Gecentraliseerde stablecoins gebaseerd op goud en andere assets

Gecentraliseerde stablecoins worden uitgegeven door een centrale partij. Eerder schreven we over dit type munten die gekoppeld zijn aan de dollar. Er zijn ook munten die hetzelfde model volgen, maar waar andere assets aan ten grondslag liggen. Denk aan goud, of een combinatie van goud en valuta. Daarover meer in dit artikel.

Gecentraliseerde stablecoins gebaseerd op goud en andere assets
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Goud

Het idee van digitaal goud is altijd al aantrekkelijk geweest voor mensen die op zoek waren naar een alternatief betaalsysteem. Niet lang na de totstandkoming van het internet kwam E-Gold op als eerste digitale valuta die volledig gesteund werd door goud. Het was toen 1995. Op het hoogtepunt maakten miljoenen mensen gebruik van de munt.

Na de opkomst van blockchaintechnologie is er weer een gold rush ontstaan, waarin zelfs landen onderzoeken of ze een digitaal geld op basis van goud kunnen introduceren. De lijst met valuta die op goud gebaseerd zijn is enorm. Sommige gebruiken een zogeheten fractioneel reserve, andere claimen volledig gebacked te worden.

Ook de meeste projecten die van goud gebruik maken zijn volledig gecentraliseerd. Toch zijn er mensen die de voorkeur geven aan dit type munten. Omdat het ontkoppeld is van de dollar enerzijds. En omdat de verwachting is dat het langzaam in waarde stijgt (net als goud) anderzijds.

In dit artikel nemen we DGX als voorbeeld voor deze groep stablecoins.

Digix Gold Token

DGX is gekoppeld aan een blinkende stapel goud in een kluis in Singapore. De hoeveelheid goud wordt door een derde partij vastgesteld via audits. Hun whitepaper gaat niet zozeer over goud, maar beschrijft een protocol waarmee bewezen kan worden dat er écht goud opgeslagen staat. On-chain proof of off-chain assets, noemen ze het zelf.

Beheerders en auditors van het goud signeren een rapport. Dat rapport wordt op de Ethereum blockchain opgeslagen. Op die manier is er publiek bewijs dat het goud er echt is. Scans van bonnetjes en papierwerk worden geüpload naar IPFS, en de hashes van die bestanden worden bij het rapport gevoegd die op de blockchain wordt opgeslagen.

Hoewel het goud zelf centraal is opgeslagen, is het bestuur van het project gedecentraliseerd in een DAO (decentralized autonomous organization). Het DigixDAO-token (DGD) geeft recht om te stemmen op voorstellen die worden gedaan met betrekking tot het bestuur van Digix. Mensen die DGX in bezit hebben betalen een kleine bijdrage aan de kosten voor het opslaan van het goud. Meer over de kostenstructuur rondom DGX vind je in dit artikel.

De manier waarop de blockchain wordt gebruikt om de herkomst van een asset mee te bewijzen heeft zeer veel potentie. Het is een onafhankelijke en solide verificatie van assets in de fysieke wereld. Dit cryptografische protocol kan bijvoorbeeld ook toegepast worden op zilver, platina, diamanten, kunst, of onroerend goed.

DGX is live sinds mei 2018 en beschikbaar op verschillende exchanges. Op het moment van schrijven is er 62,200 DGX in omloop (bron). Dat staat gelijk aan 62.2 kg opgeslagen goud, of een bescheiden market cap van $2.2 miljoen, of ~5 grote goudstaven van 12.4 kg.

Andere assets

Globcoin

Globcoin heeft als slogan: "Bringing stablecoins to the next level". Wat dat hogere niveau dan is, wordt niet direct duidelijk. Hoe dan ook: ze gaan het net even anders doen dan de rest. De munt (GLX) is een Ethereum-token die gekoppeld is aan 15 fiat-valuta en goud. De lancering staat gepland in kwartaal 3 van 2018.

Het idee is dat het een wereldmunt is die de wereldeconomie representeert omdat het gebaseerd is op de 15 grootste economieën ter wereld. De whitepaper lees je hier. Aangezien de munt nog moet lanceren, is het onduidelijk of het z'n belofte gaat waar maken. De website ziet er ietwat amateuristisch uit, en de whitepaper had inhoudelijk ook wat sterker gekund.

AAA Reserve

Dit is een beetje een vreemde eend in de bijt. AAA Reserve wordt ondersteund door diverse fiat-valuta, door overheden uitgegeven obligaties, en kredieten met AAA-rating. Er worden tokens uitgegeven op het Ethereum-netwerk, waarvan de waarde op deze pagina te zien is. Het bedrijf Arc Fiduciary Ltd., gevestigd in New Jersey, geeft de tokens uit. Maar niet voordat je je geïdentificeerd hebt.

Ondanks dat deze munt als cryptocurrency wordt neergezet, lijkt het meer op een standaard investeringsfonds die op tokens is overgestapt. Het is enigszins interessant omdat het zich grotendeels ontkoppeld van de dollar.

Samengevat

Gecentraliseerde stablecoins maken allemaal gebruik van hetzelfde principe. Op een centrale plek zijn off-chain assets opgeslagen. Geld, goud, zilver, olie, of een combinatie ervan. Er worden tokens uitgegeven die moeten bewijzen dat de assets zijn opgeslagen enerzijds, en dat jij de eigenaar van een deel ervan bent anderzijds. Het ene project is daarover transparanter dan het ander.

Hiermee kunnen we dit type munten achter ons laten. In het volgende artikel gaan we het hebben over gedecentraliseerde stablecoins.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.