3 verschillende strategieën om te handelen

De meeste projecten hebben nog geen werkend product. Er is al wel een visie en een roadmap. Misschien een proof-of-concept of een beta-versie. En aan de horizon gloort een veelbelovende toekomst.

De meeste munten en tokens kun je daarom nog niet gebruiken waarvoor ze uiteindelijk bedoeld zijn. Ze hebben nog niet de waarde die ze uiteindelijk zullen hebben. In de tussentijd kun je erin handelen. Wij geven je 3 verschillende strategieën.

3 verschillende strategieën om te handelen
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

HODL

De eerste strategie is de makkelijkste en tegelijk de moeilijkste. Je koopt munten of tokens en je doet er helemaal niets mee. Je bewaart ze op een veilige plaats tot ze ooit heel veel waard zijn. Of niets natuurlijk. En dat is precies waar het om gaat. Welk project heeft de potentie om heel groot te worden?

Bij deze strategie gebruik je fundamentele analyse (FA) om de kwaliteit van het project te beoordelen. De visie, de plannen, de roadmap, het team, het product, de concurrentie. Alles top? Kopen en vasthouden. "Hold" in het engels, en in de crypto-wereld verbasterd tot HODL.

En dat maakt deze strategie ook moeilijk. Niets doen is lastig. Niet in paniek verkopen bij een crash. En ook niet met een kleine winst verkopen bij het eerste de beste piekje.

Geïnteresseerd in deze strategie? Onderzoek dan ook cost averaging, waarbij je in delen aankoopt om een zo laag mogelijke gemiddelde instapkoers te realiseren.

Swing trading

Bij de tweede strategie zoek je munten waarvan je verwacht dat ze de komende dagen of weken in waarde zullen toenemen (of afnemen, als je short kunt gaan). Je koopt ze vóór de stijging, en verkoopt ze na de stijging.

Althans, dat is het idee. De praktijk is vaak weerbarstiger. Om hier niet heel veel geld te verliezen moet je goed snappen hoe dit werkt. Je kunt bijvoorbeeld een stop-loss instellen om niet teveel te verliezen als de koers de andere kant op beweegt. Als je hiermee wilt beginnen, kun je oefenen met een demo-account.

Om het ideale in- en uitstapmoment te bepalen gebruik je voornamelijk technische analyse (TA).

Day trading en scalping

De derde strategie heeft de kortste tijdspanne. Oorspronkelijk zorgt een daytrader ervoor dat z’n posities aan het eind van de dag gesloten zijn. Maar crypto gaat 24/7 door, er is geen opening of sluiting van de beurs. Het gaat in de praktijk om trades van minuten (scalping) tot uren (day trading).

Binnen de korte tijdspanne van minuten en uren beweegt de koers niet zoveel. Om toch grote resultaten te behalen, gebruiken daytraders vaak een hefboom door geld te lenen (margin). Dat kan in de crypto-wereld bijvoorbeeld bij Bitmex. Het risico is heel groot. Bij een kleine koersbeweging de verkeerde kant op, ben je je hele inzet kwijt (de margin call).

Daytrading is een dagtaak. Dit kun je er niet bij doen. Je moet de hele dag de koersen en de indicators (TA) in de gaten houden.

Dit is ook het gebied waar trading bots hun werk doen. Een bot wordt geprogrammeerd om volgens een bepaalde strategie te handelen. Dat kan heel simpel zijn, zoals het vereffenen van verschillen in de koersen tussen verschillende beurzen (arbitrage), maar ook heel complexe strategieën zijn mogelijk.

Wat past bij jou?

Veel grote namen in de crypto-wereld zijn er de hele dag mee bezig. Ze houden alles in de gaten en handelen met flinke hefboom op bitmex. Dat is hun werk, hun leven.

Laat je niet gek maken. Voor de meeste mensen past de eerste of tweede (of een combinatie) beter. Geen stress van de hele dag de koersen volgen. Geen risico om door een kleine schommeling alles te verliezen.

Wat je ook kiest: investeer alleen geld dat je kunt missen.

Zie ook onze woordenlijst over handelen.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Dit artikel heeft deze tags

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.