Satoshi Radio #113

Wat hebben Wumbo channels met de Nixon-schok te maken?

Weleens van de Nixon-schok gehoord? In aflevering 113 van Satoshi Radio geven we een lesje monetaire geschiedenis vanuit de Franse Alpen. Verder praten we over TikTok, gordels, stoplichten, Wumbo channels en de bitcoinkoers.

PodcastBitcoin

Wat hebben Wumbo channels met de Nixon-schok te maken?
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

First things first. Aflevering 113 van Satoshi Radio is te beluisteren op YouTube, Spotify en iTunes. De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • 00:00:00 - Opening van de show
 • 00:08:30 - In het kort
 • 00:08:30 - Bakkt Bitcoin Futures
 • 00:10:50 - Officials Arrest 3 Allegedly Behind Twitter Hack
 • 00:18:25 - Moet TikTok verkocht worden aan een Amerikaans bedrijf?
 • 00:32:50 - Epsteins pedoringen en de podcast van Lange Frans
 • 00:35:30 - De Nixon Shock
 • 00:45:20 - Verkeerslichten op afstand op groen gezet
 • 00:50:10 - Donaties
 • 00:53:30 - Bankieren in de VS: een antiek systeem
 • 01:27:00 - Marktupdate

Trump wil dat TikTok naar de VS verhuist

Tijdens een persconferentie in het Witte Huis zei Trump dat het immens populaire TikTok verkocht moet worden aan een “veilig” Amerikaans bedrijf. Hij wil ook dat de Amerikaanse schatkist verdient aan de overname en gaf toe dat het merk TikTok door zijn populariteit “van grote waarde is”. China verzet zich uiteraard tegen deze ‘diefstal’. In hoofdredactioneel commentaar in de China Daily wordt het als ‘pestgedrag’ neergezet.

Een interessante show die allerlei vragen oproept. Is TikTok een veiligheidsrisico? Heeft China recht van spreken? Welk effect heeft dit op het internet als ‘wereldwijd open netwerk’? Luister naar antwoorden op deze vragen – en meer – op YouTube.

De Nixon-schock

“De Nixon shock verwijst naar dat moment in de geschiedenis dat de goudstandaard is losgelaten”, vertelt Bert. Met recht een schok, niet in de laatste plaats omdat de toenmalige president Richard Nixon het zonder enige vooraankondiging bekendmaakte. Wat is van dit besluit het effect geweest? Wat hebben de Eerste en Tweede Wereldoorlog ermee te maken? En de Nederlandse dollarreserves?

Luister voor de antwoorden naar Berts minicollege hierover op YouTube.

Bankieren in de VS

Waar hebben we Bitcoin nou voor nodig? In Nederland is het betaalsysteem toch uitstekend? Als je weleens over Bitcoin vertelt, heb je deze vragen ongetwijfeld voor de kiezen gekregen. Je kan ze gebruiken als aanleiding om te vertellen over drie perspectieven op een grootse toekomst voor Bitcoin of, zoals Bart in deze aflevering, als brug naar een banksysteem dat wél piept en kraagt: die van de Verenigde Staten.

Wist je bijvoorbeeld dat 8 procent van de Amerikanen het salaris nog ontvangt per cheque? Dat Amerikanen gemiddeld nog 3 cheques per maand uitschrijven? Dat 1 op de 10 Amerikanen geen bankrekening heeft? De gemiddelde creditcardschuld rond de 6.500 dollar ligt? Het land maar liefst 4.500 verschillende banken telt? Niet zo gek dus dat fintechbedrijven zoals Venmo en PayPal het daar bestaande betaalsysteem op z’n kop zetten.

Ook voor Bitcoin liggen er in deze context kansen. Het leidt tot een gesprek over fees, het lightning network, Wumbo-channels en betaalgemak. Luister verder op YouTube.

Satoshi Radio

De hosts van deze aflevering zijn Bart Mol, Bert Slagter en Peter Slagter. Satoshi Radio is te vinden op Twitter. De show nabespreken met medeluisteraars kan op Telegram.

Zonder de ondersteuning van deze bedrijven, zouden we de podcast niet kunnen produceren:

Tot horens in aflevering 114!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.