Een goed instapmoment in een bullmarket - deel 2

Wie bitcoin wil kopen voor de lange termijn is niet geïnteresseerd in de precieze toppen en bodems, maar alleen in welk moment grofweg gunstig is om in te stappen. Korte samenvatting: zo'n moment komt eraan!

Bitcoin

Een goed instapmoment in een bullmarket - deel 2
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Elke markt beweegt in een cyclus van bull en bear markets. Op een periode van stijging volgt een periode van daling. Hoe lang zo'n cyclus duurt, verschilt per markt. Bij Bitcoin duurde een volledige cyclus tot nu toe zo'n 3 tot 4 jaar.

Begin december 2018 bespraken we de bodem van de bear market die op dat moment gevormd werd, en die op 15 december het laagste punt bereikte op $3128. Daar kun je meer lezen over de cyclus.

Op dit moment zitten we in de opgaande fase van de cyclus, de bull market. Ook in een bull market komen kleinere cycli voor van stijging en daling. Het kenmerk van een bull market is dat de stijgingen sterker zijn dan de dalingen. Anders gezegd, de bodems en de toppen liggen telkens iets hoger.

Als je voor heel lange tijd wilt investeren, bijvoorbeeld 5-10 jaar, dan is eigenlijk elke dip in een bull market een prima instapmoment. Als je een iets kortere horizon hebt, dan zijn met name de dips aan het begin van een bull market interessant.

Nu weet natuurlijk niemand hoe lang een bull market duurt, en hoe hoog de uiteindelijk top zal liggen. Externe schokken kunnen daarop flink van invloed zijn. Maar in het algemeen ligt voor de hand dat we op dit moment nog aan het begin van de bull market zitten, en dat de top daarvan verwacht kan worden eind 2020 - begin 2021.

De dagkaart

Begin juni schreven we een artikel over een goed instapmoment op basis van de dagkaart. De EMA's van 50, 100 en 200 dagen markeerden in het verleden interessante punten, daarbij ondersteund door de RSI.

De korte samenvatting is als volgt:

De 50-daagse EMA wordt regelmatig geraakt, en kun je zien als een interessant koopmoment.

De 100-daagse EMA wordt wat minder vaak geraakt, en is een beter maar risicovoller koopmoment, omdat je 'm makkelijker kunt missen.

De 200-daagse EMA wordt maar zelden geraakt, en vaak alleen met een wick. Dat is een interessante om stop losses mee te bepalen.

De bijgewerkte kaart staat hieronder. Je kunt daarop zien dat we de 50-daagse EMA intussen hebben geraakt, en de 100-daagse EMA nog niet. Ook is de RSI nog boven de 30.

In de BTC-update van deze week lieten we zien dat de correctie naar $9060 misschien al wel de correctie was die we verwachtten. Maar een diepere correctie naar de regio van $7200 tot $8500 zou niet gek zijn als je kijkt naar de EMA's en RSI op de dagkaart.

De weekkaart

Vandaag voegen we daar de weekkaart aan toe. Als we daarop naar de vorige bull markets kijken, dan zien we dat de MA van 16 en 20 weken interessant zijn, in combinatie met de RSI. Het idee achter de RSI is dat in een bear market de RSI doorgaans niet boven de 58.5 komt, en in een bull market niet onder de 53.5.

In een nieuwe bull market gaan we kijken naar deze niveau's vanaf het moment dat de weekly candle sluit boven de 16- en 20-weekse MA, met een RSI boven de 58.5. Dit bevestigt de nieuwe bull market.

Als de weekly candle de 16-weekse en de 20-weekse MA raakt, en de RSI komt in de zone tussen 58.5 en 53.5, dan zien we telkens een snel herstel in de weken erna tot boven de top van de bull market tot dan toe.

De 16-weekse MA is soms iets te gevoelig, maar de 20-weekse MA mist soms mooie instapmomenten. Afhankelijk van je instapstrategie kun je één, twee of drie van de indicatoren samen bekijken.

De huidige bull market is volgens deze indicator eind april begonnen. Sindsdien is er nog geen signaal geweest. Die zou nu volgen bij een daling naar $8400 (16-weekse MA) tot $7600 (20-weekse MA).

Tot slot

De (E)MA's verschuiven steeds verder naar boven, en als de koers maar lang genoeg op dit niveau blijft, zullen ze vanzelf geraakt worden.

Als je tot een bepaald bedrag wilt instappen zou je bij elk signaal een stukje kunnen investeren.

Bijvoorbeeld:

  • Bij het raken van de 100-daagse EMA en RSI onder de 40
  • Bij het raken van de 200-daagse EMA en RSI onder de 30
  • Bij het raken van de 16-weekse MA en RSI onder de 65
  • Bij het raken van de 20-weekse MA en RSI onder de 58.5

Zo vergroot je de kans iets dat je voor een gunstige prijs koopt, en verklein je de kans iets dat je het moment helemaal mist.

Want niemand weet precies hoe de toekomst zal lopen. De geschiedenis herhaalt zich nooit precies. Ze rijmt slechts.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.