Betaald worden voor jouw bijdrage aan de cryptowereld

Je kunt cryptomunten aan je portfolio toevoegen, zonder dat je er geld aan hoeft uit te geven. Deelnemen aan een airdrop is een voorbeeld, maar je kunt ook van je hobby je werk maken. Je levert dan een bijdrage aan een project, en wordt voor het geleverde werk betaald. Heb je tijd over, en klinkt dit als muziek in je oren? Dan is deze post voor jou!

Betaald worden voor jouw bijdrage aan de cryptowereld
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Bounties

BitcoinTalk is het forum waar zo'n beetje alle nieuwe projecten worden aangekondigd. Ze kondigen zichzelf aan met een zogenaamde ANN. Een announcement thread, waarin het project en het team wordt geïntroduceerd. Je vindt er projecten die na een dag weer opdoeken, en je vindt er projecten die een jaar later tot een begrip in de cryptowereld zijn uitgegroeid.

Naarmate een project wat ouder wordt, neemt de behoefte aan marketing toe. Het kunnen bereiken van mensen over je project is in de cryptowereld van groot belang. Om snel het bereik te vergroten en een community op te bouwen, worden er zogenaamde bountyprogramma's gelanceerd. Mensen voeren relatief eenvoudige taken uit, en worden daar voor betaald. Denk aan:

 • Het volgen van het project op belangrijke social media platforms.
 • Het retweeten en liken van tweets van het project.
 • Het schrijven van een artikel over het project.
 • Het maken van een video over het project.
 • Het vertalen en publiceren van documenten in de eigen taal.
 • Je signature op het forum gebruiken als advertentieruimte voor een project.

Bounties zijn inmiddels zo gangbaar geworden, dat er een succesvol business model omheen bedacht is in de vorm van Bounty0x. BitcoinTalk is vooralsnog de bron waar je het dichtst bij het vuur zit.

Wil je weleens aan een bountyprogramma deelnemen? Zo start je:

 1. Maak een BitcoinTalk-account aan. Het is belangrijk dat je professioneel met dit account om gaat. Hoe beter je reputatie, en hoe hoger je rank, hoe beter je kansen zijn in de bountymarkt.
 2. Volg het bord 'Bounties (Altcoins)'.
 3. Zoek een bounty die bij je past. Er zijn veel bountyprogramma's, Ook hier geldt: DYOR.
 4. In de opening post (vaak het eerste bericht) staan de beschikbare taken en beloningen opgelijst. Je kunt je hier inschrijven.
 5. Vaak wordt je inschrijving bevestigd. Soms persoonlijk, meestal moet je het zelf controleren, door in een spreadsheet of een andere lijst je naam op te zoeken.
 6. Mag je meedoen? Top! Je gaat nu aan de slag. Doorgaans moet je 1 keer per week rapporteren over je werk. Dat wordt verzameld, en na een vooraf besproken periode wordt je uitbetaald.

De betaling is bijna altijd met de munt van het project waar je werk voor hebt gedaan. Daarom is het belangrijk dat je vooraf goed kijkt waar je aan begint. Geloof je niet in het project? Zoek dan verder!

Vertalingen

Een bounty die er qua beloning vaak bovenuit steekt, is het vertalen van belangrijke documenten. Denk aan een one pager, whitepapers, of websiteteksten. Vaak krijgen vertalingen hun eigen hoofdstuk in het bountyprogramma, soms een eigen post, en soms zelfs een eigen thread.

Het vertalen van dit soort documentatie moet je alleen doen als je je comfortabel voelt met de onderliggende technische concepten van zowel blockchains in het algemeen, als het project waar je je voor aanmeldt. Als dat niet zo is, is het vertaalwerk niet alleen lastig en tijdsintensief, je kunt je ook afvragen hoe accuraat het resultaat dan is. Doorgaans wordt je werk gecontroleerd door iemand anders, en het zou jammer zijn als al je tijd op die manier voor niets is geweest.

Community management

Een andere manier om deel te nemen aan een project is als community manager. Of zelfs een andere rol; wellicht kan je inhoudelijk aan het project bijdragen. Meestal zijn hier geen concrete vacatures voor.

Als je graag betaald wilt worden voor je bijdrage aan een project, zorg er dan voor dat je positief opvalt. Wil je bijvoorbeeld community manager worden, wees dan actief in het Telegram-kanaal van het project. Help mensen, spreek je uit, houd gesprekken aan de gang. Maak verbinding met andere leden van de community. Je wordt nu nog niet betaald, maar je bent wel bezig met je sollicitatie. Door op zo'n manier op te vallen, kom je vanzelf in contact met mensen die al in dienst zijn van het project. Direct om een functie vragen is onhandig, maar als je een relatie hebt opgebouwd, is het een hele normale vraag om te stellen.

Geen 'get rich quick scheme'

Het is belangrijk om hier niet aan te beginnen met het idee dat je er snel rijk van wordt. Je kunt heel veel geluk hebben, en rijkelijk beloond worden voor het werk dat je hebt geleverd.

Reëler is het scenario dat je er een significante hoeveelheid tijd en energie in moet steken, en daar tegenover staat dat je op een redelijk laagdrempelige en leuke manier je portfolio wat kunt uitbouwen. Hou er rekening mee dat sommige projecten waar je aan gewerkt hebt falen. Je hebt dan niets aan je beloning. Daar tegenover staan projecten die succesvol worden - je tijd is het dan zeer waarschijnlijk méér dan waard geweest!

Succes!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Dit artikel heeft deze tags

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.