Twee podcasts met Mark Tuitert over Nassim Taleb

Nassim Taleb is een vaak geziene gast in onze artikelen. Principes uit zijn werk helpen te beslissen in een complexe wereld vol onverwachte, extreme gebeurtenissen. Bijvoorbeeld de wereldeconomie en financiële markten. Ik sprak met Mark Tuitert in zijn podcast Drive over complexe systemen, zwarte zwanen, anti-fragiliteit en skin in the game.

Podcast

Twee podcasts met Mark Tuitert over Nassim Taleb
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Nassim Nicholas Taleb is zonder enige twijfel een van de meest geciteerde schrijvers op dit platform. Zijn bekendste boek is vermoedelijk 'De Zwarte Zwaan', waarin hij schrijft over zeldzame en onvoorspelbare gebeurtenissen met grote gevolgen. Maar hij schreef nog veel meer.

Incerto, zo heet zijn vijfdelige werk over onzekerheid, risico, kans en geluk. Zijn boeken zijn beeldend en kleurrijk en doorspekt met filosofische en wiskundige uitstapjes. Dat is niet voor iedereen weggelegd, en velen stranden ergens halverwege. Begrijpelijk, maar wel jammer, want de ideeën zijn geweldig interessant.

Die ideeën zelf zijn overigens zelden nieuw, de meeste zijn eeuwenoud en hebben de tand des tijds doorstaan. Ze zijn Lindy-proof, in zijn woorden. Taleb brengt deze oude principes samen, onderbouwt ze en wekt ze tot leven.

Die principes helpen te beslissen in een complexe wereld vol unknown unknowns, waar extreme gebeurtenissen aan de orde van de dag zijn. De wereldeconomie en financiële markten bijvoorbeeld. Een paar voorbeelden:

Signaal vs ruis: waarom je beter niet te vaak naar je portefeuille kunt kijken. Met daarin de gepensioneerde tandarts uit Misleid door toeval.

Bitcoin wordt steeds schaarser. En dus steeds meer waard. Het eerste artikel waarin we het stock-to-flow model bespreken, met daarin het kalkoen-probleem en Lindy.

Nul is het foute getal. Get off zero. Over de halter-strategie. Zelfs al is de kans klein dat bitcoin een wereldwijd geldsysteem wordt, dan nog is de mogelijke winst zo groot dat een klein beetje blootstelling eraan logisch is.

Twee podcasts met Mark Tuitert

"Varen in de mist", noemde minister Hugo de Jonge het. "We nemen 100% van de beslissingen met 50% van de kennis", zei minister-president Rutte.

Als iets deze coronacrisis kenmerkt dan is het een groot gebrek aan kennis en inzicht. Het virus is nieuw, het ziekteverloop is nieuw en een pandemie in deze zeer nauw verbonden wereld is ook nieuw. En laat Taleb nu eens zijn levenswerk hebben gemaakt van onzekerheid, en hoe je dan moet handelen en beslissen.

Het was daarom geweldig om twee podcasts te mogen maken met Mark Tuitert, die ook al jaren Taleb onderzoekt en toepast in werk en leven.

In de eerste podcast praten we vooral over concepten uit de boeken van Taleb, zoals skin in the game en de schaal van fragiel naar robuust naar antifragiel.

In de tweede podcast passen we deze principes toe op de coronacrisis, zowel de verspreiding van het virus, als de economische impact en de gevolgen voor elk mens individueel.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.