Ryan Selkis twittert over onbetrouwbare data van CMC, en wat we eraan kunnen doen

CoinMarketCap maakt er een potje van

Al jaren is CoinMarketCap dé standaard voor data over cryptovaluta. Maar is die data wel betrouwbaar? Volgens Ryan Selkis niet. Hij vertelt wat er mis is, hoe het komt, en wat we eraan kunnen doen.

Tweetstorm

CoinMarketCap maakt er een potje van
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Ryan Selkis schreef een Twitter-thread over CoinMarketCap. Hij begint met een terechte lofzang op de belangrijke rol die CMC de afgelopen jaren heeft gespeeld. Ze geloofden in de long tail van crypto en namen ook kleinere projecten op, en werden daarmee het telefoonboek van cryptoland.

Maar de data van CMC is op allerlei manieren onbetrouwbaar. En dat is een probleem voor de professionele investeerders die velen zo graag zouden verwelkomen. Want die hebben drie dingen nodig:

  1. Custody-diensten
  2. Duidelijkheid over regulatie
  3. Betrouwbare markt-data

CMC is de huidige standaard voor het derde punt, maar veel van hun data is fout.

Niet eenvoudig

Het is belangrijk om op te merken dat het een lastig probleem is. CMC moet data van vele honderden bronnen verwerken, omrekenen en normaliseren. Verschillende valuta, verschillende tijdzones, verschillende dataformaten, etc.

Maar, zo betoogt Selkis, CMS heeft een ruim budget door hun omzet van 100 miljoen dollar in 2017, en heeft dus 18 maanden de tijd gehad om dit op te lossen. En dat hebben ze niet gedaan.

Hij vraagt zich of ze het in de komende maanden dan wel gaan fixen. En hier trekt Selkis de intenties van CMC in twijfel. Willen ze het wel fixen?

Alternatieven?

CMC is geen monopolist op data, er zijn alternatieve bronnen. Hij noemt CryptoCompare, Nomics, CoinCap en Messari als alternatieven.

En daar komt de aap uit de mouw: Selkis is CEO van Messari, en Messari heeft vandaag twee nieuwe metrics geïntroduceerd: Real 10 Volumes en Liquid Market Cap. Dus deze tweetstorm is op z'n minst slimme timing en een goede PR-move.

Maakt dat z'n punt ook ongeldig? Wij denken van niet. De punten die hij maakt zijn herkenbaar en terecht. De onbetrouwbaarheid van CMC is ook in onze community al vaker langsgekomen. En we lazen vorige week nog dat 95% van al het gerapporteerde volume wellicht nep is. Goede cijfers zijn belangrijk. 

We sluiten af met de laatste tweet uit de thread.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.