Nul is het foute getal. Get off zero.

Er zijn duizend meningen over Bitcoin. Het toekomstige wereldwijde geldsysteem. Het digitale goud. Waardeloos en over tien jaar bestaat het niet meer. Het zal worden ingehaald door een betere munt. Wat je ook vindt: nul is het foute getal. Get off zero!

ColumnBitcoin

Nul is het foute getal. Get off zero.
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Niemand weet precies waar de reis naartoe gaat die in januari 2009 begon toen Satoshi Nakamoto de Bitcoin-blockchain tot leven bracht.

Maar er is een kans dat Bitcoin daadwerkelijk het belangrijkste wereldwijde geldsysteem wordt.

Dat is het scenario waarin de Bitcoin-blockchain gebruikt wordt voor settlement van grote bedragen, zoals goud, maar dan zonder langdurig en zwaarbewaakt transport over land en door de lucht. Daar bovenop worden in de tweede en derde laag betalingsoplossingen gebouwd waarmee razendsnel en supergoedkoop kleinere betalingen gedaan kunnen worden.

Machines gaan elkaar automatisch en voortdurend betalen in bitcoins voor de diensten die ze elkaar verlenen. "Blockchain technology has created the accounting system necessary for an automated world."

10 miljoen per bitcoin

De potentie van Bitcoin is in dit scenario misschien wel 160.000 miljard dollar, zo rekent Murad Mahmudov ons voor. Dat is 10 miljoen dollar per bitcoin.

De kans daarop? Ga eens uit van 20%, zegt Roy Neiderhoffer.

Deze fund manager met meer dan een miljard dollar onder z'n beheer noemt Bitcoin de meest asymmetrische trade in de geschiedenis. Natuurlijk is er een aanzienlijke kans dat het project ergens strandt. Maar als het slaagt, dan is de beloning torenhoog.

Steeds meer vermogensbeheerders en investeerders gaan zich dit realiseren. Er komt een moment dat je niet meer kunt verantwoorden waarom je niet bent ingestapt, zo zeggen ze.

Anthony Pompliano is in gesprekken met fondsbeheerders de campagne "get off zero" gestart:

It’s the idea that, if you sitting in a fiduciary seat and you have a zero exposure to the asset or the asset class, you’re wrong. There’s a qualitative argument, there’s a quantitative argument, we’re happy to discuss either one of them, but your wrong. Zero is the wrong number and you have to get off zero.

Welk deel van je vermogen je ook kiest om in Bitcoin te steken: nul is het foute getal.

Zwarte zwaan

In een lezenswaardige Twitter-thread beargumenteert @Moon__Rekt waarom je bitcoins zou moeten hebben als je meer dan een miljoen dollar aan vermogen hebt.

En dat geldt misschien ook wel voor ons normale burgers. Als bovenstaand verhaal werkelijkheid wordt, dan is 0,1 bitcoin genoeg om tot de rijkste procent van de wereld te gaan behoren. Er zijn er namelijk maar 21 miljoen.

Stel dat bovenstaand scenario werkelijkheid wordt, dan is het kopen van 0,1 bitcoin misschien wel de allerbeste besteding van 300 euro ever.

Dan staan we aan het begin van de grootste welvaartsoverdracht die we in de afgelopen en komende decennia gaan meemaken. Van oud naar jong. Van niet-nerd naar nerd. Van conservatief naar tech-savvy.

Een zwarte zwaan is volgens Nassim Taleb een gebeurtenis die je niet ziet aankomen. De vorm en het verloop van zo'n gebeurtenis zijn onvoorspelbaar en onkenbaar. Maar je kunt wel beredeneren wat voor soort effect zo'n gebeurtenis kan hebben, en je daar tegen wapenen (negatieve gebeurtenissen) of aan blootstellen (positieve gebeurtenissen).

Niemand weet of Bitcoin daadwerkelijk mainstream adoptie krijgt en wereldwijd gebruikt zal worden. Maar de kans is niet nul, en de mogelijke winst extreem groot. Een prima zwarte zwaan om je aan bloot te stellen dus.

Hoe? Koop wat bitcoin en kom er de komende 10 jaar niet aan.

Wat de juiste hoeveelheid is, verschilt per persoon. Twitter CEO Jack Dorsey koopt elke week voor $10.000 aan Bitcoin. Dat is niet voor iedereen weggelegd. Je kunt denken aan 5% van je vermogen. Of misschien maar 0,01 bitcoin.

Maar wat je ook doet: nul is het foute getal.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Dit artikel heeft deze tags

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.