Vooruitblik op 2019 deel 4: Altcoins
Altcoins hebben in de aanhoudende bear market het meest verloren. Hebben ze daarmee ook de meeste ruimte voor groei in het komende jaar? Dat valt nog te bezien. In dit artikel bespreken we onze verwachtingen voor altcoins in 2019.
Op dit moment is Bitcoin ongeveer de helft van de totale market cap van crypto. De andere helft wordt verdeeld over meer dan duizend kleinere projecten, altcoins. Over het algemeen hebben altcoins de hardste klappen gehad in de bear market. Verliezen van 90% tot zelfs 99% zijn gebruikelijk, waar bij Bitcoin het verlies beperkt bleef tot 84%.
In het verleden is wel gesproken over de mogelijkheid dat een ander project groter wordt dan Bitcoin, ook wel "the flippening" genoemd. Dat zit er in onze verwachting in 2019 niet in. Niettemin is het interessant om te kijken naar wat 2019 gaat brengen voor altcoins!
Ethereum gaat zichzelf opnieuw uitvinden
De enorme opmars van Ethereum in 2017 werd hoofdzakelijk gedreven door de golf van ICO's, waarbij de munten betaald moesten worden met ethers.
Het feitelijk gebruik van het Ethereum-netwerk is altijd heel beperkt gebleven. Zelfs de grootste dApps hebben minder dan 1000 gebruikers. Gelukkig maar, want Ethereum is in de huidige vorm helemaal niet geschikt voor grootschalig gebruik.
December 2017: Cryptokitties has 14,000 daily active users
— Kevin Rooke (@kerooke) December 19, 2018
December 2018: No Ethereum dApps have more than 1,000 daily active users pic.twitter.com/vdywviNYd9
Ethereum gaat zich in 2019 opnieuw uitvinden. Verschillende teams van developers werken aan Ethereum 2.0, ook Serenity genoemd. De roadmap strekt zich uit over meerdere jaren en omvat onder andere Proof-of-Stake en sharding.
Er zijn pittige discussies over de koers en de principes van Ethereum, met kritiek van Tuur DeMeester, Hugo Nguyen en de reactie van Vitalik Buterin erop. De hoeveelheid aandacht die deze gesprekken krijgt, is een teken van betrokkenheid van velen.
We verwachten dat Ethereum eind 2019 pas de eerste grote update zal krijgen. Dat betekent dat er in de tijd ervoor ruimte is voor andere smart contract platforms om te laten zien wat ze waard zijn.
In de huidige vorm vervult Ethereum een belangrijke rol in de #DeFi community. Daarin bunden projecten die zich specialiseren in decentralized finance hun krachten. Denk aan sparen, lenen, betalen en overboeken. Bekende projecten in dit gebied zijn MakerDAO, Compound en Dharma.
Lenen is in het bijzonder interessant, omdat daarbij ether als onderpand wordt gebruikt, en wordt vastgezet tot de lening is terugbetaald. Alleen al bij MakerDAO staat al ruim 1.8 miljoen ether vast als onderpand. Als dat een vlucht neemt, compenseert dit voor relatief hoge inflatie, en maakt Ethereum zelfs deflationair.
Over past 3 mos, demand for $ETH for collateral on DeFi platforms $MKR, @compoundfinance, etc was ~10,000 ETH each day. The new supply of ETH each day is ~19,000 ETH. The supply rate will soon be reduced to ~12,000. Natural demand for ETH will soon outstrip natural supply. pic.twitter.com/GlEXHyzAfc
— John Todaro (@JohnTodaro1) January 3, 2019
Veel projecten stoppen
Je hoort van beleggingsclubs die blut zijn, cryptofondsen met 80% verlies, en ICO's die met hun laatste restje geld gaan daytraden.
Veel van de bestaande projecten zullen falen en ophouden te bestaan. Ontwikkelaars zien interessantere projecten, het geld is op, ze worden ingehaald door andere projecten of overbodig door andere ontwikkelingen.
In het bijzonder noemen we de vele PoW/PoS forks zonder duidelijk idee, de masternode pump en dumps en de ERC-20 tokens met alleen een whitepaper als concreet resultaat.
Sommige projecten worden groot
Tussen de ruis zit een geweldig interessant signaal. Er zijn projecten die de komende jaren voor grote innovaties en technologische doorbraken gaan zorgen.
We verwachten dat in 2019 op de volgende gebieden projecten concreet resultaat boeken:
Supply chain en logistiek. Denk aan herkomst van voedsel, echtheid van producten en automatisering van douaneprocessen. Bijvoorbeeld $MAN, $VET, $TRAC en $TFD.
Financiële dienstverlening. Denk aan betalen, overboeken, sparen en lenen. De trend hierbij is ontbundeling. Banken bieden traditioneel alles aan in één pakket. Ontbundeling betekent dat je per dienst of per keer bepaalt welke partij (of app) je gebruikt.
Decentrale of hybride exchanges. Daar blijft je geld in eigen bezit, en is niet technisch eigendom van de exchange. Binance ($BNB) is als grootste exchange hiermee bezig, maar ook het Nederlandse Blockport ($BPT) werkt aan een hybride exchange.
Internet of things en fog computing. Denk aan smart buildings en autonome voertuigen en drones. Ontwikkelingen in AI, machine learning en de uitrol van 5G versnelt en versterkt deze projecten.
Smart contract platforms die de grote problemen van Ethereum oplossen, zoals schaalbaarheid, privacy, governance, transactietijd en transactiekosten krijgen de kans om zich te bewijzen. Bijvoorbeeld $EOS, $ADA, $XTZ en $GO.
STO's in plaats van ICO's
De bull run van 2017 was fenomenaal: De totale market cap van crypto explodeerde in een jaar tijd van 15 miljard naar meer dan 800 miljard. ICO's waren de drijvende kracht hierachter. Volgens IcoData werd in 2017 ruim 6 miljard dollar opgehaald, en in 2018 ruim 7 miljard dollar.
De trend is echter al sinds begin 2018 dalend. Dat heeft twee redenen. Een flink gedeelte van de ICO's was gewoon onzin, en investeerders laten zich niet nog een keer foppen. Daarnaast vinden toezichthouders dat bij de meeste ICO's eigenlijk securities (effecten) worden uitgegeven. Daardoor vallen ze onder strenge regelgeving waar ze niet aan voldoen.
Toch is het best een goed idee om tokens te gebruiken om securities digitaal te representeren. Maar dan wel volgens de regels. We zullen in 2019 daarom steeds meer STO's gaan zien: security token offerings. Deze term is gereserveerd voor gereguleerde en goedgekeurde uitgifte van tokens die een achterliggende asset (actief) representeren, zoals een aandeel, optie, future, vastgoed, auteursrecht of een schilderij.
We verwachten dat in 2019 alle grote blockchain platforms hier specifieke ondersteuning voor gaan bieden. Ook zijn er projecten gespecialiseerd in het tokenizen van assets, zoals Polymath, Harbor en Securitize. Tot slot zullen ook de traditionele grote financiële partijen hier een rol in willen spelen.
Ten slotte
Investeerders en speculanten hebben het vaak over een volgende alt season, een periode waarin vrijwel alle altcoins het beter doen dan Bitcoin. Eigenlijk elke munt die je koopt levert winst op. Het zou goed kunnen dat je in 2019 kritischer moet zijn, en die projecten moet uitzoeken die daadwerkelijk een goed vooruitzicht hebben.
Een gewaarschuwd mens telt voor twee!
Iedereen heeft een mening
Onder de noemer Opinie
schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm.
We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om
te delen, duiden en ondertitelen.