Over de death cross van bitcoin

Zoek dekking, een death cross voor bitcoin! Of valt het allemaal wel mee? We duiken in de wereld van MA's en ontdekken dat de betekenis van zo'n cross afhangt van de fase waarin de markt is. Lees mee wat dat nu betekent voor bitcoin.

Bitcoin

Over de death cross van bitcoin
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

De afgelopen dagen was er wat rumoer op Twitter en Telegram, en op allerlei nieuwssites, over een op handen zijnde death cross. Dat is een patroon in de wereld van de technische analyse waarbij de 50-daagse MA van bovenaf de 200-daagse MA snijdt.

Het zegt grofweg dat de gemiddelde koers in de afgelopen twee maanden lager is dan de gemiddelde koers van 't afgelopen half jaar. En dat voorspelt niet veel goeds, tenminste als we het omineuze "kruis des doods" mogen geloven.

De teneur was dan ook dat we de recente stijging van $7200 naar rond de $9500 niet moeten geloven. Het was een nep-uitbraak en zou onherroepelijk tot lagere koersen leiden. Een terechte analyse?

Wat zeggen moving averages?

Het verschil tussen een gemiddelde op korte termijn en een gemiddelde op lange termijn zegt iets over het momentum. Als dat verschil heel groot is, dan stijgt of daalt een koers snel. Als het verschil klein is, dan is de snelheid er een beetje uit.

Bij het kiezen van twee MA's is het belangrijk dat het verschil tussen de twee MA's groot genoeg is, en dat de lengte van de MA's past bij de schaal waar je naar kijkt.

De 200-daagse en 50-daagse MA passen bij het kijken naar marktbewegingen van jaren:

  • Tijdens een bull market ligt de 50-daagse MA boven de 200-daagse.
  • Tijdens een bear market ligt de 50-daagse MA onder de 200-daagse.
  • Tijdens het vormen van de top of de bodem, wat gerust een jaar kan duren, liggen ze dicht bij elkaar, en kunnen ze elkaar gerust een paar keer snijden. 

In de kaart hieronder kun je dat zien. Bovenaan de weekkaart, onderaan de dagkaart.

Wat zegt een death cross?

De betekenis van een death cross, of een tegenovergestelde golden cross, hangt dus af van de fase waarin een markt zit. Een death cross aan het eind van een bull market is betekenisvoller dan een death cross tijdens het vormen van een bodem, zoals nu.

Op de schaal van jaren zijn we aan het eind van de omkering van een bear market (waarin we 85% verloren) naar een volgende bull market (waarin we gerust weer 5000% kunnen stijgen).

Om de ruis rond de top- en bodemvorming eruit te halen, kunnen we kijken naar nog langere MA's. Bijvoorbeeld de 50-weekse en 100-weekse MA. Die zijn een stuk trager (het signaal komt nog later) maar hebben ook minder ruis.

In de bodem van de vorige bull market zagen we dat tussen de death cross en de golden cross van de week-MA's (het gele gedeelte) de dag-MA's een aantal keer sneden (de blauwe pijltjes).

Tijdens de stijgende fase van de bull market was de death cross wel veelzeggend, en bevestigde het einde van de bull market.

Een golden cross op de weekkaart

Bij het beoordelen van de waarde van de death cross die we nu zien, moeten we meewegen hoe het momentum op nog langere termijn zicht ontwikkelt. En daar zien we dat de 50-weekse MA en de 100-weekse MA juist richting een golden cross gaan.

Als we daarbij meewegen wat het sentiment in de markt is, dan ligt meer voor de hand dat we nu aan het begin staan van een meerjarige bull market en dat de death cross op de dag-grafiek een false positive is.

Als we het patroon van de vorige bull market wat laten rijmen met waar we nu staan, dan zou dat er kunnen uitzien zoals op onderstaande kaart is getekend.

Dat zou ook matchen met ontwikkelingen en verwachtingen in de markt. Denk aan toetredende institutionele investeerders, het stock-to-flow model en de halving in 2020 en een komende wereldwijde recessie.

Merk op dat bij dergelijke patronen een exacte timing of exacte beweging niet te voorspellen is. Het gaat om de cyclus en de globale timing en koersniveaus.

Tot slot

Dit artikel is vooral bedoeld om wat context te geven aan wat death en golden crosses kunnen betekenen.

Ze zeggen op een bepaalde tijdsschaal en in een bepaalde fase van de cyclus iets over het momentum. Ze zijn beslist geen absolute signalen. Baseer er dus niet zomaar je beslissingen op, maar bekijk ze in het grotere geheel!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.