Satoshi Radio #114

NASDAQ-genoteerd bedrijf koopt 21.454 bitcoin, de cryptowet stinkt en het Lindy effect

‘Als er één schaap over de dam is, volgen er meer’, luidt het gezegde. Techbedrijf MicroStrategy heeft een groot deel van haar cashreserve naar bitcoin omgezet. Een veelzeggende stap? Luister mee in aflevering 114 van Satoshi Radio.

PodcastEthereum

NASDAQ-genoteerd bedrijf koopt 21.454 bitcoin, de cryptowet stinkt en het Lindy effect
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

First things first. Aflevering 114 van Satoshi Radio is te beluisteren op YouTube, Spotify en iTunes. De volgende onderwerpen komen aan bod:

Hoeveel ether bestaat er?

In de krochten van de sociale media is een verhitte discussie ontstaan tussen bitcoiners en ethereans. Het is een ietwat kinderachtige polemiek, verhuld achter een legitiem ogende vraag: wat kan beter functioneren als geld, bitcoin of ether? De vraag geeft aanleiding voor gesprekken over diverse zinvolle onderwerpen, maar het draait vooralsnog enkel om de moeite die het kost om uit te vinden hoeveel ether (ETH) er in roulatie is. De door Bitcoiners gevonden stok om mee te slaan:

In deze aflevering ontleden we de discussie tot de kern en leggen we uit waarom de geponeerde stelling eigenlijk kant noch wal raakt als je beter begrijpt hoe Ethereum werkt. Luister mee op YouTube.

Het Lindy effect

In aflevering 113 gaf Bert een les monetaire geschiedenis over de Nixon-schok. Zo’n minicollege beviel ons wel, dus we vroegen hem om nog een weetje te delen. Aldus geschiedde: deze week vertelt Bert over het Lindy effect. Wil je weten wat de musical Soldaat van Oranje met Bitcoin te maken heeft? Zorg dan dat je dit fragment niet mist.

MicroStrategy bezit liever bitcoins dan dollars

Op 11 augustus publiceerde MicroStrategy een opvallend persbericht. Het aan de NASDAQ genoteerde techbedrijf maakte bekend dat het maar liefst 21.454 bitcoins gekocht heeft voor een totale prijs van 250 miljoen dollar. “Onze investering in Bitcoin is onderdeel van onze nieuwe strategie rond kapitaalallocatie”, aldus de CEO van het bedrijf. “Deze investering weerspiegelt onze overtuiging dat Bitcoin, als ’s werelds meest gebruikte cryptocurrency, een betrouwbaar oppotmiddel is en minder gevoelig voor waardevermindering op de lange termijn dan het aanhouden van contanten.”

Laat het even bezinken. Al jaren wordt in de Bitcoinwereld gesproken over institutionele investeerders die aan de zijlijn staan te trappelen om te mogen deelnemen aan de Bitcoineconomie. Tot dusver zijn het vooral de usual suspects geweest, als investeringsfondsen, beleggers en fintechstartups en -bedrijven. Niet eerder heeft een beursgenoteerd bedrijf zich zo expliciet over de functie van Bitcoin uitgesproken én daad bij woord gevoegd: skin in the game.

Smaakt naar meer? Luister mee op YouTube.

Drol met een goud randje

Eind april was het zover: de nieuwe antiwitwaswet was met succes door de Eerste Kamer heen geloodst. Om de weerstand te verminderen, kaartte minister Hoekstra tijdens de behandeling van de wet twee belangrijke pijnpunten aan: de kosten zouden lager gaan uitvallen dan geraamd en de deur richting een verkapt vergunningstelsel met aanverwante verplichtingen werd op slot gegooid. Voor de sector goed nieuws, hoewel ze Hoekstra op z’n woord moesten geloven.

Wat blijkt nu? Hoekstra’s woord is niet veel waard. De op het laatste moment mondeling opgeleukte wet, tekent zich helaas af als een drol met een goud randje. Benieuwd hoe het precies zit? Luister verder op YouTube.

Satoshi Radio

De hosts van deze aflevering zijn Bart Mol, Bert Slagter en Peter Slagter. Satoshi Radio is te vinden op Twitter. De show nabespreken met medeluisteraars kan op Telegram.

Zonder de ondersteuning van deze bedrijven, zouden we de podcast niet kunnen produceren:

Tot horens in aflevering 115!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.