Het internet is stuk, Hoekstra tegen publieke betaalbank en Bitcoin in balans
Afgelopen woensdag bereikte podcast Satoshi Radio een belangrijke mijlpaal: de eerste aflevering in een nieuwe samenstelling. De week ervoor nam Wijnand Luitjes afscheid als host en droeg het stokje over aan twee nieuwe: Bert en Peter Slagter. Voor Satoshi Radio betekent het dat de show kan doorgaan en voor LekkerCryptisch gaat de lang gekoesterde wens in vervulling om ook de ruis in de ether te kunnen voorzien van wat signaal. Een klassieke win-winsituatie.
First things first, de podcast. Je kan hem beluisteren op YouTube, Spotify en iTunes. In aflevering 108 komen de volgende onderwerpen aan bod:
- 00:00:00 - Start
- 00:05:15 - Wordproof wint 1 miljoen euro
- 00:08:34 - Motie Alkaya voor nationale spaarbank verworpen
- 00:26:15 - Valutacrisis in Zimbabwe
- 00:43:00 - Is TikTok spyware?
- 01:25:00 - Boek van de Slagters
- 01:28:00 - Bitcoin-update van Bert
Wordproof wint 1 miljoen euro
De Amsterdamse startup WordProof heeft 1 van de 6 innovatieprijzen bemachtigd in de pan-Europese wedstrijd ‘Blockchains for social good’. De buit: een geldsom van 1 miljoen euro. De wedstrijd werd georganiseerd vanuit de Europese Commissie en moest bedrijven stimuleren om maatschappelijke problemen op te lossen met gebruik van blockchaintechnologie.
Luister op YouTube, of lees verder op LekkerCryptisch.
Hoekstra tegen publieke betaalbank
Op woensdag 24 juni stond een belangrijk Tweede Kamerdebat op de planning. Officieel was ‘onderzoek naar digitaal centralebankgeld’ het thema, maar in feite ging het om de toekomst van ons geldstelsel. Een debat waaruit zou blijken wie er achter het stuur zit, de regering of De Nederlandsche Bank. Het werd pijnlijk duidelijk dat het laatste het geval is...
Luister op YouTube, of lees verder op LekkerCryptisch.
Wie dacht dat een minister van Financiën:
— Thomas Bollen (@mrtbollen) June 29, 2020
-zich verdiept in hoe t geldstelsel werkt
-vragen van Kamerleden beantwoordt
-DNB aanstuurt ipv volgt
heeft t mis.
Je kan gewoon:
-3 jaar WRR-onderzoek negeren
-lullepot houden
-innovatie tegenhouden https://t.co/UB89isyOzm @FTM_nl
Valutacrisis in Zimbabwe
We springen van de ene shitshow naar de andere. De overheid van Zimbabwe wil betalingsverkeer via mobiele telefonie in de ban doen. Voor de lokale bevolking kan dat ernstige gevolgen hebben. Een wanhoopspoging van de regering of is er meer aan de hand? Raken miljoenen Zimbabwanen toegang tot hun geld kwijt?
Luister op YouTube, of lees verder op LekkerCryptisch.
Is TikTok spyware?
Deze week ontstond flinke ophef rond social media-app TikTok. De app blijkt grote hoeveelheden gegevens te verzamelen. Over jou, je contacten, je apparaat en als het even kan nog veel meer. Natuurlijk is TikTok hierin niet de enige, hoewel de app zich op een aantal punten écht onderscheid van concurrenten als Instagram, Twitter en Facebook. Het leidt tot een intermezzo waarin we praten over het internet, dark patterns en dark advertising, algoritmen en de mens als product.
Luister op YouTube.
1/ Maak je gebruik van #TikTok? Think again.
— Peter Slagter (@pesla) June 30, 2020
De app verzamelt bakken persoonlijke gegevens. Vrijwel alle manieren worden gebruikt om gegevens over jou, je contacten en je apparaat bij elkaar te sprokkelen.
Lees en geef het door! #privacy #spyware
⬇️
Bitcoin is (te) stabiel
We sluiten de show af met Berts blik op de bitcoinmarkt. We kijken naar de Stock to Flow-modelprijs, de fair value, het gedrag van miners, belangrijke indicatoren en natuurlijk de bitcoinprijs.
Luister op YouTube.
Satoshi Radio
De hosts van deze aflevering zijn Bart Mol, Bert Slagter en Peter Slagter. Satoshi Radio is te vinden op Twitter. De show nabespreken met medeluisteraars kan op Telegram.
Zonder de ondersteuning van deze bedrijven, zouden we de podcast niet kunnen produceren:
Tot volgende week!
Iedereen heeft een mening
Onder de noemer Opinie
schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm.
We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om
te delen, duiden en ondertitelen.