Voorkom pijnlijke momenten door afspraken te maken met jezelf

FUD, FOMO, pumps & dumps. Moet je kopen? Verkopen? Vragen waar je met zweethanden en een hartslag van 180 maar lastig antwoord op kan geven. Hoe je rustig blijft? Het antwoord ligt verscholen in de mythe van Odysseus.

Bitcoin

Voorkom pijnlijke momenten door afspraken te maken met jezelf
0%
Bart Mol
Door Bart Mol

Odysseus en de sirenen

Werken voor een baas was voor Odysseus niet weggelegd. Dat is ook niet gek natuurlijk, als je koning bent van je eigen eiland en aanvoerder van het Griekse leger in de Trojaanse Oorlog. Daar had hij overigens helemaal geen trek in, hij had namelijk net een kind gekregen. Liever was hij bij zijn vrouw op het eiland gebleven, maar zijn vrienden haalden hem over om ten strijde te trekken.

“Kom op Odysseus, het is maar een avondje knokken. Je bent morgen weer thuis.”

Dat avondje werd tien jaar. Het bleek onmogelijk om de stad Troje in te nemen. Odysseus vond het toen wel mooi geweest en besloot een list te bedenken, die bij de meeste lezers wel bekend is: het paard van Troje. Het paard vol met Griekse soldaten werd binnen de muren van Troje gelaten en zo konden de Grieken onder leiding van Odysseus de stad overnemen. Eind goed, al goed, zou je denken. Toch ging het op de terugweg naar huis mis. Odysseus besloot de ogen van Polyphemos uit te steken. Kan gebeuren, zou je zeggen, maar de vader van Polyphemos bleek Poseidon te zijn, de god van de zee. Die was natuurlijk niet te spreken over deze actie en besloot wraak te nemen. Als je dacht dat je eigen nachtelijke fietstochten naar huis na een avondje stappen een drama waren: Odysseus zou er jaren over doen voordat hij weer thuis was.

Odysseus en de Sirenen
Odysseus en de Sirenen

Op die terugreis maakt hij verschillende avonturen mee. Eén ervan wil ik uitlichten: het verhaal van Odysseus en de Sirenen, lichtelijk aangepast om het naar 2021 te brengen. Odysseus zat al een paar jaar op zijn boot op weg naar huis. Hij dacht aan zijn vrouw, kind en de knallende koppijn die hij nog steeds had. Hij sloeg een paracetamol naar binnen en dacht na over de smoes die hij aan zijn vrouw zou vertellen. Opeens hoorde hij prachtige muziek in de verte. De zachte, warme bass van zijn favoriete DJ. “Dit is dus waar mijn vriend Kirke me voor gewaarschuwd heeft!”, bedacht Odysseus. Kirke was een vreemde vogel die hij een tijdje terug had ontmoet. Kirke zei hem “dat als hij op tijd thuis wilde zijn, hij zich moest vastbinden aan zijn mast vóórdat hij langs het feesteiland van de Sirenen kwam”. De Sirenen, half vrouw en half gier, lokken mensen met prachtige muziek naar hun eiland om daarna GHB in hun drankje te stoppen. Gelukkig had Odysseus zich al vastgebonden aan de mast, waardoor de Sirenen op hem geen grip hadden.

Het contract van Odysseus

Odysseus was zich ervan bewust dat zijn ‘zelf’ uit drie delen bestaat: een vroegere zelf, huidige zelf en toekomstige zelf. Hij wist ook dat deze drie versies van zichzelf het meestal niet goed met elkaar konden vinden. Zo begreep de huidige Odysseus dat zijn toekomstige zelf de muziek van de Sirenen niet zou kunnen weerstaan. Daarom nam de huidige maatregelen om het de toekomstige onmogelijk te maken om onwenselijke handelingen te verrichten. Deze actie noemen we ook wel een contract van Odysseus.

Mensen zijn best rationeel. Als we de tijd hebben om rustig na te denken over een beslissing weten we vaak tot een goede oplossing te komen. Groente in plaats van hamburgers, niet te veel alcohol drinken en op tijd naar bed. Het probleem ontstaat als er emoties in het spel komen. Als je lichaam roept om de high van nicotine, alcohol en suiker. Als je de dopamine die je lichaam aanmaakt van de likes op je Instagram-posts voelt. Als de adrenaline door je aderen giert terwijl je aan de roulettetafel staat. Dan zijn we als mens opeens het tegenovergestelde van rationeel.

De meeste mensen hebben - vaak onbewust - ervaring met contracten van Odysseus. Zo laten veel mensen hun pinpas thuis als ze naar het casino gaan, rijden ze met de auto naar een feestje om te voorkomen dat ze teveel drinken, of nemen ze hun telefoon niet mee de slaapkamer in. Allemaal voorbeelden waarin de huidige zelf maatregelen neemt om de toekomstige te beschermen.

Voorbeelden van Odysseus contracts

In de bitcoinwereld zijn dit soort afspraken met jezelf onmisbaar. Het is voor mij tot nu toe veruit de meest effectieve manier geweest om mijn nachtrust te verbeteren. Waar ik vroeger ’s nachts mijn portfolio even controleerde, slaap ik nu lekker door. Jammer voor de angstgegners FUD of FOMO, maar ik trek mijn eigen plan. En omdat ik de kwaadste niet ben, zal ik mijn “Odysseus contracts” met jullie delen.

1. Maak het moeilijk om je bitcoin te verkopen

Hoe moeilijker het is om je bitcoin te verkopen, hoe minder snel je het doet. Simpel, maar extreem effectief. Ik maak gebruik van een multisig setup van Casa. Dat betekent dat ik twee van de drie sleutels moet gebruiken om een transactie te kunnen doen. Die sleutels heb ik niet thuis liggen, dus het duurt minimaal een paar uur voordat ik een transactie kan doen. Dit is precies voldoende tijd om me ervan te weerhouden om in een emotionele bui mijn bitcoin te dumpen, maar geeft me alsnog de mogelijkheid binnen afzienbare tijd te kunnen verkopen als ik dat écht wil.

2. Koop op een vast moment

Misschien heb je wel eens gehoord van Dollar Cost Averaging (DCA). Het is een manier om het geld dat je wil investeren in bitcoin te spreiden, zodat je pieken en dalen in de markt uitmiddelt. Omdat je met een vaste tussentijd koopt, weet je zeker dat je nooit al je geld op de top of bodem van de markt in bitcoin stopt. Het Odysseus-contract zit hem echter ergens anders in. Doordat je bijvoorbeeld elke maandagochtend voor 100 euro bitcoin koopt, hoef je je nooit meer druk te maken of je ‘de dip moet kopen’. Je koopt maandagochtend, en that’s it. De rest van de week hou je je met andere dingen bezig.

3. Handel niet in shitcoins

Er is altijd wel een glimmende nieuwe munt die harder gaat dan bitcoin. In mijn ruige dagen waren dat NEO, ICX en XRP. Elke dag was ik er mee bezig. Kopen, verkopen. De ene pump na de andere zag ik langskomen. Het was een jacht naar geld. En toen ik dat geld eenmaal had, wilde ik méér geld. Er zat geen rem op en ik sliep er slecht van. Na de crash van 2018 ging het slapen weer een stuk beter. Ik heb toen besloten me te richten op het project waar ik volledig achter sta en in geloof: bitcoin. Tuurlijk kijk ik nog wel eens met jaloezie naar enorme koersstijgingen, maar ik weet dat hoe ik me in 2018 voelde. Beter van niet dus.

4. Stel vast wanneer je verkoopt

Natuurlijk is het stoer om te roepen dat “je liever sterft dan verkoopt”, maar denk toch goed na over een verkoopmoment. Verlies komt bij mensen twee keer zo hard aan dan winst. Dat kan ik zelf beamen. Ik hoor het mezelf nog zeggen: “Ik heb mijn inleg eruit, wat er nu nog inzit is speelgeld”. Geloof me: dat is geen speelgeld. Denk goed na over je financiële situatie en maak een plan. Misschien heb je een droom, een studieschuld of een hypotheek. Er is niets mis mee om zo nu en dan wat af te romen, wat winst te pakken. Doe dit van tevoren, want in de bullmarkt komt het er niet meer van.

Rust

Het maken van afspraken met jezelf helpt je om betere beslissingen te maken en, belangrijker nog, rust te vinden in een voor velen overweldigende markt. Dat geeft je de mogelijkheid om je te richten op activiteiten die je belangrijk vindt. Voor de één is dat lezen, wandelen en schrijven, weer een ander staat het liefst in de sportschool. Verlies dat niet uit het oog; denk aan Odysseus en stel je eigen contracten op!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bart Mol

Bart Mol

Alumnus van het Rotterdamse Erasmus. Overdag werkzaam als IT-auditor, ’s nachts als podcasthost van Satoshi Radio en schrijver bij Bitcoin Alpha.