Satoshi Radio #111

Modern Monetary Theory: een hype of levensvatbaar?

Overheden die oneindig schulden kunnen maken zonder inflatie te veroorzaken. Klinkt te mooi om waar te zijn? In Satoshi Radio aflevering 111 praten we uitgebreid over Modern Monetary Theory, het Europese corona-akkoord en stablecoin bitcoin.

PodcastBitcoin

Modern Monetary Theory: een hype of levensvatbaar?
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

First things first. Aflevering 111 van Satoshi Radio is te beluisteren op YouTube, Spotify en iTunes. De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • 00:00:00 - Opening van de show
  • 00:08:30 - Lightning startup Zap (Jack Mallers, Strike) haalt $3.5 miljoen op
  • 00:09:30 - Bitcoinprijs niet zo stabiel sinds november 2018
  • 00:11:36 - Wasabi Wallet waarschijnlijk gebruikt op Twitter hack Bitcoins te mixen
  • 00:15:10 - Aantal actieve bitcoin-entities op hoogst sinds dec 2017
  • 00:19:00 - Ethereum transactie fees op 2 jaar high, hoogste sinds augustus 2019
  • 00:22:56 - Historisch EU-akkoord
  • 00:40:20 - Modern Money Theory
  • 01:31:20 - Luisteraarsvragen rondom MMT
  • 01:44:18 - Marktupdate

Bitcoin een stablecoin?

De afgelopen 10 dagen bewoog de bitcoinprijs gemiddeld minder dan 1 procent naar boven of beneden. Temidden van een wereldwijde pandemie is Bitcoins stabiliteit en rust opvallend. Collega’s van Binance CEO Changpeng Zhao grappen over bitcoin als stablecoin en voor Nic Carter, partner bij venture capitalist Castle Island, is het aanleiding om in de huid van Satoshi Nakamoto te kruipen.

Wat hij zei? Luister op YouTube.

Wasabi-mix

Nog tijdens de grootschalige Twitter-hack schijnt een deel van de verkregen bitcoins door Wasabi’s Wallet verwerkt te zijn om de sporen ervan te verhullen. Voor Wasabi reden om te reageren: ‘de realiteit is dat voor iedere persoon die onze CoinJoin-dienst gebruikt voor malafide doeleinden, er 100 anderen zijn die het gebruiken voor de juiste redenen’. Is dat zo?

Luister op YouTube.

‘Historisch akkoord’

Dinsdag vroeg in de morgen schoot de kogel door de kerk: Europa zou een historisch akkoord hebben bereikt. Daaropvolgend ontstond ophef over de gesmede plannen, met in het bijzonder het herstelfonds. Waarom is er sprake van een ‘historisch akkoord’? Waar heeft onze minister-president ‘ja’ tegen gezegd? Wat gaat het Nederland kosten? Waar gaat de poeha over?

Luister verder op YouTube.

Modern Monetary Theory

Volgens een relatief kleine groep mensen ligt een betere economie binnen handbereik. Zij zijn aanhangers van MMT, Modern Monetary Theory, en vinden dat we vergeten zijn hoe geld op de juiste manier gebruikt moet worden. We praten uitgebreid over deze zienswijze en raken onderwerpen als soeverein geld, inflatie, belasting en schulden.

Luister verder op YouTube.

Satoshi Radio

De hosts van deze aflevering zijn Bart Mol, Bert Slagter en Peter Slagter. Satoshi Radio is te vinden op Twitter. De show nabespreken met medeluisteraars kan op Telegram.

Zonder de ondersteuning van deze bedrijven, zouden we de podcast niet kunnen produceren:

Binnenkort meer in aflevering 112!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.