altijd is zijn of haar identiteit onbekend, om een kwetsbaarheid in Bitcoins broncode uit te buiten: hij produceerde in één keer 184 miljard BTC. Hoe? Meer over dit stukje Bitcoingeschiedenis hoor je hier.
Fed lage rente
Donderdag heeft de baas van de Federal Reserve – de centrale bank van de VS – een boekje geopend over de langetermijnstrategie rond rente, inflatie en het verband van die twee met werkloosheidscijfers. “De rente zal dus niet al worden verhoogd als de arbeidsmarkt maximale werkgelegenheid nadert en de inflatieverwachtingen stijgen, maar pas als dat gepaard gaat met daadwerkelijke hogere inflatie”, aldus Powell.
We praten in deze context over de Phillipscurve, de herijking van de Amerikaanse monetaire strategie en de geur die er omheen hangt (hint: MMT).
Perspectief op Bitcoins energieverbruik
Al die miners bij elkaar verbruiken een flinke hoeveelheid energie voor het beveiligen van het Bitcoinnetwerk. Bij elkaar gebruiken ze naar schatting zo’n 60 TWh per jaar. Dat wordt vaak vergeleken met het elektriciteitsgebruik van een land zoals Tsjechië (68 TWh per jaar) of Zwitserland (63 TWh per jaar). Een voor de hand liggende conclusie is dat Bitcoin onverantwoord veel energie gebruikt. Maar daar is wel iets op af te dingen. Wat? Dat hoor je hier in de show.
Satoshi Radio
De hosts van deze aflevering zijn Bart Mol, Bert Slagter en Peter Slagter. Satoshi Radio is te vinden op Twitter. De show nabespreken met medeluisteraars kan op Telegram.
Zonder de ondersteuning van deze bedrijven, zouden we de podcast niet kunnen produceren:
Volgende week zijn we terug met aflevering 117!
Iedereen heeft een mening
Onder de noemer Opinie
schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm.
We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om
te delen, duiden en ondertitelen.