BNR Cryptocast over decentralized finance
In de BNR Cryptocast van deze week praat ik met Herbert Blankesteijn en Madelon Vos over decentralized finance (DeFi). Financiële diensten zoals sparen, lenen, handelen, verzekeren en stablecoins - allemaal zonder centrale partij. Hoe werkt dat eigenlijk? En wat is yield farming nu echt?
Bitcoin is het eerste en enige digitale schaarse geld. Door decentralisatie is het onvervalsbaar, is niemand de baas en heeft het een aantal bijzondere en begerenswaardige eigenschappen.
Andreas Antonopoulos noemde ze ooit zo:
Open | Iedereen kan meedoen, mensen en machines, zonder iemands toestemming. |
Zonder grenzen | Het netwerk is overal, wereldwijd, en valt niet onder de jurisdictie van een land. |
Neutraal | Het systeem heeft geen mening over hoe, wanneer en waar je je geld besteedt. |
Censuurbestendig | Niemand bepaalt wie er mee mag doen, niemand kan iets terugdraaien. |
Openbaar | Iedereen kan controleren dat het systeem klopt. |
Met decentralized finance wil men financiële dienstverlening die nu door centrale partijen wordt aangeboden decentraliseren, waardoor het uiteindelijk deze zelfde eigenschappen krijgt. Die diensten zijn bijvoorbeeld lenen, uitlenen, handelen, escrow, investeren, speculeren, verzekeren en beschermen.
In deze uitzending bekijken we hoe dit zou kunnen werken. Hoe zorg je dat mensen lenen en uitlenen zonder dat dit geld door een centrale partij beheerd wordt? Wie bepaalt dan de rente?
Hoe zorg je dat mensen kunnen handelen zonder centrale partij ertussen? Wie bepaalt dan de koers? Welke mechanismen worden daarvoor ingezet?
We bekijken onder andere Compound, Aave, MakerDAO, Uniswap, bZx, Synthetix, Augur, Chainlink, Yearn en Idle.
We bespreken wat yield farming is, en liquidity mining, en wat de rol is van governance tokens in deze projecten. En zal Ethereum altijd het platform blijven voor DeFi?
Decentralized finance staat nog in de kinderschoenen. De projecten zijn eigenlijk nog experimenten van de bouwsteentjes van wat over 10-20 jaar misschien algemeen gebruikte technologie zal zijn. Zoals robots de autofabrieken veranderden. Vergelijk het maar eens met het internet in de jaren '90. Toen konden de meeste mensen zich niet voorstellen dat dit meer zou worden dan een lolletje.
Nu zijn we 25 jaar verder en is internet overal aanwezig en heeft praktisch elke bezigheid en bedrijvigheid veranderd. Amazon is een van de grootste bedrijven ter wereld en Jeff Bezos de rijkste mens. Spotify, Netflix, Whatsapp, Wikipedia en smart phones.
We bekijken van heel veraf, én van heel dichtbij naar DeFi, en de conclusie is: het is best interessant!
In de Cryptocast @BNR praten @Misssbitcoin en @hmblank met @bslagter over decentralized finance ofwel #Defi. Gaat veel geld in om maar we denken ook terug aan de #ICO's van 2017. Wat zijn de mogelijkheden, wat zijn goede voorbeelden en wat de risico's? https://t.co/4JlU87LAqL
— Cryptocast (@CryptocastNL) August 27, 2020
Iedereen heeft een mening
Onder de noemer Opinie
schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm.
We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om
te delen, duiden en ondertitelen.