Nieuwe Bitcoin bull market begonnen volgens SOPR-indicator
Is voor Bitcoin de nieuwe bull market begonnen? Ja, volgens de SOPR-indicator, die berekent of handelaars met winst of verlies verkopen. Met als bonus aanwijzingen over waar je toppen en bodems kunt verwachten.
Het leven van een bitcoin begint op het moment dat een miner een nieuw block aan de blockchain toevoegt, en daarbij de block reward als beloning krijgt. Zo groeit het aantal bitcoins in omloop langzaam (en steeds langzamer) richting de 21 miljoen. Meer dan dat zullen er nooit zijn.
Die bitcoins kunnen we vanaf dat moment precies volgen. Elke transactie is zichtbaar op de blockchain.
We weten daardoor hoeveel een bitcoin (in dollars of euro's) waard was toen iemand hem kocht. En ook hoeveel die nu waard is, en of de eigenaar dus op winst of verlies staat.
Als je dat in kaart brengt voor alle bitcoins tegelijk, dan zegt dat iets over de bereidheid van investeerders om te verkopen. Staat de markt gemiddeld gezien op verlies? Dan heb je aanzienlijke kans dat ze tegen de huidige koers niet zullen verkopen.
De MVRV brengt dit in kaart. Het zet de market value (MV; huidige waarde) af tegen de realized value (RV; waarde op moment van laatste transactie).
- Is de MV hoger dan de RV? Dan staat de markt gemiddeld op winst.
- Is de MV lager dan de RV? Dan staat de markt gemiddeld op verlies.
We schreven hier in januari uitgebreid over. De MVRV helpt te bepalen wanneer Bitcoin onder- of overgewaardeerd is. Een aanwijzing voor waar we zijn in de marktcyclus. Nu is er een nieuwe metric die binnen een bull of bear market aanwijzingen geeft voor lokale toppen en bodems.
Spent Output Profit Ratio (SOPR)
Vorige week introduceerde Renato Shirakashi de SOPR. Die doet precies wat MVRV doet, maar dan niet voor de hele markt, maar voor alle transacties van vandaag.
Je zou kunnen zeggen: MVRV kijkt naar alle niet-bestede bedragen, en SOPR naar alle bestede bedragen.
De SOPR meet van de mensen die vandaag verkocht hebben, of ze dat met winst of verlies hebben gedaan, door te kijken naar de verkoopprijs (vergelijkbaar met MV) en de aankoopprijs (vergelijkbaar met RV).
In de onderstaande grafiek zien we de SOPR sinds 2014 in de oranje lijn.
Een SOPR van 1 betekent dat er verkocht is zonder winst of verlies, de aan- en verkoopprijs zijn hetzelfde.
Het volgende valt op.
In bull markets dient de waarde van 1 als steun. Telkens als de SOPR eronder daalt, zien we een bodem in de prijs. Men verkoopt niet met verlies, het aanbod neemt af, de prijs stijgt.
In bear markets dient de waarde van 1 als weerstand. Telkens als de SOPR erboven komt, zien we een top in de prijs. Men kan verkopen zonder verlies, het aanbod neemt toe, de prijs daalt.
In de onderstaande grafiek zien we bull markets met de zwarte achtergrond, bear markets met de groene achtergrond en de chaotische periode ertussen met de rode achtergrond.
Door dit mechanisme kan de SOPR een lokale top of bodem aanduiden. Je moet daarvoor wel weten in welke fase van de marktcyclus je zit.
Daarover zegt Shirakashi zelf: "de SOPR suggereert dat de bull run nu begint".
Onze belangrijkste kritiek op deze indicator is dat de interpretatie afhangt van de fase waarin we zitten. En dat weet je eigenlijk pas achteraf. Daarnaast is het aantal datapunten (roze cirkels in de grafiek hierboven) erg klein.
Toch vinden we het de moeite waard om de kaarten in de gaten te houden. Het is misschien niet sterk genoeg om een beslissing op te baseren, maar als ondersteunend bewijs is het zeker interessant!
Spent Output Profit Ratio, a new on-chain metric by @renato_shira, useful for traders.
— Willy Woo (@woonomic) May 1, 2019
While @MustStopMurad and @kenoshaking's MVRV measures the ROI position of the market (those who haven't exited), SOPR measures the ROI position for investors who exited on any particular day. https://t.co/Eb1DGRGwjd
Iedereen heeft een mening
Onder de noemer Opinie
schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm.
We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om
te delen, duiden en ondertitelen.