Murad Mahmudov twittert over de tijdlijn van mainstream adoptie

Mainstream adoptie van Bitcoin nog 30 jaar in de toekomst

We hebben het vaak over adoptie, gewone mensen die gebruik gaan maken van cryptovaluta. Maar daar zijn we nog lang niet aan toe, volgens Murad Mahmudov. Mainstream adoptie van Bitcoin duurt nog 30 jaar. Maar: één bitcoin is al veel eerder een miljoen waard.

Tweetstorm

Mainstream adoptie van Bitcoin nog 30 jaar in de toekomst
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Het begon allemaal met een tweet van Michael Goldstein:

Het interessante is dat hij "mainstream adoption" opsplitst. Hij suggereert ermee dat er niet zoiets is als "mainstream adoption" in het algemeen, maar dat je moet kijken wie het adopteert, en waarvoor.

Zijn stelling is dat Bitcoin eerst breed in gebruik genomen wordt door spaarders, en daarna pas door consumenten.

Murad Mahmudov reageerde daarop met de volgende tweet:

Voor de spaarders zitten de speculanten. En al snel volgt een uitgebreidere tweet:

Hij geeft daarmee eigenlijk een reis die Bitcoin zal moeten afleggen door de tijd. Een volgorde waarin Bitcoin voor bepaalde doelen en door bepaalde groepen geadopteerd zal worden.

Eerst de cypherpunks, de wat activitistische voorvechters van privacy en cryptografie, van waaruit Bitcoin ontstond. Daar is intussen wel mainstream adoption.

Dan de geeks, de veel grotere groep liefhebbers van technologie en wetenschap. Daar zien we al behoorlijk wat adoptie, maar misschien nog niet eens mainstream.

Dan de speculanten. Mensen die vermoeden dat Bitcoin in de toekomst heel erg veel waard gaat worden, omdat het een wereldwijd geldsysteem wordt. Hier zien we nu de eerste adoptie, maar beslist nog niet mainstream.

Voordat we bij de consumenten aankomen, noemt Mahmudov nog de volgende stappen:

  • Fondsen, denk aan pensioenfondsen of vermogensfondsen van universiteiten en ziekenhuizen.
  • Superrijken, mensen met heel veel geld, die vermoeden dat Bitcoin hen nog rijker gaat maken. HNWI staat voor "high net worth individuals"
  • Staatsfondsen, zoals bijvoorbeeld Noorwegen een oliefonds heeft.
  • Spaarders, mensen die verwachten dat Bitcoin waarde beter vasthoudt dan ander geld
  • Verkopers, denk aan (web)winkels, benzinepompen en tolpoorten

En pas daarna komen de consumenten. En daarna nog de overheid, als laatste in het rijtje.

Nog 30 jaar

In het gesprek dat op Twitter ontstaat gaat het ook over hoe lang dat dan gaat duren. Deze stappen doorlopen we in de komende 30 jaar, bevestigt Mahmudov.

Even geduld dus. Bitcoin bevindt zich nog heel vroeg op de "maturity / monetization curve", zegt Mahmudov.

Daarbij moeten we meteen denken aan de tijdlijn die al vaak langsgekomen is op Telegram en Twitter:

Denken in Bitcoin en niet in dollars

Duurt het dan ook nog 30 jaar voordat Bitcoin meer waard wordt? Zeker niet. Enorme waardestijging verwacht Mahmudov al bij mainstream adoptie door speculanten. Dan is meer dan een miljoen dollar voor een bitcoin al waarschijnlijk.

Een interessante gedachte ter afsluiting gaat over het moment dat we spullen in bitcoins gaan beprijzen. Dat zou pas gebeuren nadat de market cap van Bitcoin boven de 15T dollars uitkomt, oftewel 15.000 miljard dollar. Oftewel ~700.000 dollar per bitcoin.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.