Of de munt van Facebook een aanwinst is voor de wereld moeten we afwachten, maar FUD is niet nodig.

Libra: Een nieuwe wereldmunt?

Digitaal geld van Facebook, dat leek een gevaarlijke combinatie. Facebook staat erom bekend alles van z'n gebruikers te willen weten en die gegevens te verkopen. Vandaag werd Libra gelanceerd. Heeft Facebook z'n leven gebeterd?

Column

Libra: Een nieuwe wereldmunt?
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Maandenlang ging het al over de nieuwe cryptomunt van Facebook met werktitels als ZuckBucks en FaceCoins. De crypto-community was erg sceptisch. Facebook neemt het doorgaans niet zo nauw met de privacy van de gebruikers. Hoe meer men van de gebruiker weet, hoe meer die waard is.

Vandaag werd Libra onthuld. En we moeten simpelweg toegeven dat de werkelijkheid anders is dan verwacht.

De code is open source, de transacties zijn pseudo-anoniem en de blockchain zal op termijn permissionless worden. En Facebook speelt maar een heel beperkte rol in het bestuur, namelijk dezelfde 1% die alle deelnemers aan de Libra Association hebben.

Facebook kondigde een tijdje terug aan meer aandacht te gaan hebben voor privacy. Daar werd met hoongelach op gereageerd. Maar zou dit een eerste stap kunnen zijn?

Sluiten ze zich aan bij Microsoft die Ion bouwt en de basis legt voor een nieuwe w3c standaard voor gedecentraliseerde identiteiten?

Sluiten ze zich aan bij Apple die allerlei privacy-functies bouwt in MacOS en iOS, zoals het makkelijk genereren van een anoniem e-mailadres per dienst met de nieuwe "sign in with Apple" functie?

We zijn benieuwd wat er overblijft van de scepsis en de FUD als we Libra vanuit een aantal perspectieven bekijken.

Libra als wereldmunt?

Vandaag maakte de Libra Association bekend dat ze in 2020 de Libra Blockchain lanceren, met daarop een nieuwe munt, de Libra.

We believe that the world needs a global, digitally native currency that brings together the attributes of the world’s best currencies: stability, low inflation, wide global acceptance, and fungibility.

Deze nieuwe munt wordt gemaakt als iemand fiatgeld stort, en weer verbrand als iemand fiatgeld opneemt. Het gestorte geld is meteen de dekking van de Libra.

The association is the only party able to create (mint) and destroy (burn) Libra. Coins are only minted when authorized resellers have purchased those coins from the association with fiat assets to fully back the new coins. Coins are only burned when the authorized resellers sell Libra coin to the association in exchange for the underlying assets.

De waarde en dus de wisselkoers van de Libra beweegt mee met de waarde van het fiatgeld dat gestort is, of wellicht met een mandje dat daarvoor representatief is. De whitepaper zegt hierover het volgende:

Libra is designed to be a stable digital cryptocurrency that will be fully backed by a reserve of real assets — the Libra Reserve — and supported by a competitive network of exchanges buying and selling Libra.

En verderop:

It is important to highlight that this means one Libra will not always be able to convert into the same amount of a given local currency (i.e., Libra is not a “peg” to a single currency). Rather, as the value of the underlying assets moves, the value of one Libra in any local currency may fluctuate.

De Libra is dus zeker niet specifiek een Facebook-munt. Het is bedoeld als wereldwijd betaalmiddel, een wereldmunt. De werking is vergelijkbaar met de SDR van het IMF. Dat is ook een mandje van valuta, maar dan in een vaste verhouding.

Als we wat verder terug gaan in de geschiedenis naar 1 juli 1944, dan zien we dat Engeland destijds ook een valutamandje voorstelde als nieuwe wereldmunt, toen daar in Bretton Woods over werd gesproken. Destijds is gekozen voor de dollar in plaats van de bancor. Maar de vergelijking is snel gemaakt.

Het is interessant om de komende maanden te kijken hoe centrale banken, toezichthouders en de financiële elite reageert op de Libra. Is het een kans (om van de failliete dollar af te komen) of een bedreiging (voor een eigen nieuwe munt)?

Libra als investering?

De waarde van de Libra zit vast aan het fiatgeld dat gestort is. De Libra is dus niet interessant voor investeerders die op zoek zijn naar rendement. In het beste geval zou de Libra wat beschermen tegen valutarisico van de eigen valuta. Als de euro keldert en de dollar niet, dan dempt de Libra dat.

Er zijn echter wel investeerders die hier goed aan gaan verdienen. Namelijk door te investeren in Libra Investment Tokens. Die mogen alleen worden gekocht door accredited investors:

[The executive team of the association is responsible for] Raising of funds from the Founding Members (as well as other investors) through the sale of Libra Investment Tokens to accredited investors in a private placement.

en:

(a token that grants rights to a share of the future interest accumulated in the Libra Reserve)

Terug naar de gewone burger. Omdat de Libra gekoppeld is aan de waarde van fiatgeld, is die ook gekoppeld aan de inflatie van fiatgeld. En dat kan in de komende jaren en decennia nog wel eens flink oplopen als je kijkt naar de grote toename van de geldhoeveelheid van vrijwel alle fiatvaluta.

Bezitters van Libra-munten zouden voor het bewaren van hun koopkracht op langere termijn kunnen kiezen voor een munt die daar beter voor geschikt is. Bijvoorbeeld Bitcoin.

Libra als vervanging van Bitcoin?

De eerste wallet voor Libra is vandaag direct aangekondigd, namelijk Calibra. Dit wordt een custodial wallet van Facebook. Het geld is dus in beheer van Facebook, en je hebt toegang via je Facebook-account.

Maar de documentatie voor ontwikkelaars van Libra wijst erop dat iedereen een client kan maken.

A Libra client:

Is a piece of software that has the capability to interact with the Libra Blockchain.

  • Can be run by the end-user or on behalf of the end user (for example, for a custodial client).
  • Allows the user to construct, sign, and submit transactions to a validator node.
  • Can issue queries to the Libra Blockchain (through the validator node), request the status of a transaction or account, and verify the response.

Alle software van Libra is open source. Iedereen kan de blockchain inspecteren. Iedereen kan clients bouwen.

Maar: het is voorlopig nog een permissioned blockchain. Dat betekent dat niet iedereen een validator node kan worden. Net als overigens bij een heleboel andere bestaande blockchains.

Permissioned vs. Permissionless

  • Permissioned and permissionless are attributes of the way by which nodes join the set of validators in a blockchain.
  • If only the nodes chosen by a single entity or organization are allowed to join the committee, it's a permissioned system.
  • If any node can join the committee, it's a permissionless system.
  • Libra starts as a permissioned system and will transition to permissionless.

Bestaande Bitcoin-wallets kunnen Libra gaan ondersteunen. En nieuwe Libra-wallets kunnen Bitcoin gaan ondersteunen. De stap is snel gezet naar het makkelijk kunnen wisselen tussen Libra en Bitcoin binnen je wallet.

Libra maakt een hele stapel altcoins in één klap overbodig. Maar de use case van Bitcoin als store of value wordt er juist nog veel sterker door.

Als je kan kiezen tussen een munt zonder rendement en met jaarlijks koopkrachtverlies (Libra) en een munt die elk jaar meer waard wordt (Bitcoin), dan is de keuze snel gemaakt toch?

Libra als Facebook-munt?

Maar hoe zit het nu met het grote gemene Facebook?

Die heeft Libra opgezet, maar neemt ook meteen afstand. Er is een groot aantal Founding Partners die allemaal evenveel stemrecht hebben:

Dat moeten er bij het lanceren van het netwerk begin 2020 al 100 zijn, zodat geen van de partners een belang heeft van groter dan 1%. En na de lancering moeten het er nog veel meer worden, en uiteindelijk zelfs permissionless, waardoor iedereen een validator kan worden.

Geen "corporate surveillance" door Facebook dus? Nou, dat valt nog te bezien.

Libra is geen Facebook-munt, maar Calibra is wel een Facebook-wallet. Dit project is tegelijk met Libra gelanceerd. Het is een digitale portemonnee die diep in alle Facebook-diensten geintegreerd zal worden. Facebook, Messenger, WhatsApp, Instagram en ga maar door.

Voor toegang tot Calibra zal hoogstwaarschijnlijk verificatie van een ID-kaart of iets dergelijks nodig zijn.

Facebook komt dan nog veel meer te weten over de gebruikers. Nu kennen ze al je persoonsgegevens, surfgedrag, persoonlijke voorkeuren en contacten. Dan weten ze ook zeker wie je bent en kennen ze je betaalgedrag.

Tot slot

Het laatste woord is hier beslist nog niet over gezegd.

De lancering zal pas in de eerste helft van 2020 plaatsvinden. In de tussentijd zullen details nog veranderen, zullen wetgevers er iets over zeggen, zullen nieuwe partners zich aansluiten en zullen ontwikkelaars de techniek induiken.

We zijn bijvoorbeeld benieuwd naar wat er allemaal nog meer op de Libra blockchain gebouwd zal worden. De stablecoin is de eerste toepassing, maar allerlei andere programmable assets en smart contracts zijn mogelijk. Overigens is het technisch gezien niet eens een blockchain. Zitten er nog meer adders onder het gras?

Sommige (crypto-) projecten kunnen het licht uitdoen en de deur sluiten. Overbodig geworden. Andere projecten zullen flink kunnen profiteren van de enorme adoptie die dit wellicht veroorzaakt.

Een goed moment om eens kritisch te kijken naar je portfolio!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.