Satoshi Radio #115

Bitcoin versus Ethereum, de Glass-Steagall Act en DeFi crashes

“Als je Proof of Stake niet begrijpt, ben je een flutmaximalist”. Het gebeurt niet vaak dat een discussie zo’n scherpe uitspraak bij Bert ontlokt. In Satoshi Radio #115 praten we over Bitcoin vs. Ethereum, de corona-app, DeFi, Warren Buffet en meer.

PodcastEthereum

Bitcoin versus Ethereum, de Glass-Steagall Act en DeFi crashes
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

First things first. Aflevering 115 van Satoshi Radio is te beluisteren op YouTube, Spotify en iTunes. De volgende onderwerpen komen aan bod:

Glass-Steagall Act

Robert Edward Rubin diende als zeventigste Amerikaanse minister van Financiën tijdens zowel de eerste als de tweede regering Clinton. Voor die tijd werkte hij bij Goldman Sachs, waar hij opklom tot lid van de Raad van Bestuur. Onder Clinton lukte het Rubin in 1999 om de intrekking van de Glass-Steagall Act door het congres en het senaat te loodsen.

In de wet was vastgelegd dat investment banking en retail banking van elkaar gescheiden moeten zijn. Door de wet in te trekken, stelde Rubin banken in staat om de op hypotheken gebaseerde financiële producten te ontwikkelen en verkopen die acht jaar later een belangrijke rol speelden in de kredietcrisis.

Wie daar veel aan heeft verdiend? Je raadt het al, maar het antwoord horen uit Bert z’n mond maakt dit verhaal tot een echt spannende crimi.

Het lot van Decentralized Finance

Volgens sommige mensen hangt er een dreigende bui boven de wereld van DeFi. Er zou een zogeheten landmark regulatory decision in de maak zijn om ‘een voorbeeld te stellen’ voor de volgens hen discutabele praktijken die zich in het wereldje afspelen. Collins Belton, advocaat in Californië, gelooft er niets van en houdt op Twitter een pleidooi voor het tegendeel.

Niets aan de hand dus? Wij zijn niet direct overtuigd. Waarom? Dat hoor je hier.

Bitcoin versus Ethereum

In de vorige aflevering kwam een Twitter-polemiek ter sprake tussen aanhangers van Bitcoin en Ethereum. Toen wisten we nog niet dat die rel een staartje zou krijgen in de vorm van een podcast waarin Bitcoin-maximalist Samson Mow en Ethereum-heilige Vitalik Buterin de strijd met elkaar aan gaan. Helaas bleek het niveau dat van Twitter niet te ontstijgen.

Reden genoeg om delen van de discussie te ontleden. We nemen je mee door het gesprek tussen de twee kemphanen en geven onze ongezoute mening over wat er wordt gezegd. Dit zijn de fragmenten die we bespreken:

  • 01:06:30 - Fragment 1: Mow noemt Ethereum een shitcoin
  • 01:08:10 - Fragment 2: Vitalik legt laagdrempelig uit wat Ethereum is?
  • 01:09:00 - Fragment 3: Wat is Eth2?
  • 01:13:05 - Fragment 4: Mow over (anti) free market
  • 01:14:25 - Fragment 5: Moeten Bitcoiners Ethereum negeren?
  • 01:15:25 - Fragment 6: Wat gebeurt er met Ethereum-miners na migratie naar Eth2?
  • 01:16:40 - Fragment 7: Vitalik wordt gevraagd wat de positieve punten zijn van Bitcoin
  • 01:17:40 - Fragment 8: Mow wordt gevraagd wat de negatieve punten zijn van Bitcoin
  • 01:20:21 - Fragment 9: McCormack steekt spaak in interessante discussie
  • 01:27:30 - Discussie over fragment 10: Is eth (de asset) geld?

Als je nu nóg een reden nodig hebt om te gaan luisteren, moet dit je over de streep trekken: “Als je Proof of Stake niet begrijpt, ben je een flutmaximalist”. Het gebeurt niet vaak dat een discussie zo’n uitspraak bij Bert ontlokt.

Satoshi Radio

De hosts van deze aflevering zijn Bart Mol, Bert Slagter en Peter Slagter. Satoshi Radio is te vinden op Twitter. De show nabespreken met medeluisteraars kan op Telegram.

Zonder de ondersteuning van deze bedrijven, zouden we de podcast niet kunnen produceren:

Volgende week, donderdag 27 augustus, is de maandafsluiting: Satoshi Radio Live! De aflevering is live te volgen op ons YouTube-kanaal. Abonneer je alvast, dan mis je niets. Tot onderdag!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.