Satoshi Radio #112

Wat is het Oracle probleem en is Chainlink daar de oplossing voor?

Vaak is een smart contract afhankelijk van externe gegevens, zoals de tijd of een assetprijs. Het Oracle-probleem draait om de betrouwbaarheid van die data. Lost Chainlink dit op? In aflevering 112 van Satoshi Radio gaan we er uitgebreid op in.

Podcast

Wat is het Oracle probleem en is Chainlink daar de oplossing voor?
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

First things first. Aflevering 112 van Satoshi Radio is te beluisteren op YouTube, Spotify en iTunes. De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • 00:00:00 - Opening van de show
 • 00:03:45 - Lofrede aan Jorijn de webmagiër & donaties
 • 00:12:40 - Erkenning voor digitale valuta in Rusland
 • 00:18:10 - Crypto wallet maker ledger verliest 1 miljoen email adressen in data breach
 • 00:24:27 - Twitch geef subscribers 10% korting als ze met BTC betalen
 • 00:25:04 - Denkt Kasparov 14 stappen vooruit?
 • 00:29:30 - Gemiddelde prijzen voedingsmiddelen, 1800 - 2018
 • 00:36:05 - Goldman Sachs: ‘positie dollar als wereldmunt staat onder druk’
 • 00:41:40 - Niemand koopt meer Bitcoin Opties op Bakkt
 • 00:43:45 - Het Oracle probleem (en lost Chainlink dit op)
 • 01:07:45 - MMT-vragen van luisteraars
 • 01:09:00 - Ridho: ‘Hoe kun je economische waarde creëren door geld te drukken?’
 • 01:17:00 - Constant: ‘Hoe is MMT anders dan wat Hitler deed post Weimar?’
 • 01:22:25 - Raakvlak tussen MMT’ers en Bitcoiners
 • 01:28:45 - Tang: ‘Hoe verhoudt MMT zich tot negatieve rente?’
 • 01:32:15 - Tang: ‘Hoe hoog mag prijsinflatie maximaal zijn volgens MMT’ers?’
 • 01:36:10 - Marktupdate

Legitimering Bitcoin in volle gang

De Staatsdoema, het lagerhuis van de Russische Federatie, heeft een wet aangenomen waarmee digitale valuta een juridische status hebben gekregen. Anders gezegd: het bestaan ervan is nu erkend. Is dat baanbrekend nieuws? Op zichzelf niet, maar het is een voorbeeld van de kleine stappen die gezet worden in het bestaan van Bitcoin.

Benieuwd naar meer voorbeelden? Luister op YouTube.

Veertien stappen vooruit

Schaakgrootmeester Garry Kasparov heeft een lans gebroken voor Bitcoin. In gesprek met Forbes zei hij: “Alles wat ons de mogelijkheid biedt om (meer) grip te krijgen op privacy is welkom. Daarom denk ik dat het onvermijdelijk is dat Bitcoin in populariteit blijft toenemen.”

Kasparov haakt in op Bitcoins merkverhaal, een verhaal dat in deze tijd van financiële bazooka’s buitengewoon goed resoneert. “Het mooie van Bitcoin is dat je precies weet hoeveel er zijn – 21 miljoen. Maar kijk je naar de andere kant, de Fed bijvoorbeeld, weet je nooit hoeveel miljarden dollars er morgen weer op de markt verschijnen en je spaargeld aanvreten. Mensen gaan op zoek naar andere manieren om hun vermogen te beschermen tegen inflatie of staatsbemoeienis.”

Luister verder op YouTube.

Prijsinflatie

Wat kostte een liter melk in 1800? En in 1850? En in 1900? De antwoorden zullen je verrassen. Doe daarom een gokje en luister dan verder op op YouTube. In de uitzending gaan we dieper in op een aantal voorbeelden en het bijbehorende tijdspad.

Oracle-probleem en Chainlink

Een paar uitzendingen geleden ontvingen we een vraag van een luisteraar. ‘Wat is het Oracle-probleem? En hoe lost Chainlink dit op?’ Dit thema is de afgelopen weken weer op de voorgrond gekomen, onder andere doordat de markt voor decentralized finance in de hoogste versnelling staat en de prijs van Chainlink’s LINK-token meermaals over de kop is gegaan.

In deze aflevering duiken we diep de materie in en vertellen we over de problematiek en oplossingen die in de steigers staan. Luister verder op YouTube.

MMT-vragen van luisteraars

Overheden die oneindig schulden kunnen maken zonder inflatie te veroorzaken. Klinkt te mooi om waar te zijn? In aflevering 111 stonden we uitgebreid stil bij Modern Monetary Theory. Het deed nogal wat stof opwaaien en aan onze oproep vragen te stellen werd gehoor gegeven. Een aantal ervan hebben we in deze aflevering beantwoord:

Als klap op de vuurpijl bespraken we opvallende gelijkenissen tussen MMT’ers en Bitcoiners. Benieuwd? Luister op YouTube.

Satoshi Radio

De hosts van deze aflevering zijn Bart Mol, Bert Slagter en Peter Slagter. Satoshi Radio is te vinden op Twitter. De show nabespreken met medeluisteraars kan op Telegram.

Zonder de ondersteuning van deze bedrijven, zouden we de podcast niet kunnen produceren:

Binnenkort meer in aflevering 113!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.