Cafe Weltschmerz: Bitcoin is revolutionair en goed geld

Deze week was de bitcoin halving. Een mooie aanleiding om eens bij het begin te beginnen. Wat is bitcoin? Wat is geld? En waarom is bitcoin zo revolutionair? In deze video nemen we je mee vanaf het begin. Ook top om door te sturen!

Podcast

Cafe Weltschmerz: Bitcoin is revolutionair en goed geld
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Bitcoin is een digitaal geldsysteem waar niemand de baas is, en waar niemand vals kan spelen. Een onvervalsbare en oncensureerbare munt, en een antwoord op het schandalige geldsysteem dat sinds 1971 onze wereld regeert.

Met de omschrijving bij de YouTube-video is de toon gezet. 

Afgelopen maandag werd wereldwijd in de bitcoingemeenschap de halving gevierd, een gebeurtenis die is vastgelegd in het protocol en de broncode, en maar eens in de vier jaar plaatsvindt.

Maar waarom is dat reden voor een feestje? Wat is er zo bijzonder aan? Wat is de halving eigenlijk? Wat is bitcoin eigenlijk? Wat is geld eigenlijk?

Via deze lijn van vragen willen we de relevantie van bitcoin en de halving voor elke nieuwsgierige geest zichtbaar te maken, ook - of misschien wel vooral - als je er nog maar weinig van weet.

We schreven ooit over drie perspectieven op een grootse toekomst van bitcoin, drie redenen om te investeren, zou je kunnen zeggen:

Het ideële perspectief, waarbij bitcoin mensen beschermt tegen oprukkende surveillance en censuur door overheid en tech-bedrijven.

Het financiële perspectief, waarbij bitcoin een optie is op het falen van het huidige geldsysteem, een gok met gigantische upside.

Het technologische perspectief, waarbij bitcoin hét wereldwijde digitale geldsysteem wordt, het internet voor waardeoverdracht.

In dit eerste, verkennende gesprek over bitcoin komen ze allemaal aan bod. En natuurlijk de bitcoin halving, waarmee de monetaire inflatie gehalveerd is van 3,8% naar 1,9% per jaar.

Over inflatie gesproken, in het gesprek kwam de Donald Duck Index langs - die vind je hier!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.