Of: Het LekkerCryptisch manifesto

Over ruis en signaal: Waarom wij niet elk nieuwtje plaatsen

Een voortdurende stroom van nieuwtjes ontneemt je als bomen het zicht op het bos. Een rookgordijn waardoor je de echt interessante gebeurtenissen en ontwikkelingen mist. Zonde! Onze missie is om het signaal te laten zien in een wereld vol ruis!

Over ruis en signaal: Waarom wij niet elk nieuwtje plaatsen
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter & Peter Slagter

De bomen en het bos

Eigenlijk is het tragisch. De mensen die het meest geïnteresseerd zijn in een bepaald onderwerp, en er alles over lezen, die hebben de grootste kans om de wezenlijke zaken te missen. Ze zitten er te dicht op.

Ze lezen alle tweets, alle nieuwtjes, en alle Telegram-groepen. Maar het is vooral ruis. Het is meer van hetzelfde, marketinggeneuzel, of zelfs volslagen onzin die dan in een volgend bericht weer moet worden ontkracht.

Hoe zorg je ervoor dat je precies die dingen leest die interessant zijn? Die iets betekenen in het grotere geheel der dingen? Die een scharnierpunt markeren in de loop van de geschiedenis? Het signaal?

Op zoek naar het signaal

In de crypto-wereld is het niet anders. Veel onzin, veel onbenulligheid, veel speculatie, veel napraterij en veel herhaling. Ruis. Onze missie is om het signaal te ontdekken, en daarover te schrijven.

Bij het selecteren van berichten waar we over schrijven letten we onder andere op het volgende:

  1. Heeft het impact op mensen in Nederland? Is het iets wat iedereen zou moeten weten?
  2. Is er een grotere trend of een onderliggend patroon dat we kunnen blootleggen?
  3. Is de inhoud feitelijk en verifieerbaar?
  4. Is duiding vereist om de onderliggende waarde goed te begrijpen?
  5. Is er een aanknopingspunt om kennis over te dragen?
  6. Is het sterk tijdgebonden of juist tijdloos?
  7. Moet bestaande berichtgeving weerlegd of uitgelegd worden?

Hiermee valt heel veel af: Aankondigingen en geruchten, nieuwe munten op exchanges, lokale gebeurtenissen, nieuwtjes van bedrijven en projecten, incidenten.

Maar soms is er een lokale gebeurtenis die model staat voor iets dat overal ter wereld gebeurt. Soms is een nieuwtje van een bedrijf aanleiding om een achterliggende technologie of principe eens uit te diepen.

Die patronen willen we blootleggen, zoals bijvoorbeeld:

  • De technologische ontwikkeling en toenemende adoptie van bitcoin als digitaal goud en nieuw wereldwijd geldstelsel.
  • Het succes en falen van de vele technologische en monetaire experimenten die gevoerd worden in andere crypto-projecten.
  • De geleidelijke inperking van onze privacy en de groeiende risico's van de fragiele wereldeconomie
  • De invloed van decentrale infrastructuur op samenwerking van mensen en organisaties.
  • De wisselwerking tussen crypto/blockchain en andere technologie, zoals AI, robotica, biotechnologie, autonome voertuigen, 3D-printen.
  • De wisselwerking tussen groei van cryptovaluta en de standpunten van overheden en regelgevers.

Dit is voor ons het signaal. Dit is wat we iedereen willen laten zien!

Nieuws moet rijpen

We krijgen wel eens een vraag waarom we nog niet over een bepaald onderwerp geschreven hebben. We willen jullie meenemen in wat van onze overwegingen.

Ten eerste laten we nieuws soms een paar dagen rijpen voordat we erover schrijven. Dat geeft het collectief de tijd om te onderzoeken of het deugt, hoe het in elkaar zit, en wat de betekenis is.

Neem de onthulling van Libra. Daarbij was snel duidelijk dat het betekenisvol was, maar de eerste dagen was er ook nog heel veel onbekend. Speculatie en onbegrip zorgden voor een lawine aan slechte berichtgeving. Men buitelde over elkaar heen om er iets van te vinden.

Voor ons als onderzoekers en schrijvers levert het soms een dilemma op. Hoe langer we wachten, hoe meer signaal in ons bericht en hoe minder ruis. Maar we willen ook graag snel onze lezers voorzien van een wat beter onderbouwd en gebalanceerd verhaal.

Ten tweede doen we ons best om niet verleid te worden door komkommernieuws. In sommige weken gebeurt er iets wezenlijks. Een gebeurtenis die betekenis heeft voor de loop van de geschiedenis. Een scharnierpunt, een paradigmawisseling, een revolutie.

Denk bijvoorbeeld aan Trump die tweet over bitcoin, en congressman Davidson die onderscheid maakt tussen bitcoin en shitcoin. Maar ook onthulling van Libra of de acceptatie van Taproot in bitcoin.

In sommige weken gebeurt er weinig boeiends. Een aankondiging hier, een relletje daar. Ruis. In die weken richten we ons op onderzoek en het schrijven voor de kennisbank. Even geen nieuws!

Ten derde zijn het soms niet de individuele gebeurtenissen die het signaal vormen, maar een grote verzameling aan gebeurtenissen die samen een trend vormen.

Denk aan toenemende adoptie van lightning, een veranderende houding van China, en toenemende interesse van financiële professionals.

Wij vinden het interessant om een bepaalde gebeurtenis aan te grijpen om de onderliggende trend bloot te leggen. Maar niet elke volgende ontwikkeling in zo'n dossier is automatisch noemenswaardig. Het meeste is ruis.

Tot slot

Bij het lanceren van LekkerCryptisch 2.0 dachten we na over wat voor unieks wij de wereld te bieden hebben.

Dat zouden we willen opknippen in drie stukken:

  • We willen het grotere plaatje laten zien, de verbanden, de context.
  • We willen mensen van buiten crypto interesseren voor crypto, en andersom.
  • We willen ingewikkelde onderwerpen begrijpelijk en toegankelijk maken.

Het zo snel mogelijk brengen van elk nieuwtje, dat laten we graag aan anderen over. Net als de roddel, achterklap, memes en relletjes. Ieder z'n specialisme! Naast het brengen van het meest impactvolle nieuws, gaan we in 2020 veel meer dan hiervoor de nadruk leggen op onze kennisbank. Daarover in een volgende blog meer.

Want deze blog gaat over onze missie. Misschien is dit het LekkerCryptisch manifesto. Niet aan de muur van onze redactie, maar gedeeld met de hele wereld, zodat iedereen ons eraan kan houden. Feedback is altijd welkom!

PS. Voel je een klik met onze missie, kan je schrijven, en begrijp je economie, politiek, en technologie? Laat je horen en doe mee!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.