Gecentraliseerde stablecoins gebaseerd op de dollar (Tether, TrueUSD, USD Coin)

Het doel van stablecoins is om voldoende stabiel te zijn. Zodanig dat het gebruikt kan worden als cash betaalmiddel. Er zijn verschillende typen valuta die dit probleem proberen te tackelen. In dit artikel kijken we naar gecentraliseerde stablecoins.

Gecentraliseerde stablecoins gebaseerd op de dollar (Tether, TrueUSD, USD Coin)
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Centrale partij

Dit type stablecoins worden uitgegeven door een centrale partij. Dat er risico's kleven aan centrale geldsystemen mag duidelijk zijn. Niet voor niets is decentralisatie één van de kernprincipes van een blockchain.

Zo kan vanuit een centraal systeem besloten worden je geld niet uit te keren. Dat deden banken op Cyprus. PayPal doet het regelmatig. En Tether kan het ook doen:

[...] redemptions will not be unreasonably denied, but we reserve the right to selectively deny redemption and creation of Tethers on a case-by-case basis.

Tether

Hierboven wordt Tether al even genoemd. De Tether (USDT) is vooralsnog de meest populaire stablecoin, en de eerste die meer waard is geworden dan 1 miljard dollar.

Het concept erachter is eenvoudig: er is een bankrekening met x dollars erop. Tether geeft x tokens uit, en belooft daarbij dat ieder token correspondeert met één van de dollars op de bankrekening. De onderliggende waarde van een token is daarmee altijd 1 dollar.

De waarde van het token fluctueert echter, en is net als andere munten afhankelijk van vraag en aanbod. Er zijn meerdere redenen waarom de waarde van USDT dicht bij de dollar kan blijven, waaronder arbitrage, in- en verkoop van tokens vanuit een centrale partij, en de menselijke aard (in feite is het een self fulfilling prophecy).

Ondanks dat de Tether de meest gebruikte stablecoin is, is het verre van een onbesproken munt. Er zijn handelaars die hun vertrouwen erin hebben opgezegd, en er heerst onder veel mensen het gevoel dat er iets niet in de haak is. Voorbeelden van berichtgeving van waaruit deze ideeën gevoed worden:

Of de situatie daadwerkelijk zo is zoals wordt geschetst blijft onduidelijk. Op basis van de audit die Tether zelf naar buiten heeft gebracht, lijkt er niets aan de hand. Maar van een schone lei kunnen we niet meer spreken.

Trust Token, Circle USDC, en Stably

Een ander platform dat op deze manier een stablecoin uitgeeft is Trust Token. Hun valuta is TrueUSD (TUSD), en is wat minder twijfelachtig. Als we dan toch de principes van cryptovaluta overboord gooien en een centrale autoriteit vertrouwen, laten we dan op z'n minst iets kiezen waarvan we denken dat we het kunnen vertrouwen. Trust Token publiceert regelmatig onafhankelijke audits die hun claims ondersteunen. Op 18 juni hebben ze $20 miljoen opgehaald, met onder andere Andreessen Horowitz als investeerder. De afgelopen maanden groeit TrueUSD aardig, en staat inmiddels op plek 90 in de top 100 van alle cryptovaluta.

Circle (waar o.a. Goldman Sachs achter zit) is een peer-2-peer betalingsdienst, en opereert sinds 2013 op de Amerikaanse markt. Het bedrijf heeft recent een eigen cryptovaluta aangekondigd die gekoppeld is aan de US dollar. Naar eigen zeggen een "compliant alternative" op Tether (USDT). De munt gaat USD Coin (USDC) heten, en wordt in eerste instantie op het Ethereum-netwerk gelanceerd.

De aankondiging ging gepaard met een nieuwe investeringsronde van 110 miljoen dollar, waar Bitmain een belangrijke rol in speel. Volgens Circle kampen bestaande stablecoins met een gebrek aan financiële en operationele transparantie, en komt het bedrijf daarom met een eigen munt om het probleem op te lossen.

Stably is een startup uit Canada die met een gelijksoortige munt komt: StableUSD. Ook een ERC-20 stablecoin, die door Stably Blockchain Labs Corporation wordt uitgegeven in ruil voor dollars of Ether. Het verschil met Tether is naar eigen zeggen dat ze hun reserves wekelijks laten auditen door een "Big 4 auditor".

Ten slotte

We zijn niet de allergrootste fan van gecentraliseerde geldsystemen, maar dat weerhoudt ons niet om er nog iets langer bij stil te staan. Er zijn namelijk ook gecentraliseerde stablecoins gebaseerd op iets anders dan dollars. Denk aan goud, of een valuta-groep. Meer daarover in het volgende artikel.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.