Het eerste jaar LekkerCryptisch is voorbij gevlogen, op naar een productief 2019

't Is alweer die tijd van het jaar. De kerstdagen zijn begonnen en oud & nieuw staat voor de deur. Mooi moment om terug te blikken op het eerste jaar van LekkerCryptisch. En, natuurlijk: hele fijne feestdagen en een bullish 2019 gewenst! ๐ŸŽ„

Het eerste jaar LekkerCryptisch is voorbij gevlogen, op naar een productief 2019
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Eind 2017 ontstond bij Bert en Peter het idee om een eigen website op te tuigen rondom blockchaintechnologie en cryptovaluta. In eerste instantie primair geboren uit frustratie met de gevestigde orde: veel misinformatie, nietszeggende nieuwsberichten, onsamenhangende artikelen, en misleiding puur om aan mensen geld te verdienen. Dat moet toch anders kunnen?

In februari registreerden we de domeinnaam: lekkercryptisch.nl. Ons doel: Nederland voorzien van een betrouwbare, gedetailleerde, en objectieve bron van kennis en nieuws over cryptovaluta en blockchaintechnologie. Simpelweg alles onder รฉรฉn dak, voor beginners en voor experts.

Vanaf dat moment is het in sneltreinvaart gegaan. Een huisstijl ontwerpen, website bouwen, content schrijven, tools ontwikkelen om het beheer en de publicatie van gegevens te vereenvoudigen. Het helpt natuurlijk dat we als ontwikkelaars onszelf van tools kunnen voorzien, maar het blijft een boel werk dat verzet moest worden. In de loop van maart zijn we live gegaan.

Community

In de tussentijd waren we ook op Telegram actief geworden. Ook daar wilden we het anders doen dan anders. We misten een plek waar goede gesprekken werden gevoerd. Toegankelijk voor iedereen, maar wel genuanceerd. Waar je de diepte in kan gaan zonder dat je tussendoor langs tientallen stickers of GIF-jes hoeft te scrollen. Waar chit chat tot een minimum beperkt is.

Nooit hadden we gedacht dat er eind 2018 meer dan 1.600 leuke en behulpzame mensen in de groep zouden zitten. Niet iedereen neemt even actief deel aan gesprekken, maar dat is niet erg. We zien de groep als een koffieautomaat waar regelmatig interessante gesprekken gevoerd worden. Je kunt er niet de hele dag bij staan, maar als je even de tijd hebt, kan je aanhaken of meelezen.

In de loop van 2018 kregen we ook ons Twitter-account steeds beter op de rit. Zodanig, dat we nu meer dan 4.600 mensen dagelijks kunnen informeren over wat er in de cryptowereld speelt. Hoe gaaf!

Even wat cijfers:

  • In totaal zijn er op Telegram meer dan 90.000 berichten uitgewisseld tussen mensen.
  • We hebben 1.492 tweets geplaatst (inclusief onderlinge gesprekken).
  • Gemiddeld krijgen de tweets zo'n 10.000 impressies per dag.
  • Van alle Telegram-gebruikers was Tom (@rodepanda) de meest actieve, met 2.787 berichten (gefeliciteerd Tom ๐Ÿ˜‰). Cryptochef (@Cryptams) staat op nummer 2 (1.924) en Ruud (@reflection81) op nummer 3 (1.808).
  • Bitcoin is het meest besproken project. GoChain staat op nummer 2, MATRIX AI op nummer 3, Ethereum op nummer 4.

We zijn ontzettend blij met alle mensen die zich betrokken hebben gevoeld bij LekkerCryptisch, meegedaan hebben in gesprekken, kritiek of complimenten hebben gegeven, of simpelweg hun kennis hebben gedeeld met anderen. Dankjewel, en laten we daar vooral mee doorgaan in 2019!

Website

De groei van de community is hand in hand gegaan met het aanvullen van de website. Het nieuwsgedeelte is goed van de grond gekomen. Het lukt om zinnige gebeurtenissen te scheiden van de grote stroom van non-informatie die dagelijks op ons afgevuurd wordt. We kunnen erover schrijven, publiceren, en dat redelijk goed bijhouden. In totaal zijn er dit jaar meer dan 380 nieuwsberichten gepubliceerd.

De kennisbank wordt gestaag gevuld, maar dat is tot nu toe langzamer gegaan dan we graag zouden zien. Dat gaat in 2019 veranderen. In totaal staan er 53 artikelen in de kennisbank, van onderwerpen als privacy, naar stablecoins, tot aan consensusalgoritmen.

Gemiddeld zien we per week zo'n 4.000 unieke bezoekers op de website, die er zo'n 2 minuten blijven rondhangen. Voor een startende website zijn we daar heel tevreden mee, en we hopen in 2019 door te kunnen groeien om meer mensen te bereiken en vertellen over cryptovaluta.

We hebben heel veel zin om de website in 2019 flink aan te vullen. De lijst met plannen en initiatieven is enorm, dus het wordt nog lastig om keuzes te gaan maken.

Andere mijlpalen

In een terugblik op 2018 kan de tweet van John McAfee natuurlijk niet missen. Zo vaak gebeurt het niet dat je wordt genoemd door een (betwistbare) cultheld van de cryptowereld:

Een wat serieuzere mijlpaal is het artikel dat Bert geschreven heeft in samenwerking met Willem Middelkoop. Een mooie co-creatie en het resultaat mag er zijn: een goed gevuld onderzoeksartikel en een interessante duiding van de ontwikkelingen op de financiรซle markten.

We zijn ook dankbaar voor de mensen die ons geholpen hebben aan zichtbaarheid, en ons op die manier een helpende hand hebben uitgestoken. Denk aan @Mounia_NL en @Crypto_Ed_NL, die niet te beroerd waren om ons te noemen op Twitter. Dank daarvoor!

Bert en Peter mochten ook kennismaken met de mensen achter Cryptotrader. Zij hadden een primeur: LekkerCryptisch voor het eerst aanwezig op een livestream. Super leuk!

We zijn in contact gekomen met meerdere blockchainbedrijven in Nederland die innovatief bezig zijn, en mochten aanschuiven om met hen na te denken over de techniek, het business model, en de vermarkting van producten.

Er zijn bestaande communities geweest die ons warm welkom hebben geheten. Denk aan de Facebook-groep Cryptocurrency Club Nederland, waar we de gelegenheid krijgen om kennis en informatie te delen. Of de TA-startup DTC, die ons zonder tegenprestatie voorzien hebben van interessante analyses en gesprekken.

En last but not least, in 2018 konden we ook onze eerste giveaway's doen. In totaal is er 2500 GO, en 6650 BPT weggegeven aan 4 winnaars. Van beide projecten hebben we een fundamentele analyse gepubliceerd, en beide bedrijven gingen ermee akkoord dat ze daarop geen invloed konden uitoefenen. Je moet het maar durven. Hopelijk volgen er meer dat voorbeeld!

Vrijwilligers gezocht

LekkerCryptisch draait op vrijwilligers. Op de website vind je geen willekeurige advertenties of referral-links. We schrijven geen verkapte betaalde content, of proberen je ergens toe te zetten waar je niet om hebt gevraagd. Allemaal dingen waar we liever niet aan meewerken.

We zijn natuurlijk niet tegen het verdienen van geld. Integendeel. We zouden graag een deel van de kosten te drukken, of om mensen die helpen een vrijwilligersbijdrage kunnen geven. Maar we laten daar de principes waarop LekkerCryptisch leunt niet voor varen.

Op dit moment wordt de website grotendeels beheerd door Bert en Peter. Op Telegram hebben we hulp van een aantal geweldige mensen. Mr.Blade, Tom, Sebastien, Ruud, regisss, en Wisse: hartelijk dank voor jullie inzet en tijd dit jaar!

Mocht je dit lezen en het leuk vinden om mee te helpen, we kunnen altijd hulp gebruiken. Zo zoeken we:

  • Mensen die nieuws- en marktontwikkelingen volgen binnen de cryptowereld en het leuk vinden om daarover te schrijven in de vorm van (korte) nieuwsberichten.
  • Mensen die communicatief vaardig zijn en het leuk vinden om gesprekken op Telegram te modereren en begeleiden.
  • Mensen die in een bepaalde tak van cryptovaluta vaardig of gespecialiseerd zijn, en het leuk vinden om dat op papier te zetten en te publiceren in de kennisbank.
  • Mensen die willen ondernemen in de cryptowereld en een platform zoeken om als springplank te gebruiken.
  • Mensen of bedrijven die cryptogeld of dingen willen sponsoren die we mogen weggeven aan de Nederlandse crypto-community.

Je krijgt er een leuk team voor terug, een goed gelezen platform, en de mogelijkheid om te ondernemen. Schroom niet contact op te nemen! ๐Ÿ’ช

Fijne feestdagen! ๐ŸŽ„

Rest ons enkel om iedereen heel goede feestdagen te wensen. We hopen dat je deze periode kan doorbrengen met mensen om je heen waar je graag bij bent. Mochten deze feestweken voor jou anders verlopen, staat de deur van onze Telegram-groep wagenwijd voor je open.

We hopen iedereen in goede gezondheid in 2019 terug te zien!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.